Staffing MS helpt equensWorldline met inhuur van professionals

17 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Betalingsverwerker equensWorldline werkt al sinds 2013 met Staffing Management Services. Carolien Polman, Recruitment & Resource Advisor bij equensWorldline, over de samenwerking met de consultant en managed service provider voor inhuur vraagstukken.

EquensWorldline is een van de grootste Europese betalingsverwerkers, verantwoordelijk voor de verwerking van girale en cards-gerelateerde transacties. Door het complexe speelveld waarin het bedrijf opereert, in combinatie met de razendsnelle technologische ontwikkelingen in de markt, stelt equensWorldline hoge kwaliteitseisen aan de inhuur.

Polman overziet het inhuurproces en zegt dat het bedrijf veel baat heeft gehad bij de uitbesteding aan Staffing Management Services (onderdeel van HeadFirst Group). “Door het uitbesteden van dit proces zijn de transparantie, de controle en het overzicht over de inhuur en administratieve processen merkbaar toegenomen.”

“Voor onze samenwerking met Staffing MS werkten we nog in Excel en per mail. We hadden zes preferred suppliers met allemaal verschillende contactpersonen,” vertelt Polman. “Alleen al het managen van het heen-en-weer-mailen was een fulltime job.”

Carolien Polman

Met behulp van Staffing MS is een Hiring Desk opgezet. Polman hierover: “We wilden het contact met de preferred suppliers in stand houden én een hiring-desk met support van Staffing MS opzetten. Dus voerden we bij de start een hybride model in. We gingen werken met de Hiring Desk, maar gaven onze preferred suppliers een voorsprong van 24 uur waarna de vacature op de markt kwam. Al na een jaar ontdekten we dat marktwerking – wat Staffing MS bij haar werving en selectie hanteert – een positief effect had op zowel de kosten als de kwaliteit van het inhuren van professionals.” 

Ook is de transparantie naar de business en kandidaten verbeterd. “Nu plaatsen we een verzoek bij de Hiring Desk en krijgen we binnen een afgesproken termijn een overzicht van vijf kandidaten toegestuurd. Dat overzicht omvat uurtarief, kwaliteiten en andere bijzonderheden. Hierdoor wordt het overzichtelijk en transparant waarom iemand wordt aangenomen, of juist afgewezen. Het is voor iedereen inzichtelijk en dat vergroot de acceptatie.”

Internationale groei

In 2016 fuseerde het toenmalige Equens met Worldline. Hierdoor kreeg de samenwerking met Staffing Management Services een internationale dimensie. De werkwijze in Nederland krijgt navolging in Italië, Duitsland en mogelijk andere Europese landen waar de betalingsverwerker actief is. 

“De Hiring Desk in Nederland is op orde en draait goed. Die werkwijze willen we daarom nu naar de andere landen uitrollen: in een aantal landen, zoals Duitsland en Italië, hebben we dat al gerealiseerd, nu volgt de rest,” zegt Polman. 

“De Hiring desk is in het grootste gedeelte van de organisatie op orde en draait goed. Die werkwijze willen we nu overal en in alle andere landen uitrollen.”
– Carolien Polman
 

De betalingsverwerker houdt hierbij rekening met de lokale wensen van de landenorganisaties. Zo heeft de locatie in Frankfurt, Duitsland, te maken met extreme arbeidskrapte. “Daar plukken ze mensen bij wijze van spreken voor een paar tientjes meer van de straat.” In Italië daarentegen is de inhuur juist weer een stuk goedkoper. “Elk land heeft weer een andere (bedrijfs) cultuur en opereert in een andere marktdynamiek.” 

Interne uitdaging

De uitrol naar nieuwe landen heeft veel weg van een verandertraject. Er is weerstand – “we merken dat sommige managers toch liever het eigen netwerk zelf benaderen, maar daarmee mis je de gewenste transparantie” – en lokale stakeholders moeten getraind worden om de nieuwe manier van werken onder de knie te krijgen. “Dit pakken we op met onder meer webinars en trainingen.” 

Staffing Management Services is op dit vlak naast managed service provider ook consultant. “Samen met hun kijken we hoe we verder kunnen omgaan met onze internationale groei. En daarmee een volgende stap in onze samenwerking kunnen zetten,” sluit Polman af.