IJsselvliet viert tienjarig jubileum en richt groeipijlen op Midden- en Oost-Nederland

30 november 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

IJsselvliet, een adviesbureau met Zwolse roots, viert dit jaar zijn tienjarig jubileum. Tijdens een speciale jubileumbijeenkomst in de St.MichaëlsKerk in Zwolle werd stilgestaan bij de bijzondere mijlpaal. 

Het was in 2008, het jaar dat de crisis uitbrak, dat IJsselvliet Strategie en Realisatie het levenslicht zag. De vijf medeoprichters Hidde van der Wal, Frank Markerink, Leendert Stam, Eric Moen en Bert Gadellaa hadden allemaal een verleden bij de Advisory-praktijk van KPMG en deelden de wens om te ondernemen. “We zijn echt vanaf nul begonnen”, herinnert Gadellaa zich. “Ik vond dat we een gok namen”, erkent Markerink, waaraan hij toevoegt “en dat is gelukkig goed uitgepakt”. Moen legt uit hoe de vijf ondernemers zich hebben weten te onderscheiden: “Toen we begonnen hebben we gekscherend weleens tegen elkaar gezegd, en dat klopt ook wel, we hebben samen meer dan 100 jaar advieservaring.”

IJsselvliet Strategie & Realisatie

Vandaag de dag telt het adviesbureau meer dan twintig partners en consultants. In de regio waar het bedrijf werd opgericht, Zwolle, is IJsselvliet inmiddels een gevestigde naam. “De meeste partners komen uit die contreien. Door de jaren heen hebben we daar een goede naam opgebouwd. We hebben ons daar bewezen met advies dat organisaties verder helpt. Veel tevreden klanten, veel langdurige relaties”, zegt Gadellaa. Het adviesbureau richt zich bewust niet op multinationals, maar op middelgrote organisaties. “Wij willen bijdragen aan de lokale economie. En die wordt gedragen door middelgrote bedrijven. Wat daarbij helpt is dat wij zelf ook ondernemers zijn. Dat is bij grote adviesclubs toch anders. Het ondernemende, en de vraagstukken die daarbij horen, hebben we met onze opdrachtgevers gemeen.”

Moen licht toe: “Onze opdrachtgevers zijn vaak ambitieuze organisaties die in hun groei zijn vastgelopen op bepaalde onderdelen. Of ze zijn in een crisissituatie beland. Om ze daar weer uit te krijgen en patronen te doorbreken nemen wij ze bij de hand. Of organisaties vragen zich af: Hoe zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst? En hoe kunnen we de continuïteit waarborgen?”

IJsselvliet viert 10-jarig jubileum en richt groeipijlen op AmersfoortMedio november stonden de partners van IJsselvliet stil bij het tienjarig jubileum van het bureau. Medewerkers, klanten en relaties werden uitgenodigd om naar het prachtige decor van de St. Michaëls Kerk in Zwolle te komen om de successen van het bedrijf te vieren en stil te staan bij de impact die het bureau heeft bereikt. “Tien jaar IJsselvliet, dat is natuurlijk reden voor een feestje”, zegt Gadellaa. Thomas Rau, een autoriteit op het gebied van duurzaamheid, werd uitgenodigd om een keynote te verzorgen. Hij vertelde waar de wereld naartoe gaat, wat er op ons afkomt en wat dat voor organisaties betekent. In het bijzonder zoomde hij in op het belang van circulariteit voor een duurzamere samenleving. Circulariteit is volgens Rau “een systeeminnovatie. Het past niet bij de huidige verdienmodellen. Het vraagt een andere mindset.”

Vanzelfsprekend kwam het succes van IJsselvliet ook aan bod. Wat is de sleutel tot het succes van dit advieskantoor? De partners zelf spreken over het IJsselvliet-effect: “Met onze brede blik zien wij verbanden en maken wij verbindingen. Tussen disciplines en doelen, tussen mensen en resultaten, tussen strategie en realisatie. Wij brengen nieuwe energie en zetten organisaties en mensen in beweging. Dat is het IJsselvliet-effect.” 

Diensten die het adviesbureau aanbiedt, omvatten strategie, fusies & overnames, herstructureringen, finance & control, bedrijfsvoering, datamanagement en human resources. Een belangrijk element van het bureau is, naast het leveren van toegevoegde waarde, dat de adviseurs van IJsselvliet als doel hebben om zichzelf uiteindelijk overbodig te maken. “De organisatie moet het weer zelf kunnen. Wij zijn niet die fanfare die zich door de gang beweegt, en dat vervolgens iedereen zijn eigen kamertje opzoekt als we om de hoek verdwenen zijn. Nee, ze moeten zelf de muziek kunnen blijven maken”, legt Gadellaa uit. 

Uitbreiding naar Midden- en Oost Nederland

Voor de komende jaren heeft IJsselvliet de ambitie uitgesproken om meer ondernemers in Midden- en Oost Nederland te helpen, met een focus op Amersfoort. Gadellaa: “Lange tijd lag onze focus hoofdzakelijk op Zwolle. Nu we tien jaar bestaan is het een goed moment om te zeggen: we zijn klaar voor de volgende stap. Dan is de A28-as naar beneden, van Zwolle naar Amersfoort en met mooie gebieden als Harderwijk en Nijkerk ertussen, een logisch vervolg. We hebben al verschillende klanten in deze omgeving. En daar komen er steeds meer bij.”

Om ondernemers in de regio te bedienen, heeft IJsselvliet nu ook een vestiging geopend in Amersfoort. “Het adviesvak is een vak waarin het gaat om vertrouwen. Dat betekent dat je als adviseur in de buurt van je opdrachtgever moet zijn. Daarom hebben we nu ook een kantoor in Amersfoort.”

"In 2019 verkennen we de mogelijkheden hoe we de uitbreiding naar Oost-Nederland vorm zullen geven", sluit Gadellaa af.