InsideOut Executive Search breidt scope verder uit

15 januari 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

InsideOut Executive Search is alweer bijna negen jaar actief in de executive search-markt gericht op de bemiddeling van management consultants en corporate finance-adviseurs. Het headhunterskantoor is inmiddels niet meer weg te denken uit de markt, met de teller op enkele honderden consultants die succesvol zijn begeleid naar een nieuwe uitdaging. 

De hoogste tijd om deze succesformule verder uit te breiden naar andere segmenten, moet Pascal Swart van InsideOut Executive Search gedacht hebben. Consultancy.nl sprak met de oprichter op het inmiddels geheel gerenoveerde kantoor in Amsterdam-Oost, wat volgens Swart voldoende ruimte zou bieden om op veilige afstand op een verantwoorde manier rustig bij te kunnen kletsen over uitbreiding van de scope van InsideOut.

Core Business blijft consultancy en corporate finance

“Onze core business blijft onveranderd de bemiddeling van high potentials binnen consultancy en corporate finance”, trapt Swart af. “Consultancy vormde altijd de basis, waar klanten en kandidaten ons van kennen, echter zien we binnen die markt wel enkele interessante ontwikkelingen.”

InsideOut Executive Search breidt scope verder uit“Zo merken we dat een groot deel van de consultancybureaus moeite heeft met de fysieke beperkingen die Covid-19 met zich meebrengt, maar daarentegen zien we tevens een zeer sterk toenemende vraag naar corporate finance-profielen, vanuit de M&A-boutiques en investeringspartijen.”

Daarnaast ervaart Swart een toenemende vraag vanuit strategy consultancy, als gevolg van veranderende businessmodellen en reorganisatievraagstukken bij BV Nederland, waar partijen als McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Bain & Company vaak aan de wieg staan van een noodzakelijke koerswijziging of structurele kostenbesparing.

Consultancy-Exit label groeit gestaag door

Mede als gevolg van de uitdagingen bij enkele adviespartijen, blijft de behoefte van consultants om een stap te maken naar de andere kant van de tafel onverminderd bestaan, al zijn zij volgens Swart wel nog kritischer dan een jaar geleden. “Onze kandidaten letten met name op de impact van Covid-19 op partijen die zij overwegen in hun consultancy-exit oriëntatie, waarbij zij traditionele instellingen met een verouderd businessmodel lijken te mijden.” 

“Rollen binnen business development en corporate development zien wij nog steeds geregeld gevraagd bij portfoliobedrijven van private equity-partijen, maar ook de inhouse consultancyteams zijn populair om interne slagen op het gebied van effectiviteit of efficiency door te kunnen voeren.” 

Aanvullende focus op finance en human resources

Net als we ons beginnen af te vragen hoe het dan zit met de uitbreiding van de dienstverlening, is Swart ons voor. “Naast onze core focus op de begeleiding van (voormalig) consultants, plaatsen wij steeds vaker high potentials met functionele verantwoordelijkheden die grenzen aan consultancy, echter betreft dit vaak interne rollen bij corporates en mkb-partijen.”

Swart ziet met name veel vraag binnen finance en human resources zijn kant opkomen, waarbij gedacht moet worden aan concrete rollen als financial analyst, business controller en HR businesspartner.

“Onze unique selling point richting opdrachtgevers is hier dat wij vaak binnen zeer korte tijd – vaak al binnen een week – een gemêleerd aanbod aan kandidaten kunnen voorhouden, bestaande uit consultancyprofielen en plug & play-kandidaten die reeds ervaring hebben in een exact vergelijkbare rol. Klanten kunnen dan zelf de vergelijking maken tussen kandidaten op basis van hun persoonlijke voorkeuren.” 

“Daarnaast blijven wij ons uiteraard onderscheiden op onze inhoudelijk expertise en ervaringen uit het veld, waar onze headhunters beschikken over een persoonlijke achtergrond binnen consultancy, banking of corporate finance en niet net klaar zijn met een studie psychologie zonder enige werkervaring op zak”, aldus Swart, met een knipoog naar het businessmodel van sommige concullega’s. 

“Dit maakt dat onze conversies al acht jaar tot de hoogste in de markt behoren, waar we uiteraard erg trots op zijn”, sluit hij af met een glimlach.