TwynstraGudde groeit 11% en komt goed door de crisis

29 juli 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Organisatieadviesbureau TwynstraGudde kan terugkijken op een sterke periode. Vorig jaar boekte het bureau dubbelcijferige omzetgroei en ook in de eerste helft van dit jaar weet TwynstraGudde tegen de stroom in beter te presteren dan aan het begin van het jaar werd verwacht. 

Zo’n vijf jaar geleden ging het businessmodel van TwynstraGudde – opgericht in 1964 door de heren Twijnstra en Gudde – op de schop. Het bureau worstelde met de naweeën van de vorige crisis en besloot een aantal strategische koerswijzigingen door te voeren. Zo besloten de partners om zich selectiever te concentreren op een aantal thema’s, strakker te sturen op keuzes en de uitvoering van projecten, en de bedrijfsvoering efficiënter in te richten.

Deze nieuwe koers heeft het bureau goed gedaan, zegt Directeur Micky Adriaansens, die sinds juni 2016 aan het roer staat van het adviesbureau. “We hebben de afgelopen jaren onszelf opnieuw uitgevonden en gebouwd aan een sterkere organisatie met een grotere marktfocus. Het is mooi om te zien dat we daar nu de vruchten van plukken.”

Dit heeft geleid tot de sterkste groei voor het advieskantoor in de laatste tien jaar. De omzet in 2019 groeide met 11% naar ruim €46 miljoen, en de nettowinst met 113%, uitkomend op €1,6 miljoen, iets meer dan een verdubbeling in vergelijking met het jaar 2018. Opvallend is dat terwijl de adviesbranche het zwaar heeft in de huidige markt – projecten worden on hold gezet of zelfs helemaal stopgezet – TwynstraGudde de positieve lijn weet voort te zetten.

TwynstraGudde groeit 11% en komt goed door de crisis

Coronacrisis?

Volgens een eerste schatting van Consultancy.org krimpen de inkomsten van de adviesbranche dit jaar met tussen de 15% en 20%. “Natuurlijk worden er bij ons ook opdrachten uitgesteld”, erkent Adriaansens, “maar over het algemeen blijft onze pijplijn goed gevuld. Klanten herkennen onze toegevoegde waarde om hen door de crisis te helpen en vooruit te kijken.”

Het bureau trekt hierbij veel profijt uit zijn sterke staat van dienst in de publieke sector. Waar verreweg de meeste consultants de deur zijn gewezen bij partijen als KLM, Shell en in tal van hard geraakte sectoren, is de overheid nu juist een veilige haven voor externe adviseurs. Het publieke domein kampt in het bijzonder met een golf aan veranderingen, die het in rap tempo in goede banen moet zien te leiden. De expertise van externe consultants komt hierbij handig van pas.

Ongeveer twee derde van zijn omzet verdient TwynstraGudde bij het Rijk, provincies, gemeente, (semi-)publieke instanties en andere overheidsinstanties. “We profiteren van het feit dat we veel overheidsorganisaties bedienen, daar lopen opdrachten gewoon door”, zegt Adriaansens. Frank van Es en Micky AdriaansensMaar ook in de private sector presteert het adviesbedrijf goed. Met als gevolg dat het bureau het nu beter doet dan vóór corona was begroot. TwynstraGudde is vooral actief op de thema’s mobiliteit en infrastructuur, ruimtelijke ontwikkeling, energietransitie, assetmanagement en openbaar bestuur. Het adviesbureau is verder gespecialiseerd in het begeleiden van complexe programma’s en publiek-private samenwerkingen. 

Voor projecten in het buitenland kan TwynstraGudde bogen op het feit dat het deel uitmaakt van Cordence Worldwide, een internationaal netwerk van adviesbureaus met meer dan 5.000 consultants in 21 landen. Hiermee kan het opdrachtgevers helpen met lokale expertise. TwynstraGudde is al jaren actief in Azië, waar het leidinggeeft aan onder meer het Bangladesh Delta Plan 2100 en verschillende projecten uitvoert op het gebied van watermanagement. 

Vijfjarenplan

Vandaag de dag telt TwynstraGudde ongeveer 300 partners, consultants en staf. Als het ligt aan Adriaansens – die samen met Frank van Es het bestuur vormt – dan groeit het bureau uit Amersfoort de komende jaren, al dan niet door kleinere overnames, naar 400 medewerkers in 2024.

Vorig jaar werd TwynstraGudde door beslissers verkozen tot een van de beste adviesbureaus van ons land.