SparQl Executive Search richt zich op vrouwelijk toptalent

04 maart 2020 Consultancy.nl

InsideOut Executive Search, een headhunter die consultants begeleidt bij het maken van hun volgende carrièrestap, is betrokken bij de oprichting van een nieuw executive search label. SparQl Executive Search richt zich exclusief op vrouwelijk toptalent aan de bovenkant van de markt. In gesprek met Consultancy.nl vertellen oprichters Debby Ginnelly en Pascal Swart over het nieuwe label. 

Sinds de oprichting in 2012 is InsideOut Executive Search uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de markt voor bemiddeling van management consultants. Het Amsterdamse bureau richt zich uitsluitend op de top-3% van de kandidatenmarkt. Afgelopen lente vertelde oprichter Pascal Swart al dat hij samen met Debby Ginnelly ambitieuze plannen had voor de toekomst. Inmiddels is duidelijk waar hij het over had.

We spreken Ginnelly en Swart op het kantoor van InsideOut Executive Search, en inmiddels óók van SparQl Executive Search. Het gebouw aan de Wenckebachweg is de afgelopen maanden getransformeerd tot een creatieve hub waar een scala aan faciliteiten wordt aangeboden. Nadat we zijn voorzien van koffie, begint Managing Partner Debby Ginnelly gelijk enthousiast te vertellen: “Met SparQl Executive Search richten wij ons exclusief op de bemiddeling en begeleiding van vrouwelijk toptalent voor mid-career en senior posities, met een salarisrange van 75.000 tot 250.000 euro op jaarbasis.”

Daarmee bedient SparQl uiteenlopende opdrachtgevers: “Van corporates tot portfoliobedrijven en van succesvolle scale-ups tot aan familiebedrijven”, aldus Ginnelly. “Wij begeleiden hen bij het aantrekken van vrouwelijk toptalent op directie- en managementniveau en in toezichthoudende rollen, maar denk ook aan vrouwelijke specialisten die zich willen ontwikkelen tot hoogwaardig adviseur in hun expertise.”

SparQl Executive Search richt zich op vrouwelijk toptalent

“Naast onze executive search dienstverlening, houden wij ons tevens bezig met leadership advisory, waarbij wij onze klanten adviseren over thema’s als organisatiestructuren, strategic resource planning en retentie van vrouwelijke talenten”, vult Swart aan, die tevens betrokken is bij het nieuwe label. “Daarnaast zijn wij actief op het gebied van coaching van vrouwelijk toptalent, vaak als onderdeel van een persoonlijk ontwikkelbudget aangeboden vanuit de werkgever.”

Van toptalent naar topvrouwen

Ginnelly legt uit dat ze gedurende haar loopbaan bij Rabobank op verschillende niveaus heeft gewerkt met toptalent, waarna ze zich in 2017 als Associate Partner heeft verbonden aan InsideOut Executive Search, voornamelijk gericht op de bemiddeling van kandidaten aan de bovenkant van de markt met een consultancy- of finance-achtergrond.

“Gedurende deze periode viel het mij op hoeveel vrouwelijke kandidaten over de juiste kwaliteiten beschikken om topfuncties te bekleden”, vertelt ze. “Ik heb mij nadien meer gericht op het aantrekken en begeleiden van vrouwelijke kandidaten. Het succes daarin heeft aan de basis gestaan om SparQl Executive Search op te richten.

Gevraagd of het quotum een rol heeft gespeeld bij de oprichting van SparQl, antwoordt Ginnelly: “Primair zeker niet. De dagelijkse gesprekken met talentvolle vrouwen en de begeleiding in hun zoektocht naar topfuncties, dat zijn de drijfveren
geweest voor de oprichting van SparQl Executive Search.”

“Ik denk dat het verplichte quotum weerstand oproept bij vrouwen en mannen”, licht ze toe. “Een quotum zou wel een steun in de rug kunnen zijn. Uit een rapport van McKinsey
 blijkt dat Nederland een bron van welvaart onbenut laat door de geringe vertegenwoordiging van vrouwen op de arbeidsmarkt en dat besluitvorming in bedrijven erop vooruitgaat als er sprake is van man/vrouwbalans binnen topteams. Mijn nuance daarbij zou zijn om dan ook vrouwen te benoemen in de lijn waar de beslissingen worden genomen die tot een beter financieel resultaat leiden en niet alleen maar in staffuncties zoals HR en communicatie.”

 “SparQl Executive Search richt zich exclusief op de bemiddeling en begeleiding van vrouwelijk toptalent, met een salarisrange van €75.000 tot €250.000 op jaarbasis.”

Maatwerk

Met zijn exclusieve focus op vrouwen onderscheidt SparQl zich duidelijk van de rest van de markt. Ginnelly benadrukt echter dat dit niet de enige onderscheidende factor is. Ze wijst allereerst op de “gecommitteerde rol” van de partners: “Pascal en ik zijn persoonlijk betrokken bij al onze searchtrajecten en treden op als volwaardig sparringpartner en adviseur richting kandidaten en opdrachtgevers. Helaas horen wij nog te vaak verhalen over searchpartijen die op basis van relaties worden geselecteerd, maar dat een klant vervolgens wordt afgescheept met een onervaren recruiter zonder relevant netwerk en/of job specific knowhow.”

“Bij SparQl wordt in elk stadium van een searchprocedure maatwerk geleverd”, stelt Swart, “waarbij klanten en kandidaten direct schakelen met de partners die over ruime werkervaring en een uitgebreid netwerk beschikken. In haar dertig jaar bij Rabobank heeft Debby een zeer uitgebreid netwerk opgebouwd aan de bovenkant van de markt. Deze talenten zijn inmiddels uitgewaaierd naar topposities in Nederland en in het buitenland.

“En vergeet uiteraard de unieke samenwerking met InsideOut Executive Search niet”, vult Ginnelly aan, “waarbij SparQl de beschikking heeft over de meest geavanceerde systemen en samenwerkt met het hoogwaardige searchteam van InsideOut, bestaande uit een aantal ervaren interim recruiters die hebben bewezen zeer succesvol te zijn in de sourcing van toptalent.”

Vliegende start

Inmiddels zijn de eerste successen reeds geboekt. “We zijn gevraagd een gerenommeerde adviespartij te begeleiden om hun senior managementlaag uit te breiden met vrouwelijk toptalent”, vertelt Ginnelly trots. “Verder zijn we in een vergevorderd stadium bij enkele partijen op director-level, variërend van financial services tot retail. Daarnaast zijn we momenteel in gesprek over een behoefte binnen de raad van toezicht bij een Nederlandse midcap en gaan we binnenkort een cultuurprogramma draaien bij een financiële instelling, als onderdeel van de leadership advisory-propositie.”

Na deze vliegende start kijkt ze vol vertrouwen uit naar de toekomst. “Over een jaar willen we met SparQl Executive Search niet meer weg te denken zijn in de wereld van executive search voor vrouwelijk toptalent. Daar gaan wij met het team de komende tijd al onze passie en energie in steken. Kom over een jaar nog eens terug, dan maken we de balans op. Dream big, shine bright, SparQl more”, aldus Ginnelly, die met een brede glimlach een laatste slok van haar koffie neemt.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup