In gesprek met Jop Meertens en Mutlu Celik van CPMview

06 april 2020 Consultancy.nl

In de hedendaagse gedigitaliseerde wereld kunnen finance managers hun besluitvorming baseren op harde cijfers, in plaats van vermoedens. Daarvoor is het wel nodig financiële data om te zetten in bruikbare management- en stuurinformatie. CPMview helpt bedrijven hierbij. De consultants van het bureau zetten oplossingen neer die klanten in staat stellen externe kansen te benutten en strategische doelen te realiseren. Twee van deze consultants zijn Jop Meertens en Mutlu Celik. Consultancy.nl sprak met ze over hun werkzaamheden en de cultuur bij het bureau.

CPMview werd in 2008 opgericht door voormalige Deloitte-business consultants. CPM staat voor corporate performance management. Hierin worden de voordelen van financiële tools voor enterprise performance management (EPM) en moderne business intelligence (BI) samengevoegd tot kant-en-klare oplossingen. CPMview ondersteunt CPM-projecten, onder meer via advies en implementatie, waarbij het Utrechtse bureau zich richt op de gehele cyclus: van financiële afsluiting tot rapportages en geavanceerde analyses. De klanten van het bureau bevinden zich in de top 500 van het Nederlandse bedrijfsleven.

Jop Meertens

Sinds ruim vier jaar zet Jop Meertens zich in voor CPMview. Hij startte in 2016 als Consultant en promoveerde begin vorig jaar tot Senior Consultant. “Ik richt mij voornamelijk op de implementatie van CPM-oplossingen en bijbehorende diensten, zoals het geven van advies en trainingen aan klanten”, vertelt hij over zijn werkzaamheden voor het bureau.

“Ik heb in mijn tijd bij CPMview inmiddels verschillende opdrachten uitgevoerd”, vervolgt hij. “Hierbij kan worden gedacht aan de implementatie van een planningsapplicatie voor een organisatie in de facilitaire dienst, maar ook aan het fulltime ondersteunen van een organisatie waarbij de nadruk lag op het verder optimaliseren van de applicatie om internationale expansie te ondersteunen. Onderdeel hiervan was het geven van trainingen aan de (nieuwe) internationale gebruikersgroep en het uitvoeren en begeleiden van uitbreidingen in de applicatie om te kunnen voldoen aan de groeiende informatiebehoefte in het bedrijf. Uiteindelijk heeft dit bijgedragen aan een rapportageproces van hogere kwaliteit.”

Jop Meertens en Mutlu Celik - CPMviewOok houdt Meertens zich bezig met interne opdrachten. “Ik ben bijvoorbeeld betrokken bij de implementatie van statutaire, management- en fiscale consolidatie-oplossingen en het opzetten van onze eigen applicatie om deze processen te ondersteunen”, legt hij uit.

Voor zijn komst naar CPMview, werkte Meertens voor Magnus, een grotere IT-dienstverlener die zich ook veel met SAP-implementaties bezighoudt. Hoe is de overstap naar een kleinere boutique bevallen? “Bij CPMview werken we met een overzichtelijke groep specialisten waarbij we een niche-speler zijn binnen onze markt. Hierdoor kun je bij iedereen terecht over inhoudelijke vragen. Er zijn voldoende collega’s die ervaring hebben en eerder ook al uitdagingen zijn tegengekomen die je wellicht zelf op dat moment ervaart. De invalshoek is daarnaast anders. Vanuit CPMview ligt de focus duidelijk op finance en aanverwante zaken.”

Naast de begeleiding vanuit collega’s, zet CPMview ook nadrukkelijk in op de ontwikkeling van consultants. “We krijgen verschillende opleidingen aangeboden”, vertelt Meertens. “Het is uiteindelijk aan de consultant om dit verder op te pakken. Indien daarvoor ruimte is, kan dit tijdens werktijd.”

Zelf rondde hij onlangs succesvol zijn opleiding tot Certified Management Accountant (CMA) af: “De CMA zorgt voor een extra brede basis en op enkele terreinen een verdieping op de bestaande kennis. Zeker op het terrein van financial planning & analysis (FP&A) zorgt de CMA voor een verdieping. En juist FP&A is een werkveld waarin wij ons veelal bevinden, dus de diepgaande kennis hierover komt zeker van pas!”

Mutlu Celik

Eind vorig jaar kregen Meertens en de rest van het CPMview-team versterking van Mutlu Celik, die is begonnen als Junior Consultant. “Ik werd benaderd door een recruiter van CPMview”, aldus Celik. “Wat me erg aansprak aan CPMview is dat wij ons focussen op het snijvlak tussen IT en business. Tijdens mijn gesprekken leerde ik dat het mogelijk is jezelf te specialiseren in deze gebieden. Ik kan hierdoor zelf mijn ontwikkeling invullen en mijn toekomst sturen. Ik wilde ook graag met verschillende toonaangevende klanten werken. Dit vond ik allemaal bij CPMview.”

“Iedereen neemt de tijd als je een vraag hebt en wil ook met je zitten om deze te beantwoorden. Dit helpt me om mijzelf verder te ontwikkelen als Junior Consultant.”

Inmiddels kan Celik terugkijken op een geslaagde start: “De eerste paar maanden gingen erg snel voorbij. Die bestonden vooral uit trainingen, gegeven door de ervaren consultants. Daarin leerden we meer over de tooling die wij implementeren bij bedrijven. Daarnaast ga je deze dagen met de consultants aan de slag, zo leer je je collega’s ook beter kennen. Hierdoor voelde ik me al snel thuis en onderdeel van het team.”

“Ik leerde ook iedereen zijn expertise kennen, zodat ik weet bij wie ik terecht kan met een specifieke vraag”, vervolgt hij. “Iedereen neemt de tijd als je een vraag hebt en wil ook met je zitten om deze te beantwoorden. Dit helpt om zaken snel te begrijpen en me verder te ontwikkelen als Junior Consultant.”

Momenteel werkt Celik aan een project voor Windesheim Hogeschool. “Ik help bij het implementeren van het kasstroomoverzicht en de winst- en verliesrekening in SAP Analytics Cloud en bij het neerzetten van de berekeningen in de templates. Ook werk ik aan de templates en koppel ik de nodige programmatuur aan elkaar. Hierin ontwikkel ik echt en dat maakt het dat ik dit project zo interessant vind. Samen met de ervaren consultant bouw je binnen SAP Analytics Cloud een project op dat van grote toegevoegde waarde is voor de klant. Hierdoor voel ik me van belang en dat geeft enorm veel energie.”

Daarnaast zit hij op een opdracht bij Facilicom. “Mijn taak is het ondersteunen van de finance-afdeling bij de closing”, legt hij uit. “Hierbij help ik onze klanten met problemen waar ze tegenaanlopen. Wat dit zo leuk maakt, is dat de klanten direct resultaat zien. Je merkt dat jouw inzet ontzettend wordt gewaardeerd en dat geeft voldoening.”

De variatie in opdrachten bevalt Celik erg goed: “Door aan deze twee verschillende projecten te werken, krijg ik een beter beeld van wat wij doen. Enerzijds werk ik aan de kern door zaken te implementeren, anderzijds lever ik support aan klanten over wat al geïmplementeerd is. Op deze manier snap ik beter hoe klanten denken in projecten en tegen wat voor problemen zij aanlopen. Dit helpt mij om me verder te ontwikkelen en zo een betere consultant te worden.”


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup