Synechron inspireert financiële dienstverleners in Amsterdams FinLab

08 april 2019 Consultancy.nl 8 min. leestijd

Synechron heeft afgelopen najaar een Financial Innovation Lab (FinLab) geopend in Amsterdam. Consultancy.nl sprak met Principal Consultant Dennis Martens, die binnen het Amsterdamse kantoor van Synechron de rol heeft van FinLab Owner en Lead Digital Innovation & Transformation.

Met meer dan 8.000 medewerkers, actief vanuit achttien vestigingen over de hele wereld, is het in 2001 opgerichte Synechron één van ’s werelds belangrijkste business- en technologieconsultants voor de financiële branche. Dennis Martens kwam in 2016 terecht bij het kantoor toen zijn voorgaande werkgever Double Effect – die drie jaar daarvoor al werd overgenomen door Synechron – opging in het bedrijf. Sindsdien is hij uitgegroeid tot Principal Consultant, en nu sinds enkele maanden ook FinLab Owner en Lead Digital Innovation & Transformation.

“Ik ben verantwoordelijk voor het ontwikkelen en vermarkten van onze digital-proposities”, begint Martens. “Onze FinLabs – we hebben er wereldwijd inmiddels twaalf – spelen hierin een centrale rol. Hier brengen we onze specialisten vanuit consulting, technologie en digital bij elkaar. We denken samen na over innovatieve concepten voor de financiële sector. We kijken welke nieuwe technologieën kunnen worden ingezet, en wat de impact is van deze nieuwe technologieën op bestaande processen, businessmodellen en concepten.” 

Uitdagen en inspireren

“Zo ontwikkelen we onze Accelerators”, vervolgt Martens. “Een Accelerator is een prototypeapplicatie, een proof of concept. Onze klanten kunnen naar onze FinLabs komen om zelf van dichtbij te ervaren wat er allemaal mogelijk is met belangrijke opkomende technologieën – zoals AI, blockchain, Internet of Things en virtual reality. Door onze Accelerators en FinLabs kunnen we dit heel concreet maken voor ze. De grote kracht is dat je echt iets tastbaars hebt. De klant ziet een werkende applicatie, in plaats van een standaard Powerpoint-presentatie. Op deze manier wordt de klant uitgedaagd en geïnspireerd.”Dennis Martens - Principal Consultant bij Synechron

Martens legt uit dat iedere set Accelerators zich focust op een specifiek onderwerp: “Inmiddels hebben we zes sets ontwikkeld. Zo hebben we eind vorige maand onze Wealth Tech Accelerators gelanceerd, gericht op vermogensbeheer. Ook in onze RegTech en InsurTech Accelerators bieden we verschillende oplossingen voor een bepaald deelgebied binnen de financiële sector. In andere Accelerators creëren we juist rond één technologie meerdere oplossingen voor de verschillende domeinen binnen de financiële wereld. Voorbeelden hiervan zijn de AI Data Science Accelerators die we enkele maanden geleden hebben gelanceerd, maar ook onze Blockchain en Artificial Intelligence Accelerators.”

Als een klant geïnteresseerd is in één of meerdere Accelerators wordt gekeken hoe de oplossing daar het best kan worden toegepast. “Er is bijvoorbeeld een aantal Amerikaanse banken dat één van onze Data Science Accelerators geïmplementeerd wil hebben. We kijken dan eerst welke technologie zij gebruiken en zorgen dat alle code en alle technologische componenten uit de Accelerator ook daadwerkelijk kunnen worden geïnstalleerd. Dan moeten er altijd nog wel aanpassingen worden gedaan, maar we proberen alle Accelerators modulair op te bouwen zodat we de verschillende componenten relatief makkelijk bij klanten kunnen implementeren, ook als ze maar een klein onderdeel willen gebruiken.” 

