Mark van Duuren maakt overstap van Defensie naar consultancy

03 juni 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

House of Performance heeft zich versterkt met Mark van Duuren. Hij maakt daarmee de overstap van de Landmacht naar de adviesbranche. Wat motiveerde zijn keuze? En welke lessen neemt hij mee uit het leger? Consultancy.nl vroeg het aan de kersverse Management Consultant. 

Ik heb een geweldige tijd gehad bij Defensie”, begint Mark van Duuren. “Het blijft bijzonder als je ergens in het buitenland midden in de nacht over uitgestrekte gebieden kijkt waar geen hond komt. Of dat er met zeer beperkte middelen en informatie grondige analyses uitgevoerd worden waarvan de uitkomst leidt tot gewenste effecten en die vervolgens in meerdere plannen worden gepresenteerd en uitgevoerd!”

Terwijl Van Duuren onderkent dat Defensie zeer hiërarchisch is, benadrukt hij dat het tegelijk ook “één van de meest menselijke” organisaties is: “Het teamgevoel, erbij horen en ‘doorgaan waar andere stoppen’ kenmerken de Landmacht waarbij de ‘can-do-mentaliteit’ er al vroeg ingestopt wordt.”

Waarom dan toch consultancy? De kiem voor de overstap is gelegd tijdens mijn studie Business Administration aan de Universiteit van Twente”, legt hij uit. “Ik volgde de Honours/Excellence track Change Leadership & Management waar ik wetenschappelijke en praktische inzicht ontwikkelde in welke benaderingen en technieken het beste werken om tot verbeteringen te komen. Daarnaast heb ik verschillende vormen van weerstand in teams leren herkennen, kennis en ervaring opgedaan over verschillende interventies en begeleidende processen.”

Een van zijn begeleidende docenten aan de Universiteit van Twente was oud-House of Performance-adviseur Desiree van Dun. “Zij werd ook mijn begeleidster tijdens mijn thesis over emotionele intelligentie in Smart Industry veranderprojecten die ondertussen internationaal wordt gepubliceerd”, vertelt Van Duuren.

Mark van Duuren, Management Consultant, House of Performance

Bovendien leerde hij via Van Dun House of Performance (HofP) kennen. “De mindset van HofP, het continu willen excelleren en de drie kernwaarden ‘authenticiteit, intensiteit en reciprociteit’ had ik al aan den lijve ondervonden tijdens het twintigjarige jubileum in 2018 en gedurende verschillende gesprekken met HoPpers het afgelopen jaar. Deze toffe ervaringen overtuigden mij om de stap te zetten en mijn camouflagepak gedeeltelijk – ik blijf reservist! – in te ruilen voor een businessoutfit.”

Deze eerdere positieve ervaringen ondervind ik nog steeds. Ik ben zeer positief verrast over de wijze waarop er verbinding ontstaat onder de collega’s. Ik begon namelijk bij HofP op dé dag dat officieel het handen schudden geen optie meer was, de Obeya-meetings en de bekende ‘kopjes koffie’ virtueel werden. Desondanks slaagt HofP erin om in deze uitdagende tijd nieuwe collega’s het gevoel te geven erbij te horen, ze een bijzonder warm welkom te geven en deel te zijn van een hechte club!

De camouflage laat hij thuis, maar Van Duuren neemt wel veel waardevolle ervaring uit de Landmacht mee naar HofP. “Ik heb op verschillende hiërarchische lagen in diverse trainingen, oefeningen en daadwerkelijke inzetten geleerd hoe te handelen onder stress, met weinig slaap en hoe met weinig tot geen informatie uitgekiende besluitvormingsprocessen te doorlopen om het gewenste resultaat te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de bosbranden in Schoorl, de vliegtuigcrash in het Friese dorp Beetgum en het paraat stellen en aansturen van snel inzetbaar personeel tijdens inzetten als gevolg van terrorisme.”

Hij geeft aan dat het bedrijfsleven op het gebied van organisatorische vaardigheden kan leren van de krijgsmacht. “Neem het besparen van geld, beweging, het minimaliseren van verspilling en het verminderen van problemen met je klanten en werkstress onder je personeel. Als militair leer je om altijd je personele en materiële zaken georganiseerd te houden
, zodat je er altijd van op aan kunt dat jij en je team inzetbaar zijn om elke klus in je taakpakket aan te gaan.”

Bij HofP richt Van Duuren zich nu vooral op gedrag en leiderschap. “Ik vind zóveel thema’s interessant! Maar gezien je alleen focus kunt hebben op een paar gebieden concentreer ik mij hier voorlopig op. Gedrag en leiderschap zijn in elke situatie van grote invloed op het verloop van processen en hoe mensen in hun vel zitten. Verder ben ik erg geïnteresseerd in datagedreven werken en gamification. In de toekomst zal dit nog veel meer impact hebben op de samenleving. Ik wil daar graag een positieve bijdrage aan leveren en ik geloof dat HofP daar de juiste speler voor is.”