Amsterdam nog steeds aantrekkelijkst voor hotelinvesteerders

24 juni 2024 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Amsterdam blijft in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen, volgens de Dutch Hotel City Index. De lijst werd samengesteld door Horwath HTL en ABN AMRO en werd gepresenteerd op de PROVADA 2024.

De Dutch Hotel City Index analyseert dertig steden op basis van bezettingsgraden, kamerprijzen, het huidige en toekomstig aanbod, vastgoedtransacties en sociaal/culturele voorzieningen. Deze factoren bepalen de ranglijst van de top 15 steden voor hotelinvesteerders in Nederland.

Ondanks maatregelen om het toerisme te beperken, behoudt Amsterdam zijn toppositie dankzij hoge bezettingsgraden en gemiddelde kamerprijzen, zo blijkt uit de nieuwste editie van de index. De stad trekt nog steeds veel investeerders, hoewel de toeristenbelasting is gestegen en de pijplijn voor nieuwe hotels slinkt.

Amsterdam nog steeds aantrekkelijkst voor hotelinvesteerders

Utrecht maakt een sterke opmars en stijgt van de vijfde naar de tweede plaats. Nieuwe hotelprojecten voor de coronacrisis zijn goed opgenomen door de markt en de stad scoort hoog op economisch, demografisch en sociaal/cultureel vlak. Dit maakt Utrecht steeds aantrekkelijker voor investeerders.

Opvallende verschuivingen

Rotterdam zakt naar de derde plaats, maar blijft aantrekkelijk door een gevarieerd toeristisch aanbod en een goed herstel na de coronacrisis. Den Haag behoudt, ondanks een groeiend aanbod, de vierde positie met een stabiele hotelmarkt.

Haarlemmermeer daalt twee plaatsen naar de vijfde positie, voornamelijk door de afhankelijkheid van Schiphol en de impact van de coronacrisis op de luchtvaart.

Groningen staat nu op de zesde plaats, gevolgd door Apeldoorn en Zaandam. Amstelveen, Leiden en Almere completeren de top tien. Breda, Eindhoven, Haarlem en Arnhem ronden de lijst af als interessante steden voor hotelinvesteerders.