10 bedrijven die leiden met talentontwikkeling en arbeidsvoorwaarden

15 oktober 2018 Consultancy.nl 10 min. leestijd

In een nieuw onderzoek zijn de praktijken op het gebied van talentontwikkeling van Nederlandse bedrijven onder de loep genomen. Van de ruim zestig organisaties die zijn bestudeerd komt een kopgroep van tien ondernemingen naar voren. Deze tien bedrijven onderscheiden zich van de rest door de wijze waarop zij hun professionals helpen zich te ontwikkelen, de groeikansen die ze bieden en doordat ze al hun hygiënefactoren, zoals salaris en werkomgeving, stevig op orde hebben.

Voor het derde jaar op rij heeft onderzoeksinstituut SatisAction een onafhankelijke studie uitgevoerd waarin wordt gekeken hoe goed werkgevers zijn in het ontwikkelen van hun belangrijkste kapitaal: talent. Om erachter te komen hoe werkgevers het doen op dit gebied, zetten de onderzoekers een enquête uit onder de medewerkers van de onderzochte bedrijven. De uitgebreide vragenlijst ging in op diverse aspecten, zoals arbeidsvoorwaarden, talentontwikkeling, aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en bevordering van innovatie. Op basis van de uitkomsten is een top tien samengesteld van de koplopers op het gebied van talentontwikkeling en arbeidsvoorwaarden. 

1. Kabisa

De hoogste notering is net als vorig jaar voor Kabisa, dat zich richt op het ontwikkelen en beheren van bedrijfskritische webapplicaties. Volgens de onderzoekers heeft Kabisa structurele aandacht voor de ontwikkeling van zijn medewerkers, en is deze aandacht ook verankerd in de gehele organisatie. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren het traditionele HR-beleid losgelaten. Functionerings- en beoordelingsgesprekken zijn vervangen door “structurele, diepgaande” ontwikkelingsgesprekken “waarbij de mens centraal staat en er vooruit wordt gekeken en veel minder ‘achteruit’”. Verder is er bij Kabisa veel aandacht voor het geven van complimenten, meet het bedrijf het geluk van medewerkers, formaliseert het technische innovaties en wordt er veel aan kennisdeling gedaan.

“Ik ben enorm trots dat Kabisa wederom de hoogste positie heeft behaald bij dit onderzoek. De award is een erkenning van onze cultuur en de aandacht die wij hebben voor onze mensen”, vertelt Ralph Deguelle, Directeur bij Kabisa. “Bij Kabisa hebben we ontdekt dat er een enorme kracht zit in structurele, oprechte, mensgerichte aandacht. Zonder regels als houvast móet je wel vanuit oprechte, authentieke aandacht met elkaar omgaan. In de praktijk is hier wel moed en uithoudingsvermogen voor nodig. Echte verbinding tussen elkaar met als doel elkaar te helpen ontwikkelen. Coaching is een belangrijk instrument hierbij. Dit stimuleert persoonlijke groei die op zijn beurt weer resulteert in voldoening. Gelukkige medewerkers zorgen immers voor tevreden klanten.”

2. Strict

Ook de nummer twee positie gaat naar hetzelfde bedrijf als een jaar geleden. Strict helpt opdrachtgevers profiteren van digitale mogelijkheden op gebieden als bedrijfs- en missiekritische communicatie, netwerken en infrastructuren, beveiliging van informatie en privacybeleid, mobiliteit, verander management, werving van innovatie professionals, advies en agility. Via de Strict Academy brengt het bedrijf daarnaast “hoogopgeleide toppers en leidende organisaties samen”. Het bedrijf is uiteraard verheugd wederom bovenin de lijst te zijn geëindigd: “Strict is trots op de tweede plek voor talentontwikkeling. Uit onafhankelijk onderzoek verricht door SatisAction kwam Strict als tweede beste Nederlandse organisatie voor talentontwikkeling uit de bus. Daarmee laat het bedrijf uit Vianen een groot aantal zeer respectabele organisaties achter zich.”10 bedrijven die leiden met talentontwikkeling en arbeidsvoorwaarden

