Cloud in de praktijk: het draait om toegevoegde waarde

21 maart 2019 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

Er is veel gezegd en geschreven over de voordelen die cloudtechnologie bedrijven kan opleveren. Maar wat betekent dit in de praktijk? Aan het woord zijn lead consultant Ronald van Weerlee en cloud consultant Carel Sobering van KPN ICT Consulting, die hun persoonlijke praktijkervaringen delen en uiteenzetten hoe KPN ICT Consulting zulke cloudopdrachten aanvliegt.

Terwijl cloud computing en cloudtechnologie zich steeds verder ontwikkelen en de behoeften van klanten alsmaar veranderenspelen de cloud en de toepassingen ervan een steeds belangrijkere rol in het bredere zakelijke (IT-)landschap. “De introductie van cloudoplossingen, serverless computing en infrastructure-as-a-service heeft de wereld van applicatieontwikkeling en -beheer fundamenteel veranderd”, vertelt Carel Sobering.

Collega Ronald van Weerlee, blikt terug op de ontwikkelingen van de laatste jaren: “Digitalisering is overal en niemand kan meer zonder, maar de tijd dat een systeem een afgescheiden, min of meer statisch geheel was is echt voorbij. Alles wordt aan elkaar gekoppeld in een soms letterlijk wereldomspannend ecosysteem.” Volgens Van Weerlee is de techniek sterk aan het veranderen en “daardoor veranderen ook de processen, met technische, organisatorische en cultuurconsequenties tot gevolg. En dat allemaal met snelheden die we ons tien jaar geleden niet konden voorstellen.”

Ook voor consultants, die binnen dit werkveld door opdrachtgevers ter ondersteuning bij cloudprojecten worden ingeschakeld, gaan de ontwikkelingen in sneltreinvaart, leggen de twee IT-adviseurs uit: “Het is razendsnel gegaan, voor ons als consultants is het een geweldige uitdaging om de ontwikkelingen in technologie maximaal te benutten en onze klanten zo goed mogelijk te bedienen. Dat wil zeggen: dat ze de juiste oplossing krijgen, efficiënt en tegen optimale kosten.”

Het draait om toegevoegde waarde

Veel organisaties vinden dat ze vandaag de dag ‘iets moeten’ met de cloud, vaak eenvoudig omdat ze hun concurrenten hier ook mee aan de slag zien gaan. Van Weerlee wijst er echter op dat het onder de streep, enkel toegevoegde waarde is die telt: “Cloud’ mag dan een buzzword zijn, voor ons telt de vraag: hoe geven we de klant een systeem dat toegevoegde waarde levert?” Om dit te achterhalen maakt KPN ICT Consulting gebruik van het door het IT-adviesbureau zelf ontwikkelde Cloud Transformation Framework, “een fasenbeschrijving met werkwijzen op basis van onze kennis en praktijkervaring”, legt Van Weerlee uit.

Cloud in de praktijk: het draait om toegevoegde waarde

“Zo maken we de vraag én de oplossing inzichtelijk”, vervolgt de lead consultant, om daar aan toe te voegen: “Elke klant heeft een eigen, unieke vraag en bij elke vraag past daarom een eigen uniek antwoord.” De uitdaging zit volgens hem in het achterhalen van de antwoorden op die vragen, wat volgens Van Weerlee alleen mogelijk is door “samen met de klant op zoek te gaan.” Sobering vult aan: “Wij helpen onze klanten over de volle breedte bij de migratie naar flexibele en toekomstbestendige systemen. Door het maken van analyses en plannen, adviseren over de transitie, het leveren van technologische ondersteuning en platformen, van KPN zelf of via de publieke cloud.”

