YES Corporate Finance voorziet mkb-klanten ABN AMRO van M&A-advies

26 juni 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

YES Corporate Finance is een partnership aangegaan met ABN AMRO. Het bureau gaat mkb-klanten van de grootbank helpen bij hun vraagstukken op het gebied van fusies, overnames, financiering en bedrijfsopvolging.

De grootbank heeft duizenden ondernemers die het tot zijn klantenkring mag rekenen. Grootzakelijke klanten die op zoek gaan naar corporate finance of fusies & overname dienstverlening worden door de zakenbankiers zelf bediend. Het gaat hier om partijen met een jaaromzet van boven de €50 miljoen.

Voor klanten in het midden- en kleinbedrijf (mkb) had ABN AMRO, zoals Dragi Dimitrijevic, een lid van het ABN AMRO Commercial Banking managementteam, het omschrijft, een ‘blinde vlek’: “De fusies en overnames dienstverlening van ABN AMRO richt zich vooral op het grootzakelijke segment.” Kleinere ondernemers, partijen die goed zijn voor een transactiewaarde van tussen de €5 en €25 miljoen, konden bij uitzondering bij de bank terecht of werden gevraagd om zelf op zoek te gaan naar een geschikte adviseur.

ABN AMRO | YES Corporate Finance

Met het partnership met YES Corporate Finance komt daar nu verandering in. Dimitrijevic: “Overnames en bedrijfsopvolging zijn belangrijke punten op de agenda. Wij worden hier als huisbank regelmatig over benaderd. Ik ben blij dat wij MKB bedrijven nu ook kunnen helpen op dit vlak en kijk uit naar de samenwerking met YES Corporate Finance.”

YES Corporate Finance voorziet mkb-klanten ABN AMRO van M&A-advies

Vanuit zijn kantoor in Utrecht bedient de fusie-en overnamebemiddelaar mkb-klanten uit uiteenlopende sectoren. Zo was het bureau recentelijk betrokken bij de overname van Jan Dohmen door het Belgische Vervaeke. Jan Dohmen is een tankcontainerspecialist gevestigd in Limburg. Vervaeke mag zich marktleider in de Benelux noemen in tanktransport binnen de chemische en petroleumsector. YES Corporate Finance was ook als buy-side adviseur betrokken, en hielp de Belgen van begin tot closing.

Het M&A-bureau hielp DaklaPack, een B2B leverancier op het gebied van verpakkingen, om bevroren cocktails producent 24 ICE over te nemen, maanden nadat YES Corporate Finance het bedrijf ondersteunde bij het verkrijgen van groeikapitaal van Deutsche Bank. En vorig jaar adviseerde het Innova Energie tijdens de overname van het failliet verklaarde EnergieFlex. Jaarlijks is YES Corporate Finance, opgericht in 2016, betrokken bij enkele tientallen transacties.

Arjan Boonekamp, een van de twee oprichters van het bureau (de andere oprichter is Joris van Rijn), toont zich vanzelfsprekend verheugd over de samenwerking. “Wij hebben over de afgelopen jaren een goede positie opgebouwd in het MKB-segment. Vanuit onze expertise en ons (internationale) netwerk kunnen wij heel gericht waarde toevoegen bij middelgrote bedrijfsovernames. Wij zijn erg blij met deze samenwerking en kijken er naar uit om de klanten van ABN AMRO van dienst te zijn.”

Voor de mkb-er

In ruil voor zijn referral-service, ontvangt de grootbank van YES Corporate Finance een referral-fee voor succesvolle deals. Hoe deze constructie er precies uitziet is niet bekendgemaakt. Bij een verkooptransactie werkt het M&A-bureau in de meeste gevallen met een vast maandbedrag en een succesfee gebaseerd op het resultaat.

Naast het voorzien van ABN van een extra omzetkanaal, past het in zijn strategie om mkb-klanten een meer geïntegreerde dienst aan te bieden. In de afgelopen jaren hebben banken veelvuldig de kritiek gekregen dat ze ondernemers links laten liggen en vooral gericht zijn op meer lucratieve contracten bij grootzakelijke klanten en multinationals. Door partnerships aan te gaan met externe partijen die zich specifiek richten op het mkb-segment hoopt de bank deze kloof te dichten.