Topmannen van marktonderzoeksbureaus over de corona-impact
Net zoals de consultancysector, wordt ook de branche voor marktonderzoek fors geraakt door de coronacrisis. Drie topmannen uit deze branche – Gerben Huijgen (I&O Research), Govert van den Bos (MWM2) en Lucas Hulsebos (DVJ Insights) – spraken hier onlangs over met online magazine ClouToday, onderdeel van MOA, de branchevereniging voor marktonderzoeksbureaus.
“Sinds 12 maart werken we bijna allemaal thuis”, begint Gerben Huijgen, Algemeen Directeur van I&O Research. “Gelukkig werken we al een tijdje allemaal met laptops, dus technisch was dat geen probleem. Videobellen met teams deden we tot voor kort mondjesmaat, nu meerdere keren per dag, zowel met collega’s als opdrachtgevers. Dat gaat verrassend goed. En we hebben onze online koffie- en borrelmomenten om toch met elkaar in contact te blijven.”
Govert van den Bos, Algemeen Directeur van MWM2, vult Huijgen aan: “Gelukkig hadden en hebben we onze IT-infrastructuur uitstekend op orde. Daarnaast hebben we tal van initiatieven genomen om ervoor te zorgen dat medewerkers thuis op een goede manier kunnen werken. Ook hebben we geregeld dat werktelefoons doorgeschakeld werden naar mobiele telefoons en dat ook uitgaande telefoontjes via het telefoonnetwerk van MWM2 kunnen gaan. Zo zijn we voor onze opdrachtgevers nog net zo goed bereikbaar als vóór de lockdown.”“Half maart hebben ook wij onze strategie bepaald voor de komende maanden”, vertelt Lucas Hulsebos, CEO van DVJ Insights. “Daarnaast hebben we meerdere studies gedaan en deze kosteloos ter beschikking gesteld aan onze relaties. Doordat we al jaren snel groeien weten we hoe het is om de organisatie snel aan te passen. Voor sommigen die thuiswerken is het lastig om balans te vinden. We accepteren dat en geven iedereen ruimte om dit te organiseren.”
Blik op de toekomst
Net zoals de consultancysector, is de branche voor marktonderzoek behoorlijk conjunctuurgevoelig, aldus Huijgen: “Het wordt spannend op de lange termijn. Voor de komende weken geldt dat we ruim voldoende werk hebben, vooral in het uitvoeren en afmaken van onderzoeken die al liepen. Bij minder nieuwe projecten wordt het de komende maanden rustiger. Afhankelijk van het moment en de mate waarin maatregelen versoepeld worden is de vraag of we in het najaar voldoende tijd hebben de achterstand weg te werken.”
“Deze crisis laat wat mij betreft ook zien hoe belangrijk het is om als marktonderzoekbureau een stevige technologische basis te hebben”, voegt Van den Bos toe. “Veel onderzoeken vonden al online plaats en daar komt kwalitatief onderzoek nu ook bij. Video-interviews hadden hun waarde al bewezen en zullen na de coronacrisis ook absoluut blijven. Ook verwacht ik dat andere digitale oplossingen na de crisis een grotere rol zullen gaan spelen.”
Hulsebos benadrukt tot slot dat we een nieuwe tijd tegemoet gaan: “Maar ik heb geleerd me te richten op de overeenkomsten en die zullen in vergelijking met vorig jaar groter zijn dan de verschillen. Begrijp me niet verkeerd: we komen in een recessie die ook de onderzoeksvraag zal drukken. Toch denk ik dat bedrijven juist in zo’n periode van crisis behoefte hebben aan beter en efficiënt onderzoek. Het gaat erom dat de bedrijven zien op welke wijze ze kunnen groeien door met ons samen te werken. Het marketingvak wordt daardoor nog interessanter.”