Adviseurs verkiezen Design Thinking tot boek van het jaar
Het boek ‘Design Thinking’ van Guido Stompff is door de beroepsvereniging voor organisatieadviseurs verkozen tot het beste boek van het jaar.
Tijdens ‘Boek&Festival’ kwam de zeskoppige vakjury van de ‘Ooa Boek van het Jaar 2019’-verkiezing samen om de tien finalisten onder de loep te nemen. Na overleg tussen de juryleden, onder leiding van voorzitter Marijke Spanjersberg, kwamen de boekenexperts tot een shortlist van drie boeken. Het betrof ‘Voorbij de managementmaatschappij’ van Marjolein Quené, ‘Algoritmisering, wen er maar aan’ van Jim Stolze en ‘Design Thinking’ van Guido Stompff.
De selectie werd gemaakt op basis van vijf criteria: geeft te denken, maatschappelijk relevant, oorspronkelijk, toepasbaar en toegankelijk. “Het zijn alle drie boeken die je gelezen moet hebben als je je vak serieus neemt”, zegt Spanjersberg, die zelf docent en begeleider is voor diverse opleidingen van Sioo en De Baak. “De gekozen boeken belichten de thema’s van onze tijd, elk in een ander perspectief.”
Het boek ‘Design Thinking’ werd uiteindelijk unaniem verkozen tot winnaar. In het boek neemt de auteur lezers mee achter de schermen in de wereld van design thinking – volgens hem een fundamenteel andere benadering om zakelijke problemen op te lossen. “Zoekend, oplossingsgericht, en de mens staat centraal”, stelt Stompff.
Het fenomeen wordt door uitvinders, architecten en industrieel ontwerpers al jaren gebruikt voor het creëren van onderscheidende producten. Tot voor kort genoot design thinking bij een breder publiek nog minder bekendheid, maar in de afgelopen jaren is het thema steeds meer op de voorgrond getreden, onder meer omdat het grote merken als Apple, Airbnb, BMW, Burberry en Heineken veel succes oplevert. Volgens grootschalig onderzoek van McKinsey & Company is de waarde van design thinking inmiddels in de praktijk ruimschoots bewezen – bedrijven die de aanpak omarmen boeken betere financiële prestaties en genieten meer onderscheidend vermogen.
“Dit boek geeft inzicht in de kern van design thinking, een manier van denken die iedereen kan toepassen,” zegt Stompff. Spanjersberg over het boek: “Dit boek is geschreven vanuit het paradigma dat adviseren intelligent knutselwerk is en dat je vooral al doende ontdekt wat werkt. Wie dit paradigma serieus wil nemen is bij ‘Design Thinking’ goed af. Guido heeft er echt verstand van en heeft zijn kennis op een knappe manier ontsloten in een mooi vormgegeven doe-het-zelf boek.”
Zelf zegt hij verrast te zijn met de eervolle prijs. “Ik heb dit boek namelijk niet voor organisatieadviseurs geschreven, maar voor een veel breder publiek, waaronder mijn studenten [Stompff geeft les aan Zuyd Hogeschool en Brightlands Innovation Factory, red.]. En dat uitgerekend organisatieadviseurs – die ik heel hoog heb zitten – dit boek hebben gekozen tot het beste boek van 2019, is voor mij echt een kers op de taart.”
In zijn dagelijkse leven is Stompff werkzaam als Marketing Communication Manager bij printerfabrikant Océ, onderdeel van Canon.
Gerelateerd: Design-gedreven organisaties zijn succesvoller – waarom?