Backbase eist 40% lager uurtarief van externe consultants

17 april 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Externe professionals zoals interim managers, consultants en IT-experts die werken voor fintechbedrijf Backbase hebben onlangs een flinke inkomstendaling op hun bord gekregen. Dat meldt een journalist van zakenblad Quote, die zich afvraagt of in dit geval de coronacrisis niet wordt misbruikt om kostenbesparingen door te voeren. 

“Als we elkaar blijven helpen en ondersteunen, zullen we nieuwe, creatieve manieren vinden om het werk voort te blijven zetten. Het gaat daarbij heel erg om onze toewijding en om verantwoordelijkheid nemen; op die manier kunnen we dingen laten slagen”, zegt Quote 500-lid Jouk Pleiter, oprichter en CEO van Backbase, op LinkedIn, waarbij hij zich richt tot al zijn personeel, klanten en relaties, naar aanleiding van de gevolgen van het Covid-19 drama.

Backbase verkoopt al een aantal jaar softwarelicenties aan banken, zoals Barclays, Rabobank, Goldman Sachs, Deutsche Bank en HSBC. “Niet bepaald partijen die direct omvallen bij een zuchtje tegenwind”, concludeert een journalist van Quote, die eveneens vertelt dat Backbase twee jaar geleden is overgestapt naar een nieuw abonnementsmodel, om de inkomstenstroom stukken stabieler te maken.

Backbase eist 40% lager uurtarief van externe consultants

Daarnaast blijkt uit het laatste jaarverslag van Backbase dat het bedrijf in 2018 beschikte over een eigen vermogen van €58 miljoen op een balanstotaal van €97 miljoen, wat volgens Quote in financiële zin “buitengewoon gezond” is.

Op grond van al deze constateringen is het opmerkelijk te noemen dat Pleiter naast zijn publieke LinkedIn-bericht ook een brief heeft gestuurd naar al zijn freelancers, met de mededeling dat ze de komende twee weken geen opdrachten zullen ontvangen en na deze periode tegen 60% van het oorspronkelijk tarief weer aan de slag kunnen bij Backbase. “Intern wordt het bedrijf nu ‘backstabbase’ genoemd”, zegt een betrokkene tegen Quote.

In een reactie, stelt Backbase echter dat het geschetste beeld onjuist is. Gek genoeg komt in diezelfde reactie eveneens naar voren dat het techbedrijf meerjarige contracten heeft, terwijl van opzeggingen geen sprake is. Wel verwacht Backbase vertraging bij het binnenhalen van nieuwe projecten door de coronapandemie, op basis waarvan het besloot zijn “flexibele laag” te evalueren.

“Het is niet juist dat wij alle contracten van externe medewerkers hebben opgezegd. Wel hebben wij op zeer beperkte schaal aanpassingen gemaakt en andere condities aangeboden”, meldt Backbase aan Quote.

Is het gras altijd groener bij de buren?

Je kunt je afvragen of het chique is dat een betrekkelijk gezond bedrijf als Backbase, dat niet enorm wordt getroffen door de corona-pandemie, een mondiale crisis gebruikt om kostenbesparingen door te voeren. Toch neemt het bedrijf minder vergaande maatregelen dan KLM, dat onlangs alle contracten van externe consultants ‘on hold’ zette.

De situatie waarin de luchtvaartmaatschappij verkeert is echter aantoonbaar vele malen nijpender, waardoor dergelijke kostenbesparingen vanzelfsprekend beter te verantwoorden zijn.