3. Achmea

De derde positie is voor verzekeringsreus Achmea, die voor het eerst in de lijst staat dankzij het feit dat dit keer voor het eerst bedrijven met meer dan 500 medewerkers werden meegenomen in het onderzoek: met meer dan 14.000 werknemers komt Achmea ruim boven die grens uit. Onlangs werd bekend dat het bedrijf dezelfde weg is ingeslagen als Kabisa: per 1 januari 2019 schrapt Achmea zijn huidige beoordelingssysteem, waarmee het jaarlijkse beoordelingsgesprek verdwijnt: “In de nieuwe situatie maken medewerkers zelf afspraken met hun leidinggevende om (doorlopend) over hun prestaties, resultaten en ontwikkeling te praten.”

4. Springest

Als de bedrijven met meer dan 500 werknemers nog steeds zouden zijn uitgesloten van de lijst zou de hele top drie er hetzelfde hebben uitgezien als vorig jaar, want Springest stond toen nog op plek drie en nu één positie lager. Springest is een website waarop ruim 200.000 trainingen worden aangeboden van meer dan 5.000 verschillende aanbieders. Naast in Nederland is de site – die maandelijks ongeveer 300.000 unieke bezoekers heeft – ook actief in Duitsland, België en Engeland. De missie die Springest zichzelf heeft gesteld is om “iedereen via leren en vitaliteit te helpen hun volledige potentieel te bereiken”. Gezien de hoge positie op de lijst lijken ze deze missie ook toe te passen op de eigen medewerkers.

5. Experius

E-commercebureau Experius is een plek gestegen ten opzichte van vorig jaar. Na het bereiken van die zesde positie zei Chief Happiness Officer Evelien Veenman toentertijd: “Dit resultaat is voor ons een bevestiging dat wij ook op dit gebied goede stappen vooruit maken. Een mooie stijging ten opzichte van vorig jaar en uiteraard gaan we dit jaar weer ons best doen om ook op het gebied van talentontwikkeling elke dag een beetje beter te worden.” Door nog verder te stijgen, is dit voornemen niet enkel bij woorden gebleven. Het bedrijf reageert dit jaar dan ook verheugd: “Iedere dag een stapje beter is ons motto en dit ons is wederom gelukt.”

6. VX Company

Nieuw in de lijst is IT-dienstverlener VX Company, onder meer gespecialiseerd in applicatieontwikkeling, -integratie en -onderhoud. Het bedrijf is uiteraard blij de top tien te hebben bereikt: “Een mooie prestatie, waar we trots op zijn! In de categorie ICT staan we zelfs op een mooie vierde plek en bij medium-size & large companies zelfs op nummer twee. Een mooie erkenning voor de wijze waarop we bij VX Company talent ontwikkelen.” Het bedrijf scoort goed met de persoonlijke benadering die overal in het personeelsbeleid terugkomt en met het TalentLab, een programma waarin het talent van medewerkers “versneld naar een hoger niveau wordt gebracht”. 

7. GlobalOrange

GlobalOrange – dat bedrijfskritische software ontwikkelt – staat na een vierde plaats in het vorige onderzoek met een zevende plaats nu wederom in de top tien. “GlobalOrange biedt talent de ruimte om te groeien, alleen zo zijn we in staat om altijd een optimaal resultaat te garanderen”, aldus de softwareontwikkelaar. “Dit doen we door onze mensen de ruimte te geven voor zogenaamde pet-projects waarmee ze, iedere vrijdagmiddag, hun vaardigheden kunnen ontwikkelen terwijl we tegelijkertijd een bijdrage kunnen leveren aan een goed doel of maatschappelijke kwestie. Ook zien we erop toe dat onze ontwikkelaars om de zoveel tijd kunnen switchen van project. Zo zorgen we voor een extra uitdaging, nieuwe samenwerkingen en een extra frisse blik voor onze klanten.”Tien bedrijven die leiden met talentontwikkeling en arbeidsvoorwaarden

