De tien beste overnameadviseurs in het MKB-dealsegment
Tien fusie- en overnamespecialisten zijn door overnameplatform Brookz genomineerd voor de ‘F&O Awards 2017’. Tijdens de uitreiking op 6 december worden drie prijzen verdeeld. De belangrijkste is die voor de overnameadviseur van het jaar. Daarnaast worden er awards toegekend aan de overnameadvocaat en business valuator van het jaar.
De F&O (Fusies & Overnames) Awards worden dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Het idee achter de prijsuitreiking is om stil te staan bij uitzonderlijke prestaties binnen de M&A-branche. Daarin bieden adviseurs bij de totstandkoming van transacties begeleiding aan kopers en verkopers – waaronder bedrijven, private equity-partijen, managers en ondernemers. Op deze manier wil Brookz, dat de verkiezing organiseert, bijdragen aan meer zichtbaarheid en erkenning voor adviseurs in de MKB-markt: “Dat is goed voor de business en goed voor de uitstraling van het vak”, aldus Brooks. Vorig jaar namen ruim tachtig adviseurs en advieskantoren deel en Brooks verwacht dat aantal dit jaar te overtreffen.
Het overnameplatform kwam eerder dit jaar met de mededeling dat de bedrijfsverkopen binnen de MKB-markt weer een stijgende lijn laten zien. Hiermee verslaan de MKB-bedrijven het zogenaamde ‘large cap’-segment. Onderzoek van KPMG toont aan dat in dit segment in H1 van 2017 zowel het aantal deals als de totale waarde van die deals terugliep in vergelijking met de zes voorgaande maanden. Kanttekening hierbij is dat deze tweede helft van 2016 een uitzonderlijk goede periode was voor de M&A-markt. In vergelijking met H1 van 2016 lag de dealwaarde van H1 van 2017 wel hoger.
Selectieprocedure
Om de winnaar te bepalen bij de belangrijkste award, die van F&O Overnameadviseur van het jaar, heeft Brookz eerst een longlist van M&A-adviseurs opgesteld, waarna er twee stemrondes plaatsvinden. Daarin kunnen de 1.200 bij Brookz aangesloten adviseurs maximaal drie vakgenoten nomineren door ze drie, twee of één punt(en) toe te kennen. In de eerste ronde worden tien genomineerden geselecteerd en in de tweede ronde zal uit deze tien overgebleven kandidaten de winnaar worden aangewezen.
De adviseurs worden beoordeeld op verscheidene aspecten. Ten eerste wordt er gelet op bijzondere prestaties op het gebied van dealmaking, waarbij onder meer wordt gekeken naar het aantal deals en de omvang en complexiteit daarvan. Daarnaast speelt de zichtbaarheid van de adviseur in de markt een rol en ten slotte is er aandacht voor de bijdrage die de adviseurs leveren aan het vakgebied.
Tien genomineerden
De eerste van de twee stemrondes is inmiddels achter de rug en heeft tien genomineerden opgeleverd voor de titel van ‘F&O Overname-adviseur van het Jaar’. Deze leiders binnen het Nederlandse overnamelandschap zijn de volgende tien M&A-adviseurs:
Rob Beeren was in 1998 een van de oprichters van Diligence, waar hij als directeur vandaag de dag nog altijd actief is. Beeren won de titel al eens in 2015 en werd toen gevraagd wanneer hij tevreden is over een transactie: “Als koper en verkoper tevreden zijn. Dat is ook mijn motto. Als je als dealmaker altijd voor de hoogste prijs gaat voor je cliënt, is dat niet per definitie de beste strategie”, aldus Beeren.
Myriam den Blanken werkt sinds 2010 voor Sophista fusies & overnames, een advieskantoor dat ondernemers en familiebedrijven op elk moment van de ondernemingscyclus helpt kwalitatief onderbouwde beslissingen te nemen over hun financieel strategische vraagstukken. Den Blanken geeft aan: “Op een effectieve manier komen wij tot de juiste combinatie van prijs, voorwaarden en garanties. Of het nu gaat om koop, verkoop, financiering of business development.”
Alexander Boissevain is sinds 2005 directeur bij AenF Partners. Het bureau opereert vanuit twee basisprincipes: integer en intelligent zakendoen. Boissevain benadrukt de persoonlijke en mensgerichte benadering die het bureau erop nahoudt: “Wij realiseren ons dat een overname om meer gaat dan alleen de financiële aspecten. Het verschil zit hem in oprechte en nauwe betrokkenheid en aandacht voor de specifieke wensen van de cliënt.”
