Kirkman Company helpt Pampus bij het bouwen van partnerships

28 augustus 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Pampus wordt weer zelfvoorzienend, net als 125 jaar geleden. Dit wordt mogelijk gemaakt door een uniek publiek-privaat ecosysteem van samenwerkingspartners die kennis en kapitaal bijeenbrengen voor de transformatie. De samenwerking wordt begeleid door Kirkman Company.

Net ten oosten van Amsterdam ligt Pampus, het pronkstuk van de door UNESCO als werelderfgoed aangemerkte Stelling van Amsterdam. Het forteiland werd ooit gebouwd om Amsterdam te beschermen bij een aanval. Daar is het nooit van gekomen, maar vandaag de dag vormt het forteiland een populaire attractie. Het historische fort dient als museum, er is een restaurant met terras en een veerdienst om bezoekers van en naar het eiland te brengen.

Het eiland is eigendom van Stichting Forteiland Pampus. Directeur van de Stichting, Tom van Nouhuys, heeft al jaren de ambitie om het eiland weer zelfvoorzienend te maken, net als toen het nog als fort werd gebruikt..

“We willen een 100% duurzame oase worden op een bijzonder stukje werelderfgoed”, aldus Van Nouhuys. “Een nieuw circulair entreegebouw met keuken en sanitair en een innovatief energiesysteem zijn geïnspireerd op de werkwijze hoe dit eiland in 1895 al opereerde. Het eiland is namelijk altijd zelfvoorzienend geweest, dat willen we ook in de toekomst – en dan helemaal CO2-neutraal, inclusief een duurzame vloot. En dat het liefst binnen twee jaar.”

Kirkman Company helpt Pampus bij bouwen van partnerships

Uiteraard kost dit veel geld, ruim €5 miljoen. Om invulling te geven aan de ambities van Pampus, kan het als kleine voornamelijk culturele organisatie niet alleen opereren. “Dus moet je zoeken naar slimme partnerships”, geeft Van Nouhuys aan. De kiem voor het netwerk van partners werd twee jaar geleden gelegd. Toen ontmoette Van Nouhuys Kirkman Company-adviseur René Dijkstra, een expert op het gebied van publiek-private ecosystemen en fondsenwerving. De twee werkten een plan uit en met behulp van Kirkman Company werd de publiek-private samenwerking stap voor stap opgebouwd.

Inmiddels is er een netwerk van partijen die allemaal waarde hechten aan een duurzaam, zelfvoorzienend en bruisend Pampus. Naast de Stichting Forteiland Pampus en Kirkman Company bestaat het ecosysteem uit onder andere Paul de Ruiter Architects, Provincie Noord-Holland, Gemeente Gooise Meren, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, De Groot Installatiegroep, Firan, Copper8, Port of Amsterdam, Waternet, Jotem Waterbehandeling, Rabobank, Circ en SolarDuck.

In het voeden van de samenwerking hanteren Pampus en Kirkman Company de aanpak van ‘ontwikkelen en leren’, legt Dijkstra uit: “Onze rol hierin is vooral die van aanjager, verbinder, vertaler en versneller. We hebben goed gekeken hoe we de gelijkwaardigheid van alle partners kunnen borgen, de gezamenlijke doelen helder kunnen houden en de inspanningen voor elke stakeholder te gelde kunnen maken. En ze zijn zich er allemaal van bewust dat ze vooral veel gaan leren. We zitten er met dezelfde mindset in.”

Daarbij is Pampus nadrukkelijk geen opdrachtgever, maar één van de vele partners. “Dus we werken intensief samen”, vertelt Van Nouhuys. Dat betekent onder meer dat er iedere week contact is met de andere partners. “Zo laat je zien dat je het commitment hebt om het tot een succes te maken”, legt Dijkstra uit. “De kracht van een winning team is dat eigen belang en gezamenlijk belang juist elkaar versterken.”

Van droom tot werkelijkheid

Voordat het plan kan worden uitgevoerd moet er nog wel flink wat geld bijeen worden gebracht. Van Nouhuys lijkt er echter niet aan te twijfelen dat de projectbegroting gedekt zal worden. “Zes jaar geleden lag dit idee op een hoek van mijn bureau en kreeg ik er geen beweging in, nu wordt het werkelijkheid!”

Ook Han Hendriks, managing partner van Kirkman Company, heeft er alle vertrouwen in: “Wat ben ik ontzettend trots op iedereen van Kirkman Company die dagelijks bezig is de funding en partnerships te organiseren voor een zelfvoorzienend Forteiland Pampus. Gaaf om te zien wat er zelfs in deze tijd mogelijk is! En we gaan het voor elkaar boksen.”