Solid Professionals brengt Key Control Dashboard naar financiële sector

14 november 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Ministeries en publieke instellingen maken al jaren gebruik van het zogenaamde Key Control Dashboard om hun processen en risico’s te beheersen. In samenwerking met adviesbureau Solid Professionals wordt de tool nu ook beschikbaar gesteld aan banken, verzekeraars en andere financiële instellingen. 

Het Key Control Dashboard (KCD) is een online applicatie die organisaties helpt grip te houden op belangrijke processen zoals risicomanagement en interne beheersing. Doordat de applicatie risico’s op een integrale manier benadert, krijgen gebruikers een volledig beeld van de beheersing ervan, terwijl managers via real-time inzichtelijke dashboards met een datagedreven aanpak risico’s in toom kunnen houden.

Tijdens hun werkzaamheden in de financiële sector hebben de consultants van Solid Professionals gemerkt hoe de behoefte aan risicobeheersing daar toeneemt. Matthias Geerse, Principal Consultant bij het Utrechtse adviesbedrijf, geeft toelichting: “Onze opdrachtgevers bleven worstelen met diverse uitdagingen om echt in control te zijn op de belangrijkste risico’s binnen hun organisatie en key processen.”

Solid brengt Key Control Dashboard naar financiële sector

Er zijn twee redenen waarom organisaties blijven worstelen met risicobeheersing. Allereerst omdat de wet- en regelgeving sinds de financiële crisis gigantisch is toegenomen, waardoor de noodzaak voor grip op risicomanagement, internal control frameworks en de kwaliteit van bedrijfsprocessen groter is dan ooit tevoren. Maar “risico’s zijn versnipperd in de organisatie aanwezig en worden op verschillende afdelingen geïdentificeerd en opgevolgd”, aldus Geerse.

Een tweede reden, zo stelt Geerse, heeft van doen met de steeds groter wordende berg aan informatie, die ondertussen zo groot is dat risicomanagers door de bomen het bos niet meer kunnen zien. “Het integrale beeld ontbreekt waardoor stuur- en verantwoordingsinformatie vaak moeilijk tot stand komt”, legt Geerse uit. 

Zoals recente gevallen in de bankensector illustreren – denk aan het ontoereikende risicomanagement van ING om witwaspraktijken tegen te gaan, wat de bank duur kwam te staan – kan een gebrek aan gedegen risicobeheersing zeer nijpende, financiële gevolgen hebben. Bovendien stelt dergelijk nieuws financiële instellingen in een kwaad daglicht, waardoor vertrouwen van consumenten en klanten afbrokkelt.

Met het KCD behoren dit soort negatieve ontwikkelingen echter tot het verleden, stelt Edwin Lodder, directeur Key Control Dashboard: “Met het KCD ontzorgen we banken en verzekeraars als het gaat om integrated risk management en daarnaast ondersteunen we ze met het verkrijgen van real-time inzicht in risicobeheer.”