Hotels beleven gouden tijden dankzij recordtoerisme

16 september 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederland trekt meer toeristen dan ooit. Dit is natuurlijk goed nieuws voor hotels: zowel de gemiddelde kamerprijs als bezettingsgraad liep vorig jaar op tot recordhoogte. Vooral in Amsterdam zijn hotels tot de nok gevuld. Hoteliers denken wel dat de piek van de markt nu in zicht is: voor de komende jaren verwachten ze geen snelle groei meer. 

Vorig jaar brachten meer dan 19 miljoen buitenlandse toeristen een bezoek aan Nederland. Het aantal binnenlandse toeristen kwam zelfs uit op zo’n 25 miljoen. Samen gaven deze grofweg 44 miljoen toeristen volgens het CBS €87,5 miljoen uit – 6,4% meer dan het jaar daarvoor. Een groot deel van al dit geld komt terecht bij in de hotelbranche. Terwijl er de laatste jaren veel te doen is om de disruptieve invloed van Airbnb, bloeit de Nederlandse hotelbranche als nooit tevoren, zo blijkt uit onderzoek van hoteladviesbureau Horwath HTL, dat 500 hotels uit het hogere segment onder de loep nam.

De bezettingsgraad liep vorig jaar op tot 77,7%, waarmee het record uit 1998 werd geëvenaard. Nadat de crisis leidde tot een dieptepunt in 2012 – toen de bezettingsgraad nog maar op 66,7% lag – is het herstel flink ingezet. Ondertussen steeg de gemiddelde kamerprijs vorig jaar ook nog eens voor het vijfde opeenvolgende jaar, ditmaal van €112 naar € 120. Inclusief deze 7% stijging werden hotelkamers de afgelopen vijf jaar al ruim een kwart (26%) duurder. Met de laatste stijging is ook de in 2002 genoteerde recordprijs van €114 uit de boeken. 

Ontwikkeling bezettingsgraden Nederlandse hotels

Logischerwijs zorgen de bezettings- en prijsrecords samen ook voor een record aangaande de omzet per hotelkamer. In 2018 leverde een Nederlandse hotelkamer per nacht gemiddeld €93 op, wat 7% meer is dan in 2017 en maar liefst 40% meer dan in 2013.

Amsterdam over de top?

Ook weinig verrassend is dat de regio Amsterdam & Schiphol met kop en schouders boven de rest van het land uitsteekt. In en rond onze hoofdstad steeg de gemiddelde kamerprijs van €139 naar €151. Door deze stijging kost een hotelkamer hier nu bijna 60% meer dan in de rest van Nederland, waar een kamer gemiddeld voor €95 per nacht wordt verhuurd.

Ontwikkeling kamerprijzen Nederlandse hotels

Ook wat betreft de bezettingsgraad gaan Amsterdam en Schiphol duidelijk voorop, met 85% bezetting voor de gehele regio, en zelfs 90% in het centrum van Amsterdam. Vooroplopen betekent echter ook dat je de top eerder bereikt, en dat lijkt nu het geval te zijn: ook vorig jaar lag de bezettingsgraad hier al op 85%. “Hoteliers in de regio zijn dan ook pessimistischer over de toekomst”, stelt Horwath. “Slechts 38% van de hoteliers verwacht dit jaar een hogere bezettingsgraad te halen, terwijl 47% rekent op een daling. Ook de projecties voor de gemiddelde kamerprijs zijn duidelijk minder positief: hoewel 50% een stijging denkt te kunnen realiseren, verwacht 44% een daling.” 

De resultaten van de eerste helft van 2019 lijken de hoteliers gelijk te geven: de bezettingsgraden en kamerprijzen daalden met zo’n 1%. Terwijl de hoteleigenaren hier niet blij mee zijn, denken veel andere Amsterdammers daar anders over. De stad probeert de laatste jaren het massatoerisme een halt toe te roepen, onder meer middels een verhoging van de toeristenbelasting en een hotelstop, waardoor er geen ruimte meer is voor nieuwe plannen voor de ontwikkeling van hotels. Dat er daardoor weinig nieuwe hotels bijkomen betekent wel dat bezettingsgraden en kamerprijzen naar verwachting ook de komende jaren op een hoog niveau blijven. 

Bezettingsgraad en kamerprijs per maand

Onzekere toekomst

De afvlakking van de groei wordt echter niet volledig toegeschreven aan het Amsterdamse ontmoedigingsbeleid. Ook de toenemende onzekerheid over de wereldeconomie – opgestookt door de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en de voortslepende Brexit-soap – tempert de verwachtingen van hoteliers, zowel in Amsterdam als in de rest van het land.

Terwijl bijna de helft (49%) van de ondervraagde hoteliers verwacht dat de bezettingsgraad dit jaar blijft stijgen, voorziet 10% een stabilisering en houdt 41% zelfs rekening houdt met en daling. Wel voorspelt een grote meerderheid (65%) nog een verdere stijging van de kamerprijzen, terwijl iets minder dan een derde (29%) een daling verwacht en de overige 6% rekent op stabilisatie. 

Of dit gematigde pessimisme op zijn plaats is moet overigens nog blijken. Verschillende onderzoeken wijzen er juist op dat het aantal toeristen dat Nederland bezoekt de komende tien jaar nog eens met zo’n 50% zal stijgen. Zo verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen dat we in 2030 op bijna 29 miljoen buitenlandse toeristen kunnen rekenen. In combinatie met de Amsterdamse rem op de groei zorgt dit volgens Horwath voor een flinke toename voor de ontwikkeling van hotels buiten de hoofdstad, zoals in andere grote steden als Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.