Flexmarkt-veteraan Rob de Laat verbindt zich aan M&A kantoor

29 januari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

IRIS Corporate Finance, een boutique M&A-kantoor uit Capelle aan den IJssel, heeft flexbranche-veteraan Rob de Laat benoemd tot Associate Partner. 

Rob de Laat (1966) is sinds begin jaren negentig actief in de flexbranche. Na onder andere werkzaam geweest te zijn voor Shell en ABN Amro, startte hij bij de Zoetermeerse IT-leverancier Rijnhaave Groep. Als directielid was hij daar betrokken bij de verkoop van het concern aan British Telecom. 

In de daaropvolgende periode was De Laat als ondernemer betrokken bij twee andere overnames. Eerst verkocht hij Flex Group Nederland – door hemzelf opgericht in 1997 – aan flexleveranciers DPA, en afgelopen jaar nam hij ook afscheid van Staffing MS. De Laat richtte Staffing MS in 2008 op en wist het bedrijf uit te bouwen tot een middelgrote speler in de Nederlandse markt voor Managed Service Provider (MSP) dienstverlening. Staffing MS is verantwoordelijk voor ruim €100 miljoen aan inhuur van externe professionals voor diverse opdrachtgevers in ons land. Denk bij klanten onder andere aan multinationals, gemeenten en zorginstellingen. Het flexbedrijf is sinds september vorig jaar onderdeel van HeadFirst Source Group

Met zijn toetreding tot IRIS Corporate Finance komt De Laat weer bekenden tegen. Hij werd tijdens het verkooptraject aan HeadFirst namelijk bijgestaan door Duncan Eduard en Tobias Taminiau, twee van de drie partners van het M&A-bureau. De laatstgenoemde laat weten dat De Laat een uitstekende aanvulling vormt op de flex-expertise van het bureau: “Wij hadden al een mooi trackrecord qua transacties in flexbranche. De samenwerking met Rob maakt dat we een nog meer kunnen betekenen voor DGA’s en investeerders in de flexbranche bij onder andere exit strategieën. Rob heeft als ondernemer en investeerder unieke ervaring met een diversiteit aan succesvol afgeronde transacties.”

Flexmarkt-veteraan Rob de Laat verbindt zich aan M&A kantoor

De M&A dienstverlening van IRIS Corporate Finance richt zich onder meer op aankoop en verkoop, management buy-out, transactie financiering, pre-exits, familieoverdracht en private equity investeringen. Afgelopen jaar heeft IRIS Corporate Finance zo’n 20 transacties begeleid. De track record in de zakelijke advisering omvat onder andere de overname van Benefit door Aeves (buy-side), de management buy-in bij financieel tussenpersoon Driessen, het begeleiden van de herstructurering van het aandelenkapitaal van Staffing MS, én de recente verkoop van Aeves Benefit aan investeerder Gate One (sell-side).

Binnen het fusies- overnamesadviesbureau gaat De Laat vooral optreden als sparringspartner voor ondernemers, legt hij uit: “Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen sparren met iemand die kennis en expertise heeft. Het is voor ondernemers lastig om dit te verkennen met hun directe omgeving. Aandeelhouders, accountant en achterban zijn hier niet altijd de meest geschikte partijen voor – zij hebben namelijk zelf ook een belang, dat niet per se gelijk opgaat met de belangen van een ondernemer. In die fase is het misschien nog te vroeg om contact te zoeken met een M&A partij. Vanuit mijn ervaring als ondernemer en investeerder in de flexbranche kan ik DGA’s inzicht geven en ondersteunen bij het maken van de beste volgende stap.”

In het geval dat een fusie of een overname tot de mogelijke oplossingsrichtingen behoort, dan kan De Laat samen met IRIS Corporate Finance zowel op strategisch als uitvoerend niveau de helpende hand bieden.

De flexmarkt-veteraan maakte zijn komst vanmiddag bekend tijdens een receptie van de Bovib (lees: de brancheorganisatie voor flexbedrijven, intermediairs en brokers). De Laat geeft sinds 2014 leiding aan de vereniging maar zal het voorzittersstokje binnenkort doorgeven aan zijn opvolger. 

Gerelateerd: Jan-Willem Ditters verruilt Rembrandt F&O voor IRIS Corporate Finance.