Hylke Kerssemakers versterkt adviesbureau PRCS als adviseur

09 juli 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Organisatieadviesbureau PRCS heeft zich versterkt met adviseur Hylke Kerssemakers. Hij richt zich binnen PRCS op het domein HR-transformatie/optimalisatie. 

Hylke Kerssemakers heeft twintig jaar ervaring als HR-professional in de zakelijke dienstverlening en in het sociale domein. Als ervaren HR-businesspartner of als HR-manager heeft hij organisaties begeleid tijdens transities en reorganisaties. Verder heeft hij recruitment, functiewaarderings- en performancesystemen en talentprogramma’s opgezet. “Het is mijn stellige overtuiging dat ondersteunende teams, zoals een HR-afdeling, tegenwoordig klantgerichter en proactiever met andere afdelingen dienen samenwerken om daarmee gerichter meerwaarde te kunnen genereren”, aldus Kerssemakers.

Eigenaarschap, wendbaarheid en aanpassingsvermogen

De adviseur geeft aan dat organisaties steeds meer eigenaarschap, wendbaarheid en aanpassingsvermogen verwachten van hun medewerkers, waardoor het essentieel is dat ondersteunende afdelingen zich meer (intern) klantbewust en ondernemend opstellen. De praktijk laat echter vaak zien dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Teams en individuele medewerkers ervaren volgens Kerssemakers vaak de nodige weerstand door onder andere ingeslepen werkpatronen, eerdere eenzijdig opgelegde veranderingen en het missen van persoonlijk groeiperspectief.

“Ik geloof er sterk in dat organisaties de juiste werkcondities moeten creëren voor hun medewerkers, zodat zij zelf de eerste stappen in het veranderproces stap gaan zetten”, legt hij uit. “
Het forceren van structurele veranderingen laat vaak weinig succes bij medewerkers zien. Het bieden van een horizon met duidelijke doelen is het begin.” Kerssemakers stelt dat het de kunst is om hierna medewerkers zelf aan boord te laten stappen en dat de organisatie hen hier zo goed als mogelijk faciliteert om deze beweging te maken.

Hier horen volgens Kerssemakers onder andere duidelijkheid over groeipaden en educatiemogelijkheden bij. Verder is het betrekken en aanspreken van elkaar niet alleen van belang voor management, maar ook tussen de medewerkers onderling. “Ja, ik mag hierbij graag met de zogenaamde poten in de klei staan, wat betekent dat ik management, teams en medewerkers direct begeleid om hun doelen te behandelen. Het geeft me echt zoveel energie wanneer teams en medewerkers zichtbaar effectiever gaan werken gecombineerd met het nodige plezier!” Het behalen van zakelijke resultaten is volgens Kerssemakers een logisch gevolg hiervan. 
Hylke Kerssemakers, Adviseur PRCS

Marc Schijff, partner bij PRCS, is zeer enthousiast over de aansluiting van Kerssemakers “PRCS is er voor organisaties van morgen. Wij helpen organisaties relevant te blijven in een veranderende wereld, en leggen daarmee het fundament voor een transitie. Elke transitie vraagt om een verandering, om bestaande patronen los te durven laten. Hierbij verbinden en versterken we teams en leiders”.

Remco Griep, eveneens partner bij PRCS, vult aan: “PRCS ondersteunt diverse organisaties bij het ontwerpen en realiseren van de transitie. Zo hebben we onder andere een waterschap ondersteund bij het opnieuw positioneren van de HR-functie als onderdeel van een beweging naar een meer wendbare en klantgerichte organisatie. En hebben we een zakelijke dienstverlener begeleid bij een leiderschapsontwikellingstraject. Met de komst van Kerssemakers kunnen wij onze propositie verder versterken en uitbouwen.” Kerssemakers zal zich bij het adviesbureau in het bijzonder gaan bewegen op het snijvlak tussen HR-transformatie en -optimalisatie. 

Logische keuze

Volgens Kerssemakers zelf is zijn keuze zich bij PRCS aan te sluiten een hele “logische stap”: “De vraagstellingen waar organisaties mee worstelen liggen over het algemeen niet alleen in het HR-domein, maar zijn vaak complexer en afdeling-overstijgend.” De impact is volgens hem vele mate groter en het resultaat duurzamer wanneer er met verschillende specialisaties en invalshoeken wordt gewerkt. “Samen opdrachtgevers helpen om hamvragen op te lossen en verschil te maken. Die verbondenheid en gretigheid voel ik bij het huidige PRCS-team”, aldus Kerssemakers.

Sinds de oprichting in 2011 heeft PRCS zich weten te ontwikkelen tot een vooruitstrevend bureau op het gebied van organisatie-innovatie en -transformatie. Met de komst van Hylke Kerssemakers groeit het team naar in totaal elf professionals. Eerder dit jaar nog werd het team versterkt door de komst van de ervaren adviseur Vincent Sabee
.