Omzet van Nederlandse hotelmarkt terug op pre-coronaniveau

15 september 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De omzet van de Nederlandse hotelmarkt is weer terug op het pre-coronaniveau. De winstgevendheid is echter nog steeds een stuk lager dan voorheen, blijkt uit onderzoek van Horwath HTL.

“De hotelmarkt is grotendeels hersteld van de coronacrisis”, zegt Ewout Hoogendoorn, directeur van Horwath HTL.

De gemiddelde bezittingsgraad van de sector komt dit jaar naar verwachting uit op 72%, ten opzichte van 78% in het jaar voor de Covid-19 pandemie. “Tijdens de pandemie was deze gekelderd naar onder de 40%.” Maar omdat de gemiddelde kamerprijzen tot een recordniveau zijn gestegen, is de omzet voor het gemiddelde hotel weer even hoog als voor de crisis.

Omzet van Nederlandse hotelmarkt terug op pre-coronaniveau

In 2022 kostte een kamer in Nederland gemiddeld €134 per nacht, dit jaar gaat de prijs naar verwachting naar het recordniveau van €146. “De prijzen zijn sterker gestegen dan in het verleden”, zegt Hoogendoorn. In de regio Amsterdam en Schiphol, waar hotels in coronatijd de hardste klappen kregen, gingen de prijzen het meest omhoog.

Hoewel de totale omzet dit jaar hoger zal uitvallen dan voor de pandemie, blijft de winstgevendheid achter. Ter illustratie: in 2019 lag de winstmarge op 41%. Dit jaar komt deze volgens de prognose van Horwath HTL een stuk lager uit, vooral door de sterk gestegen kosten voor personeel, energie en inkoop.

Hoogendoorn geeft een treffend voorbeeld: “Ten opzichte van 2021 is de winst per hotelkamer bijna verviervoudigd, maar ten opzichte van 2019 is de winst met bijna 20% gedaald.”

Omzet van Nederlandse hotelmarkt terug op pre-coronaniveau

De vooruitzichten voor de komende maanden zijn positief. “Naar verwachting zal de bezettingsgraad in Nederland volgend jaar weer op dit normale niveau terugkeren.” Wel moeten hoteliers aandacht blijven geven aan de risico’s die gepaard gaan met de hoge inflatie en macro-economische ontwikkelingen als de oorlog in Oekraïne.

Wereldwijd is een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar. Volgens de United Nations World Tourism Organization (UNWTO) neemt het aantal toeristen de komende jaren alleen maar toe, waarbij vooral onze hoofdstad Amsterdam populair is onder buitenlandse bezoekers.