Bedrijven bereiden zich voor op post-coronawereld
Nu de wereld langzaamaan de coronalockdowns probeert af te bouwen, doemt de ‘nieuwe realiteit’ op: de post-coronawereld. Volgens een onderzoek van Eden McCallum zullen veel organisaties verschillende permanente veranderingen door gaan voeren in hun personeelsbeleid en manieren van werken.
Het managementadviesbureau ondervroeg de afgelopen periode meer dan 250 professionals en ontdekte dat bedrijven meerdere drastische, kostenbesparende maatregelen zullen gaan nemen, wat simpelweg noodzakelijk is met het oog op de gevolgen van het coronavirus.
Meer dan 80% van de ondervraagden verwacht dat de omzet in 2020 zal dalen, waarbij ongeveer één derde een omzetdaling van meer dan 30% voorspelt. Als reactie hierop verlagen economisch getroffen bedrijven onder meer de niet-personeelskosten, terwijl ze eveneens de wervingsactiviteiten bevriezen, investeringsuitgaven uitstellen of verminderen en medewerkers op verlof sturen.
Terwijl de meeste aandacht naar de korte termijn gaat, zijn strategen op de achtergrond druk bezig met voorbereidingen op de toekomst. En deze toekomst zal waarschijnlijk een aantal grote verschillen vertonen met het pre-coronatijdperk, zo stellen de experts van Eden McCallum.
De Covid-19-uitbraak zal naar verwachting het tempo van besluitvormingen en veranderingen voor het merendeel van de bedrijven permanent versnellen: 65% verwacht veranderingen sneller door te voeren, terwijl 60% verwacht voortaan veel vaker en meer beslissingen te gaan nemen.
Het is gebleken dat informatienetwerk- en communicatietechnologieën tijdens de lockdown van cruciaal belang zijn voor bedrijven. Hierom zal de digitale transformatie versneld worden in de post-coronawereld. Zo geeft 71% van de respondenten de voorkeur aan een snellere digitale transformatie, terwijl 19% deze mogelijkheid aan het overwegen is. Ondertussen streeft bijna de helft van de ondervraagden naar meer automatisering.
De meest genoemde permanente verandering is meer werken op afstand. Zo is thuiswerken tijdens de coronacrisis binnen een mum van tijd de nieuwe norm is geworden, zelfs in typisch kantoorgebonden industrieën zoals financiële dienstverlening en olie & gas. Tegelijkertijd zal van werkgevers worden verwacht dat ze werknemers zullen ondersteunen zodat deze beschikken over een thuiswerkomgeving die voldoet aan de geldende gezondheids- en veiligheidseisen.
Met het oog op de economische gevolgen van de pandemie, zijn de belangrijkste zorgen voor leidinggevenden een lagere vraag van klanten (67%), veiligheid van werknemers (65%) en veranderende consumentenpatronen en -voorkeuren (50%). De disruptie van de supply chain is een bijzondere zorg voor bedrijven die actief zijn binnen de sector consumptiegoederen, de detailhandel en de productiebranche.