Van FinLab naar klant

De Accelerators zijn niet het enige dat de FinLabs te bieden hebben. Zo organiseert Synechron er ook evenementen voor klanten: “Vorige week hebben we bijvoorbeeld een aantal Use Case Discovery-workshops gehouden. We zoomen daarbij in op één technologie, zoals conversational AI of cognitive automation. We kijken dan naar een proces of uitdaging van de klant en gaan inventariseren: ‘Wat zijn, gegeven jullie uitdagingen en de beschikbare technologieën, mogelijke use cases?’ Nadat we met de klant deze ontdekkingsreis hebben gemaakt, vindt de echte innovatie uiteraard plaats op locatie, bij de klant zelf.”

“Soms beginnen we ook gewoon meteen bij de klant”, gaat Martens verder. “Zo zijn we nu bij een bank conversational AI aan het implementeren. Dit omvat virtual assistants, zoals voice- en chatbots. We maken een global business case voor de virtual assistants, waarin we kijken welke use cases er in de toekomst allemaal naar productie kunnen worden gebracht en wat deze opleveren voor de bank. Daarnaast voeren we een risk assessment uit: nieuwe technologieën zorgen ook weer voor nieuwe risico’s. Hoe ga je die mitigeren? Al dit soort zaken doen we bij de klant zelf.”

“We hebben consultants die de business van voor tot achter helemaal kennen, en daarnaast diverse typen techneuten die de oplossingen ook daadwerkelijk kunnen realiseren.”

Een ander voorbeeld dat hij geeft is cognitive RPA, oftewel robots die ongestructureerde data kunnen verwerken: “Hier komt ook machine learning bij kijken. De medewerkers moeten bijvoorbeeld iedere keer vijf datapunten uit een salarisstrook halen – salaris, adres, naam, enzovoorts –, maar zo’n strook ziet er elke keer anders uit. Dit is heel lastig te automatiseren. Door zelflerende robots mee te laten kijken met hoe de medewerkers deze informatie classificeren, kunnen ze toch leren hoe ze dit zelf kunnen doen. We helpen nu een bank om deze technologie te implementeren en hebben hiervoor ook een business case opgebouwd voor de verschillende stakeholders binnen de bank.” 

Kennisdeling

Om voorop te blijven lopen op het gebied van dergelijke innovatieve toepassingen, onderhouden de twaalf FinLabs van Synechron nauw contact met elkaar: “Kennisdeling is erg belangrijk”, geeft Martens aan. “Ieder FinLab heeft een eigenaar en alle eigenaren hebben geregeld contact met elkaar. We houden elkaars casestudies bij en blijven op de hoogte van de activiteiten in andere regio’s: ‘Wat gebeurt er allemaal in de Amerikaanse of Londense markt en wat kunnen we daarvan leren hier?’ De VS loopt bijvoorbeeld voorop met blockchain use cases. De kennis die onze collega’s daar opdoen gebruiken we in Nederland weer bij ons advies aan klanten.” 

“En als we aan een nieuwe Accelerator werken haakt er vanuit elke locatie minimaal één persoon aan zodat lokale marktkennis ook wordt geborgd in die nieuwe concepten”, vervolgt de FinLab Owner. “We werken momenteel aan een nieuw Accelerator-programma. We verwachten dat we deze in het najaar zullen lanceren. We zijn nu druk bezig om een aantal nieuwe proofs of concept te definiëren. We zoeken hier ook heel nadrukkelijk de samenwerking met andere partijen op.”

Divers palet

Zo blijft Synechron werken aan nieuwe oplossingen om financiële dienstverleners te helpen digitaal te versnellen. “Hiermee onderscheiden we ons binnen de markt: onze volledige focus op de financiële sector in combinatie met ons diverse palet aan capabilities. We hebben consultants die de business van voor tot achter helemaal kennen, en daarnaast diverse typen techneuten die de oplossingen ook daadwerkelijk kunnen realiseren: experts in AI, data science en infrastructuur, reguliere Java-programmeurs maar ook UI/UX-designers die het voor de gebruiker makkelijk kunnen maken door de applicatie heen te lopen. Andere partijen beperken zich vaak tot slechts een gedeelte van deze skillsets. Dat wij ze allemaal met elkaar combineren maakt ons uniek.”