De Heus verbetert financiële consolidatie- en rapportageprocessen

12 november 2018 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consultants van CPMview hebben de afgelopen maanden familiebedrijf De Heus geholpen bij het verbeteren van hun financiële consolidatie- en rapportageprocessen. 

De Heus is een succesvol familiebedrijf gespecialiseerd in diervoeding. Het bedrijf kende de afgelopen jaren een forse groei en mag zich vandaag de dag een wereldwijde speler noemen.

Voor managementinformatie en statutaire jaarrekeningen maakt De Heus gebruik van SAP BPC (Business Planning & Consolidation). In een poging dit proces – en hoe het system kernprocessen ondersteunt – te verbeteren, haalde De Heus de expertise van CPMview aan board. CPMview is een Utrechts bureau dat is gespecialiseerd in enterprise performance management en het verbeteren van financiële processen.

Verbeterinitiatieven

Samen hebben De Heus en CPMview tal van verbeterinitiatieven opgesteld, en na het analyseren van de voordelen en de haalbaarheid van de voorgestelde veranderingen, zijn enkele initiatieven vervolgens uitgerold. De eerste was de uitbreiding van een aantal licenties, die de verschillende deelnemingen van de De Heus nu in staat stelt om hun rapportages geheel zelfstandig uit te voeren. Hierdoor hebben ze beter inzicht in de resultaten en kan beter gestuurd worden.

De Heus verbetert financiële consolidatie- en rapportageprocessen

De volgende stap was het overgaan naar versie SAP BPC 10.1, de meest recente Microsoft versie van SAP BPC. Deze versie biedt meer mogelijkheden in het monitoren van wat er is gerapporteerd, door middel van een dashboard dat het resultaat van validaties op consistentie in rapportages aangeeft. Zo is voor het centrale team direct zichtbaar waar deelnemingen zijn in hun rapportageproces en waar eventueel onjuist gerapporteerd wordt. Daarnaast werkt SAP BPC 10.1 beter samen met Office 365 van Microsoft. De Heus maakt veel gebruik van grafische presentaties (bijvoorbeeld EBITA-bruggen) van de resultaten en daarvoor is deze combinatie ideaal.

Ten derde zijn er templates ontwikkeld, die het proces kunnen versnellen, en tegelijkertijd de resultaten voor besluitvormers aantrekkelijker maken. Zo is door CPMview een PowerPoint template ontwikkeld, die wordt gevoed uit SAP BPC. De business units laden hun budget data in SAP BPC en door middel van de koppeling tussen SAP BPC en PowerPoint worden grafieken en tabellen in PowerPoint direct op de juiste manier gepresenteerd. Dit betekent efficiëntie voor de business units en consistentie in de rapportages aan het hoofdkantoor in Ede

Meer tijd voor cijfers en analyses

Om de rapportages zo efficiënt mogelijk te maken, is er veel tijd en aandacht besteed aan het maken van instructies en aan het opleiden van gebruikers. Door de verschillende verbeteringen is er nu meer tijd voor het monitoren en analyseren van de cijfers. Wim van Soest, Group Controller bij De Heus: “SAP BPC voldoet nu aan alle verwachtingen die je mag hebben van een tool als deze. We hebben beter inzicht en dat creëert rust. De data zijn betrouwbaar en de tijd die ons dat oplevert kunnen we meer strategisch invullen.”