Nieuwe raad jaagt circulaire economie in Nijmegen aan

11 februari 2020 Consultancy.nl

Regio Rijk van Nijmegen heeft de Circulaire Raad opgericht. Doel van het initiatief is om de transitie naar een circulaire economie in de regio aan te jagen.

De raad is vorige week – op vrijdag 7 februari, de laatste dag van de nationale Week van de Circulaire Economie – formeel onthuld aan het grote publiek. De raad bestaat uit bestuurders, ondernemers, academici en op duurzaamheid gerichte non-profits die samen een voorlopende rol willen spelen in verduurzaming.

Partijen die zich als oprichtingspartners hebben verbonden aan de Circulaire Raad zijn ARN, gemeente Beuningen, Dar, HAN, KlokGroep, MARN, gemeente Nijmegen, Rabobank, Radboud Universiteit, Radboud UMC en TNO. In de komende maanden haken naar verwachting meer partijen uit het zuidoosten van Gelderland aan bij het initiatief van Rijk van Nijmegen*. 

Bart de Bruin, directeur Dar en voorzitter van deze kersverse raad, over de ambitie: “De sleutel om tot een circulaire economie te komen is dat het economisch wiel in de hele productketen draait. Als dat lukt, dan komt het goed met de circulaire economie. Als dat niet lukt, dan wordt circulaire economie straks net zo’n modewoord als duurzaam ondernemen, zonder verdere inhoud. Dat willen we uiteraard samen voorkomen.”

Nijmegen zet in op circulaire economie

De Circulaire Raad zal evenementen organiseren voor kennisdeling en netwerken. Daarnaast wil de raad via zijn online platform voor circulaire producten en diensten vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Op het gelanceerde platform kunnen organisaties en ondernemers alle circulaire projecten, producten, programma's, subsidieregelingen, nieuws en evenementen in de regio vinden. 

Programmadirecteur van de Circulaire Raad is Bernd Hendriksen, een expert op het vlak van duurzaamheid en innovatie. De voormalig topman van KPMG Sustainability werkt nu voor OrangeX, een bureau gespecialiseerd in innovatie- en subsidiemanagement. Sinds de komst van Hendriksen richt het bureau – dat is gevestigd in Amsterdam en Nijmegen – zich ook nadrukkelijk op duurzaamheid.

Urgentie

De bekendmaking van het initiatief in het oosten van het land volgt kort op het verschijnen van een nieuw internationaal rapport waarin de urgentie van een circulaire economie nog eens wordt benadrukt. Volgens het rapport ‘World Circularity Gap’ van de denktank Circle Economy verbruikte de wereld het afgelopen jaar voor het eerst meer dan 100 miljard ton aan materialen in één jaar. Naast meer gebruik, worstelt de circulaire economie met opschaling: het circulaire gehalte van de wereldeconomie is gezakt van 9,1% naar 8,6%. 

Nederland wil een circulaire koploper zijn. Het kabinet heeft als ambitie gesteld om in 2030 de helft minder primaire grondstoffen te gebruiken. Het uiteindelijke doel is om in 2050 een volledig circulaire economie tot stand te brengen.

* Regio Rijk van Nijmegen is een bestuurlijk samenwerkingsverband dat zich sinds 2016 bezighoudt met arbeidsbemiddeling en de ICT-voorzieningen voor de gemeentebesturen in de regio, en daarnaast rond verschillende thema’s dient als “platform voor samenwerking en afstemming tussen gemeenten in de regio”. Naast Nijmegen zelf maken ook Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar en Wijchen deel uit van het samenwerkingsverband.

More on: OrangeX
Netherlands
Company profile
OrangeX is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

OrangeX is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.