Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aantrekkelijkste hotelsteden

30 augustus 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ondanks het voornemen van de gemeente Amsterdam om het toerisme in de stad te verminderen, blijkt uit onderzoek van Horwath HTL (adviseur binnen de gastvrijheidssector) en ABN AMRO dat onze hoofdstad dit jaar opnieuw het meest aantrekkelijk is voor hotelinvesteringen. Naast Amsterdam zijn ook Rotterdam, Haarlemmermeer (Schiphol) en Den Haag aantrekkelijke hotelgemeenten.

De Dutch Hotel City Index wordt jaarlijks gepubliceerd door Horwath HTL in samenwerking met ABN AMRO. De index is een ranglijst van de vijftien Nederlandse gemeenten die het meest interessant zijn voor hotelinvesteerders. Voor de aantrekkelijkheid van investeringen keken de onderzoekers naar verschillende factoren. Het meeste gewicht gaven ze aan de bezettingsgraden, kamerprijzen, het aanbod en de regionale economische ontwikkeling. Andere factoren waarnaar is gekeken zijn demografie, de gemeentelijke vastgoedmarkten en duurzaamheidsontwikkelingen.

Net zoals vorig jaar is Amsterdam volgens de Dutch Hotel City Index de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteerders. “De Amsterdamse hotelmarkt behaalt al jaren de hoogste bezettingsgraden en de hoogste gemiddelde kamerprijzen van Nederland. De resultaten zijn het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Onder invloed van een stimulerend hotelbeleid in de periode 2007-2015 is het aanbod in Amsterdam de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dat aanbod is probleemloos opgenomen door de markt, simpelweg doordat de vraag nog sneller steeg”, aldus Horwath HTL en ABN AMRO. 

De vijftien aantrekkelijkste hotelsteden van Nederland

Terwijl de plannen van de gemeente Amsterdam om het toerisme terug te dringen negatieve impact op de hotelsector lijken te hebben, is volgens de onderzoekers het tegenovergestelde waar. Doordat de gemeente Amsterdam veel nieuwe hotelontwikkelingen wil tegenhouden, neemt de investeringswaarde van de bestaande hotels en hotelprojecten toe, leggen de onderzoekers uit: “Tegelijkertijd wordt ook de particuliere verhuur via bijvoorbeeld Airbnb aan banden gelegd. Naar verwachting zullen de komende jaren daarom vooral de goed betalende zakelijke hotelgasten in aandeel toenemen. De bezettingsgraden en kamerprijzen van de hotels blijven naar verwachting hoog. De combinatie van een hoge vraag en een beperkt aanbod leidt in Amsterdam snel tot hoge rendementen voor investeerders.” 

Rotterdam: hotelstad in opkomst

Rotterdam is dit jaar gestegen in de Dutch City Hotel Index en is daarmee momenteel de op één na aantrekkelijkste hotelstad voor investeringen, stellen de onderzoekers: “Rotterdam heeft de afgelopen jaren een omslag doorgemaakt: van een haast puur zakelijke hotelmarkt naar een aantrekkelijk toeristische. Van de positie van Rotterdam als hippe bestemming, wat wordt bevestigd in de reisgids Lonely Planet, wordt gretig gebruik gemaakt door moderne, nieuwe hotelconcepten als CitizenM, Room Mate en CityHub. Ook voor Rotterdam geldt dat het aanbod snel is gegroeid, terwijl de bezettingsgraden en kamerprijzen eveneens blijven stijgen.” 

Haarlemmermeer (Schiphol)

Haarlemmermeer, waar Schiphol is gevestigd, is net zoals Rotterdam gestegen in de ranking van de Dutch City Hotel Index. De luchthaven is een aanhoudende en toenemende vraaggenerator, vertellen de experts van Howarth HTL en ABN AMRO: “Ook het nieuwe hotelbeleid van de gemeente Amsterdam, dat is gericht op het verplaatsen van een deel van de overnachtingen naar de omliggende gemeenten, zorgt voor meer vraag naar hotelkamers in Haarlemmermeer. Deze gemeente is hierdoor de grotere steden Den Haag en Utrecht voorbijgestreefd in deze editie van de Dutch City Hotel Index.”

“Een hoge vraag en een beperkt aanbod leiden in Amsterdam tezamen snel tot hoge rendementen voor investeerders.”
– Onderzoekers van Horwath HTL en ABN AMRO

Den Haag blijft stabiele subtopper

Den Haag neemt in deze editie van ranglijst de vierde positie in. Vorig jaar behaalde onze hofstad dezelfde eindnotering. De hotelmarkt in Den Haag is vergelijkbaar met die van Rotterdam – lees: er is in tegenstelling tot Amsterdam nog veel ruimte voor ontwikkelingen omdat de omvang van het toerisme nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt in deze twee steden. Terwijl de Haagse hotelsector de afgelopen jaren minder snel is gegroeid dan de Rotterdamse, is de hofstad volgens Howarth HTL en ABN AMRO door de betrekkelijk stabiele ontwikkeling wel een betrouwbare markt voor hotelinvesteerders.

Utrecht daalt

Utrecht is in vergelijking met vorig jaar drie plaatsen gezakt en bezet momenteel de vijfde plek in deze ranglijst. “Na jaren van een vrijwel stabiel hotelaanbod, komen nu in korte tijd enkele zeer grote hotelprojecten op de markt. De snelle groei leidt tot enige onrust bij exploitanten en investeerders, die op korte termijn rekening houden met een daling van bezettingsgraden en kamerprijzen. Op de iets langere termijn zullen de nieuwe hotelproducten wel gaan leiden tot een grotere vraag. Hierdoor zal de hotelmarkt van Utrecht naar verwachting snel in staat zijn zich te herstellen”, zeggen de onderzoekers.

Amstelveen: hoogste stijger

De top vijftien van de Dutch Hotel City Index kent dit jaar een nieuwkomer: Amstelveen. Net zoals Haarlemmermeer, profiteert ook deze gemeente van zijn ligging nabij Amsterdam, vertellen Howarth HTL en ABN AMRO: “Door de komst van enkele zeer grote hotels naar Amstelveen, is het totale aanbod van hotelkamers in de gemeente in drie jaar tijd verzesvoudigd.” De vooruitzichten op de korte termijn zijn daarnaast ook positief. Zo wordt verwacht dat de hotels in de praktijk onderdeel zullen worden van de hotelmarkt van Amsterdam. Over de verre toekomst van de Amstelveense hotelmarkt zijn de onderzoekers terughoudender: “Deze markt kan naar verwachting snel stabiliseren.”