Synechron lanceert RegTech programma voor klanten in de financiële sector

26 april 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Volgend op acceleratorprogramma’s voor blockchain, InsurTech en AI, doet internationaal advies- en technologiebedrijf Synechron nu ook zijn intrede binnen het RegTech domein. Het RegTech Accelerator-programma van Synechron biedt financiële spelers zowel expertise als een spectrum aan tools en applicaties die de processen op het gebied van regulatieve compliance efficiënter maken.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis hebben toezichthouders wereldwijd hun controles op financiële instituties verscherpt in een poging te zorgen dat de financiële systemen stabieler en – idealiter – effectiever worden. Onder de grote regulatieve aanpassingen die de laatste jaren zijn doorgevoerd, bevinden zich Basel III, PSD2, MiFIDII, Anti-Money Laundering (AML), Know Your Customer (KYC) en IFRS9. Deze nieuwe regels komen bovenop het groeiende aantal revisies en strengere voorwaarden aangaande al langer bestaande regulering, zoals GAAP (Generally Accepted Accounting Principles), SOX (Sarbanes-Oxley) en FRTB (Fundamental Review of the Trading Book).

Als resultaat hiervan is de regulatieve last voor financiële instituties de laatste jaren enorm toegenomen. Zo blijkt uit een analyse van Boston Consulting Group dat het aantal individuele regulatieve veranderingen dat banken wereldwijd moeten bijhouden, sinds 2011 meer dan verdrievoudigd is tot een gemiddelde van 200 revisies per dag. En vooruitkijkend naar de hoeveelheid regulatieve veranderingen die voor de komende paar jaar gepland staat, lijkt het einde van deze trend voorlopig nog niet in zicht. Sterker nog, uit een recente enquête gehouden door Duff & Phelps onder senior medewerkers bij asset managementkantoren, tussenhandelaren en banken, komt naar voren dat de regulatieve kosten van financiële instituties de komende vijf jaar weleens ruim zouden kunnen verdubbelen. Terwijl kantoren vandaag de dag zo’n 4% van hun totale omzet spenderen aan compliance, zou dit in 2022 kunnen oplopen tot 10%. 

Synechron introduceert RegTech

In het vergroten van de efficiëntie op het gebied van compliance kan technologie een sleutelrol vervullen. Innovaties als artificial intelligence, process mining, analytics en machine learning bieden risk managers niet alleen de mogelijkheid hun workflow efficiënter te beheren, ze zorgen ook voor verbeteringen ten aanzien van activiteiten die de algehele regulatieve last verkleinen. “De focus op de totale kosten van compliance heeft een hoge prioriteit voor financiële instituties, en technologie is het beste instrument in het aangaan van deze uitdaging”, stelt Faisal Husain, CEO van Synechron, een organisatie die advies- en technologiediensten biedt aan de financiële sector.

Organisaties binnen de financiële dienstverlening worstelen echter met het omarmen van de mogelijkheden die worden geboden door technologie. Om de kloof tussen de technologie en een succesvolle inzet daarvan te overbruggen, heeft Synechron een set programma’s gelanceerd op het gebied van RegTech, een afkorting voor regulatory technology. De zes RegTech Accelerators van het kantoor zijn ontworpen als antwoord op specifieke regulatieve uitdagingen. Ze bevatten oplossingen voor de volgende reguleringen: Anti-Money Laundering (AML), Know Your Customer (KYC), Basel III, International Financial Reporting Standards (IFRS) 9, de Generally Accepted Accounting Principles (GAAP) en de Fundamental Review of the Trading Book (FRTB). 

“De vraag naar slimme oplossingen voor regulatieve uitdagingen is nog steeds enorm binnen de gehele sector. Ons Accelerator-programma is ontworpen om banken en verzekeraars te helpen hun inspanningen op dit gebied sneller en efficiënter op te voeren, terwijl ze afstand nemen van een ‘afvink-mentaliteit’ ten aanzien van regulering, en op zoek zijn naar technologieën om creatieve oplossingen te vinden voor de uitdagingen van nieuwe en veranderende regulatieve verplichtingen”, legt Husain uit. Organisaties die gebruikmaken van het RegTech-programma kunnen volgens Synechron profiteren van “toegenomen controle dankzij technologie, die meer transparantie mogelijk maakt, evenals meer efficiëntie, betere datakwaliteit en een beter overall management van risico’s en regulatieve compliance”.

Dit zijn de zes RegTech Accelerators van Synechron: Capital Walkforward Accelerator | Fundamental Review of the Trading Book (FRTB) Acceleratorm | KYC Remediation Accelerator | Information Governance and Records Management Accelerator | Intelligent Controls Testing Accelerator | Accounting Standard Normalizer.

Gerelateerd: Synechron lanceert Accelerator programma voor InsurTech oplossingen.