Hotelmarkt nog (lang) niet op niveau van vóór de pandemie
De hotelmarkt is nog altijd niet hersteld van de Covid-19-pandemie. Dat blijkt uit onderzoek van Horwath HTL.
Tijdens de coronacrisis werden verschillende branches bijzonder hard getroffen. De hotelsector was er daar één van, meldde Horwath HTL vorig jaar. Zo kelderde de gemiddelde landelijke kamerbezettingsgraad van 78,2% (2019) naar 34,4% (2020) – “een historisch dieptepunt”, aldus het adviesbureau.
Inmiddels ligt het hoogtepunt van de pandemie alweer eventjes achter ons. Toch blijkt uit een nieuw onderzoek van Horwath HTL dat de Nederlandse hotelsector nog lang niet is hersteld van de klappen van de coronacrisis.
De gemiddelde landelijke kamerbezettingsgraad is wel iets gestegen, maar met 50% ligt deze nog altijd een stuk lager dan de bezettingsgraad van vóór de pandemie. Bovendien verwachten de onderzoekers dat dit oude niveau pas tegen 2024 weer wordt bereikt.
Zakelijke markt blijft achter
“De eerste geluiden geven aan dat het herstel doorzet, maar dit geldt voornamelijk voor de toeristische markt”, zegt Marco van Bruggen van Horwath HTL tegen radiozender BNR. “Het internationale zakelijke hotelverblijf is echter nog lang niet hersteld van de pandemie.”
Het is daarbij ook nog maar de vraag of het aantal zakelijke hotelgasten überhaupt zal terugkeren naar het niveau van 2019. Het digitale werken op afstand bewees zich tijdens de crisis als goed(koop) alternatief voor fysiek afreizen naar het buitenland.
Daarnaast komt 2050 – het jaar dat de Parijse klimaatdoelstellingen moeten zijn gerealiseerd – steeds dichterbij. Veel bedrijven zijn nu dus druk bezig met het terugdringen van hun CO2-uitstoot. En dat kan deels worden bereikt door het terugbrengen van het aantal zakelijke reizen.
In een studie van McKinsey & Company wordt een vergelijkbare conclusie getrokken: het aantal zakelijke reizen zal de komende jaar blijvend lager uitvallen.
Extra problemen in Amsterdam
Uit het onderzoek van Howath HTL blijkt verder dat de hotels in Amsterdam veel meer moeite hebben om terug te keren naar het oude niveau dan in andere delen van ons land.
Momenteel is de kamerbezittingsgraad in onze hoofdstad vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde, maar Amsterdamse hotels hadden vóór de coronacrisis een vele hogere bezettingsgraad.
Hierdoor hebben hotels in onze hoofdstad relatief te maken met grotere verliezen, zeggen de experts van Howath HTL in hun rapport. “Het aantal bezette Amsterdamse hotelkamers is in maart 2022 nog altijd zo’n 40% lager dan in 2019.”