Initiatiefnemers starten zoektocht naar beste interim-manager

23 juli 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het zakelijke landschap is weer een award rijker. De ‘Interim-Manager van het Jaar’ is een initiatief van BLMC en ZiPconomy, dat verder wordt ondersteund door adviesbureaus Leeuwendaal en Finance Factor, en waarin op zoek wordt gegaan naar – hoe kan het ook anders – ‘s lands beste interim-manager.

Hoeveel interimmanagers Nederland precies telt, en dus kans maken op deze prijs, is niet precies bekend. Wel is bekend dat ons land inmiddels ruim 100.000 zelfstandige adviseurs telt, van wie een significant deel als interimmanager werkzaam is. Het betreft professionals die op tijdelijke basis een managementopdracht afronden bij een klant.

‘Interim-Manager van het Jaar’

Met de ‘Interim-Manager van het Jaar’-verkiezing willen de initiatiefnemers aantonen aan de branche en daarbuiten, dat “interimmanagement een vak is”. Want, zoals ze aangeven, heeft niet iedere interimmer recht van spreken, wanneer hij of zij zich interim manager noemt. “Er kleven hoge eisen aan een interim-manager, en het vak gaat over verandering en verbetering. Zo hangt het succes van een interimmanager niet alleen af van kennis en ervaring, maar ook voor een groot deel van zijn of haar persoonlijkheid.” Kortom, lang niet elke professional die zich als interimmanager profileert, verdient ook daadwerkelijk dit predikaat. 

Wie wordt de beste interim-manager van Nederland?

De ‘Interim-Manager van het Jaar’-verkiezing gaat op 2 september van start, de finale vindt vervolgens plaats op 29 november tijdens een congres. Omdat de challenge voor het eerst wordt gehouden, is ervoor gekozen de focus te richten op een aantal aandachtsgebieden – interimmanagers in algemeen management, supply chain management & logistiek, HR en finance kunnen zich inschrijven. 

Om te bepalen wie er met de prijs vandoor zal gaan, zullen de deelnemers een complexe case uitwerken, gecentreerd rondom het fictieve bedrijf Lion Textiles Group. De casus is opgesteld in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit en Sioo, op basis van bestaande praktijksituaties. Alle deelnemende interimmers wordt gevraagd een plan van aanpak op te stellen. “Daarvoor zullen ze een beroep moeten doen op hun kennis over verschillende vakgebieden en op hun competentie om samenwerking te stimuleren tussen afdelingen zoals sales, marketing, productie, inkoop en logistiek, HR en finance, met het bedrijfsbelang als uitgangspunt”, legt Michel van Buren, een van de initiatiefnemers, uit. 

Compleet nieuw is de award niet. De Interim Challenge werd tweemaal eerder georganiseerd door BLMC binnen het vakgebied supply chain management. Samen met Leeuwendaal en Finance Factor is de prijs nu uitgebreid naar de andere vakgebieden. Leeuwendaal is een bureau en interimspeler die zich richt op de selectie van interimmanagers en levert interimmanagers in human resources aan partijen in het publieke domein. Finance Factor is een partij met een focus op het finance- en risk & compliance-speelveld.