Antea en Centric investeren in augmented reality bedrijf

25 oktober 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

IT-dienstverlener Centric heeft samen met ingenieurs- en adviesbureau Antea Group een minderheidsbelang genomen in 4DR Studios, een studio uit Eindhoven gespecialiseerd in virtual en augmented reality.

4DR Studios is een speciale 360 graden-filmstudio, de eerste in zijn soort in Nederland. In de studio kunnen 3D-filmopnamen worden gemaakt van mensen en objecten die vervolgens geplaatst kunnen worden in elke denkbare virtuele wereld. Vooral in de bouw, gezondheidszorg en cultuursector is veel vraag naar dergelijke augmented reality opnamen, aangezien deze kunnen helpen om hun manier van werken te verbeteren of het eenvoudiger kunnen maken om dynamischer en effectiever les te geven.

De techniek die dit mogelijk maakt staat bekend als ‘volumetric video’. Wereldwijd zijn er slechts enkele studio’s die beschikken over de technologie om dit mogelijk te maken. Natasja Paulssen, algemeen directeur van Dutch Rose Media, het bedrijf achter 4DR Studios, is vanzelfsprekend dan ook verheugd met de investering. 

4DR Studios is een speciale 360 graden-filmstudio

“Wij ontwikkelen sinds 2012 visualisatie-concepten op basis van augmented reality (dit is wanneer virtuele informatie en objecten worden toegevoegd aan de fysieke wereld). Wij wilden altijd al graag mensen opnemen in onze augmented reality -producties, maar dat was nog niet mogelijk. Tot we deze techniek van volumetric video op het spoor kwamen. Omdat deze niet in Nederland beschikbaar was, hebben we het initiatief genomen om zelf een studio te starten. We zijn erg blij dat we dit plan samen met Antea Group en Centric waar kunnen maken.” 

Volgens de investeerders ligt er een veelbelovende toekomst in het verschiet voor augmented reality. De technologie wordt steeds vaker toegepast, bijvoorbeeld bij het ontwerpen van kunstwerken zoals tunnels en bruggen, bij het opleiden van medisch of digitaal talent, en voor het verbeteren van het onderhoud van infrastructuur assets.

Volgens een schatting van een Brits onderzoeksbureau, zal de markt voor augmented reality diensten de komende jaren flink gaan groeien, naar tegen 2020 een waarde van $160 miljard – ter vergelijking, drie jaar geleden lag deze waarde nog op $4 miljard. 

Antea Group en Centric investeren vanuit hun gedeelde investeringsvehikel: CAG Ventures. “Door samen te werken met startups en scaleups willen we nieuwe producten ontwikkelen, nieuwe markten aanboren en hun innoverend vermogen versnellen”, zegt Harmen Tjeerdsma van Antea Group. Beide bedrijven zijn eigendom van Gerard Sanderink, volgens Quote een van de vijftig rijkste inwoners van ons land.