Exact boekt recordjaar en wil in vijf jaar tijd verdubbelen

30 mei 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Softwareleverancier Exact heeft vorig jaar een recordjaar beleefd. De omzet steeg met 14% ten opzichte van het jaar daarvoor en het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met zelfs 200%.

Volgens Phill Robinson, chief executive van Exact, zijn de uitstekende prestaties het resultaat van de aangescherpte groeistrategie van het bedrijf, gericht op de thuismarkten Nederland en België, plus Frankrijk en Spanje.

Tot februari van dit jaar was Exact nog eigendom van Apax Partners. Onder de vleugels van de Britse investeerder had het softwarehuis de ambitie om uit te groeien tot een wereldwijde top-10 speler in het segment voor boekhoudsoftware voor het midden- en kleinbedrijf.

De belangrijkste softwareoplossingen die Exact aanbiedt zijn Exact Online, Exact Globe en Exact Synergy. Ook levert het software voor bedrijven actief in het landschap voor zakelijke dienstverlening, waaronder consultancybureaus, die door Exact worden geholpen met projectmanagement, customer relationship management en finance. Deze oplossing is beter bekend als ‘Exact voor Project Management’. Wereldwijd bedient Exact met zijn mid -market software meer dan 18.500 bedrijven.

Exact boekt recordjaar en wil in 5 jaar tijd verdubbelen

Nadat de torenhoge ambities van Apax Partners niet haalbaar bleken, werd Exact door de Britten verkocht aan het Amerikaanse private-equityhuis KKR voor een niet nader genoemd bedrag. Volgens The Financial Times, betaalde KKR echter ongeveer €1,5 miljard voor het in Delft gevestigde bedrijf.

Zo’n anderhalf jaar geleden werd de koers van Exact verlegd naar de Benelux, Frankrijk en Spanje. Met succes, in 2018 steeg de omzet met 14% naar €209 miljoen en de het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) – de winstgevendheid – met 200% naar €57 miljoen. “Deze resultaten laten ook zien dat de nieuwe strategie zijn vruchten afwerpt. Het grootste deel van de omzet komt uit de thuismarkten, waarbij er ook nog een sterk groeiende vraag is naar ons internationale aanbod”, aldus Robinson in een persverklaring. De Chief Executive wijst ook op de sterke teamprestatie die volgens hem ten grondslag ligt aan de indrukwekkende resultaten: “We hebben natuurlijk veel te danken aan het geweldige team van Exact-medewerkers en ons toegewijde partnerecosysteem.”

Voortbouwend op de succesvolle resultaten, hebben Robinson en zijn managementteam in samenspraak met KKR de ambitie uitgesproken om de komende vijf jaar de omzet te verdubbelen. Dit moet worden gerealiseerd door autonome groei, maar ook door overnames. De afgelopen twaalf maanden heeft Exact drie acquisities gedaan: die van Parentix, een leverancier van cloud-diensten; van ProQuro, een specialist in inkoop workflows; en van de Amsterdamse declaratieverwerker SRXP. “We blijven proactief op het gebied van fusies en overnames”, geeft Robinson aan.