Peter Paul Buijsrogge, partner bij BrightOrange, sloot zich in 2011 aan bij de in Houten en Amsterdam gevestigde overnamespecialist, die zich richt op onder meer M&A, business valuation, corporate litigation support en educatie. Na het behalen van zijn MBA ging Buijsrogge aan de slag binnen het familiebedrijf, waar hij diverse malen te maken kreeg met overnametrajecten van ondernemingen. Hij heeft inmiddels meer dan honderd overnames succesvol begeleid.
Maarten van Dijk werkt al sinds 1999 voor BDO Corporate Finance – een van de grootste Nederlandse spelers voor advisering en bemiddeling bij de (ver)koop van ondernemingen, management buy-out’s, waardebepalingen en financieringen – en is inmiddels ook partner bij het bureau. Hij beschikt over uitgebreide ervaring op het gebied van diverse koop- en verkooptransacties: “Wij richten ons op het realiseren van de perfecte deal; de transactie. Dit doen wij vanzelfsprekend in nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers”, aldus Van Dijk.
Duncan Eduard is mede-eigenaar van IRIS Corporate Finance, dat zich bezighoudt met bedrijfsovernames bij middelgrote bedrijven, waarbij de transacties variëren van zo’n €1 miljoen tot €70 miljoen. Het bureau begeleidde tot op heden meer dan 150 acquisities. Eduard beseft hoe belangrijk het is voor ondernemers dat er bij zo’n overname het onderste uit de kan wordt gehaald: “Als je je bedrijf wilt verkopen, kun je maar een keer je slag slaan.”
Lorijn Van Leersum maakte in 2005 de overstap van BDO naar Baker Tilly Berk om daar bij te dragen aan de oprichting van Baker Tilly Berk Corporate Finance, waar hij in 2013 ook partner werd. De afdeling ondersteunt klanten met waardebepaling, het maken van een businessplan en advies bij een management buy-in of de verkoop van hun bedrijf: "Met mijn creativiteit en oog voor detail, streef ik optimale en klantgerichte resultaten na", aldus van Leersum.
Tim van der Meer sloot zich in 2002 aan bij Marktlink Fusies & Overnames, waar hij sindsdien uiteenlopende functies heeft vervuld: van consultant tot manager, partner en uiteindelijk leider van het Amsterdamse kantoor. Daarnaast is hij Chairman van de M&A Practice Group binnen Geneva Group International, dat opdrachtgevers van Marktlink eenvoudig toegang geeft tot (ver)kopers en specifieke expertise in bijna vijftig landen. Ook is Van der Meer actief als gastdocent op Universiteit Nyenrode voor het vak ‘Mergers & Acquisitions’.
Hans Romijn trad bijna vier jaar geleden in dienst bij Overname-Experts. Verder is hij al ruim tien jaar bestuurslid van de Beroepsorganisatie voor Specialisten Bedrijfsoverdracht (BBOB), die hij ook mede oprichtte. Hij geeft aan ervan te genieten zijn uitgebreide vakkennis in te zetten voor bedrijven: “Omdat ik door mijn brede ervaring in het bedrijfsleven gemerkt heb hoe belangrijk het is dat je als ondernemer op vlakken waar je weinig mee te maken hebt, je laat adviseren door een deskundige specialist.”
Remco Schouten, partner en medeoprichter van IMAP Netherlands, is de laatste kanshebber voor de award. Na eerst in dienst te zijn geweest bij onder meer KPMG en Philips, startte hij in 2005 IMAP Netherlands, samen met zijn collega en goede vriend Balthazar den Breems. “U kunt mij het beste inzetten voor de begeleiding bij koop- en verkooptrajecten, fusies, MBO’s en MBI’s, het ophalen van kapitaal bij participatiemaatschappijen en private equity, opvolgingsproblematiek bij familiebedrijven en outsourcing”, aldus Schouten over zijn expertise.
Bekendmaking winnaar
De uiteindelijke winnaar zal worden bekendgemaakt tijdens het Fusie & Overname Jaarcongres dat op woensdag 6 december wordt gehouden in Hotel Houten. De genomineerden en met name de winnaar krijgen – naast eeuwige roem – veel publiciteit via het platform van Brookz. Vorig jaar was Friso Kuipers van AenF Partners de winnaar van de titel F&O Overnameadviseur van het jaar 2016. Daarnaast ging Chris Denneboom van ValuePro Bedrijfswaardering & Advies naar huis met de award voor de beste business valuator. Er was vorig jaar geen prijs voor de overnameadvocaat van het jaar.
Gerelateerd: Sterk eerste halfjaar voor fusies en overnames in de consultancysector.