Finance professionals zonder digitale skills krijgen het zwaar

31 januari 2019 Consultancy.nl

Financiële medewerkers die niet beschikken over digitale vaardigheden krijgen het de komende tijd zwaar. Dat blijkt uit een onderzoek van dienstverlener FiN onder finance professionals uit de regio Eindhoven. Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen ook (deels) van toepassing op de rest van het land.

Over de impact van de digitale revolutie op de arbeidsmarkt is de afgelopen jaren al het nodige gezegd. Volgens sommige onderzoekers zijn de technologische ontwikkelingen een kans, volgens anderen vormen ze een bedreiging. Over een ding zijn veel onderzoekers het echter wel eens: digitalisering vraagt om medewerkers met andersoortige vaardigheden. Zo stelden experts van Resources Global Professionals (RGP) afgelopen jaar op basis van een studie dat de rol en de vaardigheden van financiële professionals zich zullen evolueren in samenhang met technologische ontwikkelingen als AI en robotica.

In een onlangs verschenen onderzoeksrapport van FiN, een Eindhovense dienstverlener voor financiële afdelingen, wordt de conclusie van RGP bevestigd en bovendien aangescherpt: de digitaliseringstrend zal de komende drie jaar veel banen van financiële medewerkers overbodig maken. Het onderzoek van FiN werd gehouden onder ruim 250 hoger opgeleide finance professionals uit de Brainport-regio. In het rapport is te lezen dat met name mbo-functies in het financiële wezen zullen verdwijnen, temeer omdat veel processen in toenemende mate zijn geautomatiseerd.

Finance professionals zonder digitale skills krijgen het zwaar

Roep om digitale vaardigheden

Al vele jaren worden mensen die een financiële opleiding aan een mbo-school hebben afgerond ingezet als financieel administratief medewerker. Denk aan stapels van facturen, rekeningen en bonnetjes, die door deze medewerkers stuk voor stuk in computersystemen worden gezet. De vraag naar dergelijke activiteiten neemt de laatste paar jaar echter af, zegt Pieter Sanders, directeur van een Eindhovense mbo-school, tegenover het Eindhovens Dagblad (ED): “De vraag naar mbo’ers loopt niet terug maar verandert.” Sanders pleit daarom ook voor een herinrichting van de financiële mbo-opleidingen, waarbinnen meer wordt gefocust op digitale vaardigheden. 

Ondertussen neemt ook de vraag naar hbo- en universitair geschoolde finance professionals met digitale vaardigheden toe. Volgens het onderzoek van FiN hebben bedrijven uit Zuidoost-Brabant de komende drie jaar meer dan 1.500 van dit soort professionals extra nodig. Of aan de tertiaire onderwijsinstellingen uit de regio voldoende studenten op dit vakgebied afstuderen, is maar de vraag. Zo rondden dit jaar ‘maar’ 200 studenten hun financiële managementopleiding af aan de Eindhovense hogeschool Fontys.

Magda Ooms, directeur van de Fontys-opleiding, vertelt in het ED dat ze niet verbaasd is over het aanbodtekort: “Ik schrik niet van deze cijfers. We zien dat administratief werk wordt overgenomen door systemen. Er is meer behoefte aan financieel adviseurs die data- en procesanalysen kunnen maken en overbrengen.” Toch is er volgens Ooms op basis van het voorspelde tekort geen reden tot paniek. Ten eerste omdat de opleiding nog kan groeien, door meer in te zetten op een deeltijdopleiding en de overstap van mbo naar hbo aantrekkelijker te maken. “Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog studenten van andere hogescholen en universiteiten”, besluit Ooms. 

Lees ookHet Rijk onderkent chronisch tekort aan ICT-personeel onvoldoende.