De twee IT-adviseurs hebben uitgebreide ervaring in het helpen van opdrachtgevers met uiteenlopende cloudimplementaties. Zo werkt Sobering momenteel voor een grote overheidsklant, die hij helpt bij de ontwikkeling van clouddiensten. Hij ziet voor bedrijven en organisaties diverse voordelen aan de cloud.“Als je optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die cloud biedt, levert het gebruik van cloud voordelen, zoals geen investeringen vooraf of hardware lifecycle management en dat ook nog voor een vast bedrag per maand.” 

Integratierol

Zijn functie en toegevoegde waarde voor opdrachtgevers omschrijft Sobering als een “echte integratierol”. Hij licht toe: “Er zijn veel verschillende cloudoplossingen voor veel verschillende vraagstukken en bij ICT Consulting kunnen we daarbij een echte integratierol spelen.” Hij vult aan: “Onze toegevoegde waarde zit in de juiste analyse van de behoefte van de klant, het bedenken van de beste oplossing, de adoptie van de oplossing door de medewerkers van de klant, aanpassen van de processen en het regelen van de toegang en het koppelen van bestaande systemen.”

Daarbij is de techniek niet leidend, geeft Sobering aan: “KPN ICT Consulting kijkt als eerste naar wat de visie van de klant is. Techniek is maar een deel van de oplossing. Ook wijst hij op aspecten als beveiliging en data management, waar aandacht aan besteed dient te worden: “Hoe kunnen we dit optimaal beveiligen en wat doen we met de enorme hoeveelheid data die het oplevert?” Sobering spreekt van een “mooi proces” – “wij kunnen iets belangrijks doen voor de klant, leren daar veel van en kunnen dat vervolgens weer teruggeven.”

“KPN ICT Consulting kijkt niet alleen naar de techniek, maar ook naar de vraag hoe applicaties de meeste waarde kunnen hebben voor de klant en naar adoptie van de nieuwe technologie of functionaliteit.”

Ook Van Weerlee geeft een praktijkvoorbeeld. Vanuit KPN ICT Consulting heeft hij een semi-publiek bedrijf in de (internationale) logistiek bijgestaan, dat tegen de grenzen van hun systemen aanliep. “De wensen van interne, maar ook van externe klanten – zoals transporteurs of de Douane – konden niet snel genoeg worden ingewilligd. Onderhoud of het aanbrengen van nieuwe features betekende telkens een onacceptabel lange down time. Niet goed voor het bedrijf zelf, maar ook niet voor de partners in de keten en al helemaal niet voor de Nederlandse concurrentiepositie”, vertelt Van Weerlee.

Continuous Delivery

KPN ICT Consulting ging aan de slag en begon met het ontrafelen van de bestaande applicaties op basis van Java om deze met behulp van containers onder te verdelen in microservices. Van Weerlee: “Met behulp van KPN AppFactory* kreeg de klant de beschikking over een selfservice platform voor het bouwen van continuous delivery pipelines op basis van open-source technologie zoals Kubernetes en Jenkins. Dat levert betrouwbaarheid en flexibiliteit op waardoor changes in het systeem snel en zonder lange down time verwerkt kunnen worden, zonder (veel) impact op het totale proces.” 

“Het draaien van de applicaties – in eerste instantie in de KPN Cloud en eventueel later in de publieke cloud – maakt de aansluiting op bestaande eigen systemen en die van derden een stuk eenvoudiger”, geeft Van Weerlee aan: “Een veilige, efficiënte oplossing die weer voor jaren de ondersteuning van belangrijke economische activiteiten garandeert.” 

Ten slotte wijst hij op de kennis die KPN ICT Consulting zelf uit het project kan halen: ”Met KPN AppFactory geven we de agile teams van onze klanten een Cloud Native Platform voor continuous delivery, zonder dat ze daarvoor zelf hoeven te investeren in technologie en expertise. Het mooie is: dat helpt niet alleen de klant, maar geeft ons ook de mogelijkheid om de ontwikkelingen bij te houden.”

Dit platform as a service biedt een set aan tools om Continuous Delivery mogelijk te makenHierdoor kunnen agile teams focussen op features met business value en deze continu realiseren.