Consultancy-exit label van InsideOut Executive Search groeit hard

16 september 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Sinds de oprichting acht jaar geleden is InsideOut Executive Search uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de markt voor bemiddeling van (voormalig) management consultants. Het Amsterdamse bureau richt zich uitsluitend op de top van de kandidatenmarkt, waarbij het merendeel van de kandidaten over een consultancyachtergrond beschikt.

Sinds de oprichting waren het vooral de consultancy- en corporate finance-labels die verantwoordelijk waren voor de sterke groei van het kantoor. “Wij staan bekend als de partij die consultancybureaus ondersteunt bij het aantrekken van senior hires, echter bemiddelen wij inmiddels een even groot deel buiten de advieswereld”, vertelt Pascal Swart, de oprichter en managing partner van het in Amsterdam gevestigde InsideOut Executive Search.

In de afgelopen “pakweg 18 maanden” is het vooral het recent gelanceerde consultancy-exit-label dat de snelste groei doormaakt. “We merken dat met name middelgrote corporate organisaties en private equity-owned portfolio-partijen ons steeds vaker weten te vinden bij het aantrekken van toptalent op sleutelposities binnen hun organisatie”, legt Swart uit.

Consultancy-exit label van InsideOut Executive Search groeit hard

In de meeste gevallen gaat het om kandidaten met een strategy consulting-achtergrond – diegenen die werkzaam zijn bij strategische adviesbureaus of binnen de strategiepraktijken van generalistische adviesorganisaties. “Maar dit kunnen ook toppers zijn met een (corporate) finance-achtergrond of high potentials met een prestigieus corporate management-traineeship als basis”, licht Swart toe.

Wat alle kandidaten in elk geval kenmerkt, zo geeft hij aan, is dat zij de crème de la crème binnen de kandidatenmarkt vormen, oftewel de “top 3%” van de kandidatenmarkt.

In een tijd waarin organisaties te maken hebben gekregen met nooit eerder vertoonde verandering is, volgens Swart, de behoefte naar toptalent momenteel groter dan ooit. Professionals die beschikken over een consultancy-skillset zijn bijzonder in trek, vooral het onderscheidende analytische vermogen dat deze kandidaten meebrengen wordt momenteel als essentieel ervaren.

Analytische en leidinggevende rollen

“Vergeleken met vorig jaar zien we bij ons een verdriedubbeling van het aantal consultancy-exit plaatsingen”, vertelt een trotse Swart. De rollen die InsideOut Executive Search heeft bemiddeld voor vertrekkende consultants variëren van posities als Chief Operations Officer, een Manager Strategy of Business Development voor een portfoliobedrijf, tot een Senior Business Analyst of Program Manager bij een mid-corporate organisatie.

Dan zijn er ook nog partijen die een consultant als interne adviseur werven of experts die de ambitie hebben om een compleet inhouse consultingteam op te zetten.

Het is echter niet enkel een ‘pull’-markt, benadrukt Swart. Hij constateert namelijk ook een groeiende behoefte vanuit consultants zelf om een exit te maken. “Dit is deels een gevolg van Covid-19. Bureaus die uitdagende tijden ervaren bieden beperktere perspectieven voor hun ambitieuze consultants en hebben zodoende meer moeite om hun toptalent te behouden.”

“It takes one to know one”

Gevraagd wat volgens hem het succes van InsideOut Executive Search verklaart, wijst Swart op het sterke vermogen van het bedrijf om precies te weten wat er bij kandidaten speelt en als geen ander een match in te kunnen schatten. “Onze partners beschikken zelf over een consultancyachtergrond, waardoor wij ons optimaal kunnen identificeren met onze kandidaten. Daardoor weten we wat hen drijft en vooral welke achtergrond of persoon de beste fit heeft met een specifieke rol die wij invullen.” Of zoals Swart het zelf omschrijft: “It takes one to know one.”

Hij voegt toe dat het bedrijf inmiddels “praktisch iedere (ex) consultant in de markt kent”, en door gebruik te maken van de meest innovatieve tools en systemen wordt deze kennis maximaal uitgenut. “Hierdoor werkt onze sourcing zeer snel en effectief en beschikken we over de hoogste conversies [plaatsingspercentage van elke voorgedragen kandidaat, red.] in de markt”, zegt Swart.

Ambities voor de toekomst

Ondanks dat de arbeidsmarkt voor velen op slot zit, verwacht Swart verder te groeien dankzij de focus van het bedrijf op de top van de markt. “Het verder uitbouwen van het consulting-exit domein staat centraal”, zo legt hij uit.

Daarnaast timmert hij samen met compagnon Debby Ginnelly momenteel hard aan de weg met het nieuwe vrouwenlabel SparQl Executive Search, dat zich exclusief richt op de bemiddeling van vrouwelijk toptalent in (eind)verantwoordelijke functies.