8. Adviesgroep Novius

Novius – dat organisaties helpt bij complexe transformaties door geïntegreerde inzet van de op strategie afgestemde ICT en nieuwe organisatieconcepten – is na vorig jaar de top tien te zijn binnengekomen nu doorgestegen naar de achtste positie: “Binnen haar branche zakelijke dienstverlening is Novius op de derde plaats geëindigd resulterend in een achtste plaats in het klassement met alle 64 deelnemers, een fantastisch resultaat”, geeft het bureau te kennen. 

“De ranking van Novius in deze benchmark bevestigt het ontwikkelingsgerichte karakter van Novius, een innovatief adviesbureau met hoogopgeleide, gepassioneerde, leergierige adviseurs”, voegt het kantoor daaraan toe. “De stijgende lijn die deze nieuwe positie weergeeft ten opzichte van vorig jaar geeft Novius een extra stimulans voor de toekomst.” De ontwikkelingsmogelijkheden die het bureau zijn medewerkers biedt komen onder meer naar voren in het business consultancy-traineeship, waarin jonge talenten de kans krijgen zich middels een combinatie van opleiding, training, opdrachtuitvoering en ‘coaching on the job’ te ontwikkelen tot business consultants.

9. Maxlead Online Marketing

Maxlead daalt één plaats ten opzichte van vorig jaar en reageert verheugd op het wederom bereiken van de top tien: “Wij zijn trots op de uitslag van het Nationaal Onderzoek Talentontwikkeling 2018/2019. Maxlead kwam in dit onderzoek als beste online marketingbureau uit de bus”, zegt een woordvoerder. “Talent Management is iets dat bij Maxlead al jaren hoog op de agenda staat, een goed beleid om de medewerkers dag in dag uit te motiveren en enthousiasmeren. Als werkgever kunnen wij de werksfeer beïnvloeden en zorgen voor een omgeving waarin iedereen zich kan ontwikkelen. Zonder onze florerende medewerkers, is onze dienstverlening weinig waard.”

10. Coöperatie VGZ

Met ruim 2.000 medewerkers is VGZ na Achmea de tweede verzekeringsreus die dit jaar voor het eerst in de beoordeling is meegenomen. “Onze medewerkers hebben verschillende achtergronden, talenten en specialisaties, maar één gemeenschappelijk doel: samen werken aan een gezonder Nederland”, geeft de verzekeraar aan. “Binnen deze ambitie zien wij altijd ruimte voor groei. Voor ons als totale organisatie, maar ook voor jou als individu. Want als jij je talenten ten volste benut, presteer je goed en met plezier.” 

Werknemers die in dienst zijn bij een van deze tien bedrijven mogen zich gelukkig prijzen. Hun werkgevers bieden hen een betere werkomgeving dan de meeste andere bedrijven en zorgen voor de benodigde voorwaarden voor professionele ontwikkeling en persoonlijke groei. Andersom is de erkenning van SatisAction ook goed nieuws voor de werkgevers, zeker in de huidige arbeidsmarkt waarin een ‘war for talent’ is losgebarsten, mat name op het gebied van hoogopgeleide mensen. In deze markt is het binnenhalen en behouden van talent uitgegroeid tot een van de grootste prioriteiten en uitdagingen voor organisaties. Ook los hiervan is een goed personeelsbeleid van grote waarde voor organisaties. Gelukkige en betrokken werknemers zijn productiever en creatiever. Wie écht op zijn plek zit werkt harder, is minder cynisch en staat open voor vernieuwing.

Gerelateerd: De 50 beste werkgevers van Nederland volgens medewerkers.