Best Value Nederland Collectief: vereniging voor Best Value professionals

26 september 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Verschillende partijen die actief zijn in het Best Value landschap hebben eerder dit jaar hun krachten gebundeld om het Best Value Nederland Collectief te lanceren. Dit collectief is de opvolger van de Vereniging Best Value Nederland en is een samenwerkingsverband tussen Best Value Europe, NEVI, TU Delft en consultancybureau Scenter.

Best Value is een methode voor het behalen van resultaat in (project)organisaties. De principes van Best Value zijn simpel, maar wijken sterk af van hoe projectmanagers en inkopers in de Westerse wereld gewend zijn te werken. De traditionele aanpak om ‘control’ te houden op projecten focust zich op regels, controles en toezicht. Dit leidt volgens de bedenkers van Best Value tot hogere kosten, meer bureaucratie en minder werkplezier. De Best Value aanpak daarentegen, zet vakmanschap, transparantie en accountability centraal om resultaten te behalen. 

In 2013 kwamen verschillende partijen bij elkaar en richtten de vereniging Best Value Nederland op. Doel van de oprichters was het verwerven en verspreiden van kennis over de denkwijze en het integreren van de Best Value aanpak in (inkoop)projecten en processen, door het organiseren van congressen en het doen van onderzoek. Nu, vijf jaar later, hebben de oprichters besloten om de samenwerking te zoeken met een aantal andere partijen, die zich ook specialiseren in Best Value werken.
Best Value Nederland Collectief: vereniging voor Best Value professionalsHet resultaat is het Best Value Nederland Collectief. Het collectief richt zich volgens een persbericht op “de promotie van Best Value door het collectief uitdragen van het IMT gedachtengoed (de zogeheten ‘The Information Measurement Theory’ aanpak, het fundament achter de Best Value aanpak), de bewaking van de norm (methodiek) via gezamenlijke certificering en bewaking van de kwaliteit door continue ontwikkeling van de methodiek met gecertificeerde Best Value professionals.” Net als zijn voorganger zal het Best Value Nederland Collectief actief seminars, events en opleidingen organiseren voor Best Value professionals.

“NEVI draagt het Best Value gedachtegoed een warm hart toe. Daarom vind ik het van groot belang dat het stimuleren van de kwaliteit en het doorontwikkelen van het dit gedachtegoed duurzaam gewaarborgd blijft voor de toekomst. Dat kunnen we waarmaken met dit nieuwe collectief”, aldus Jeroen Hulsman, directeur opleidingen en examens bij NEVI, een vereniging voor inkoopprofessionals. NEVI biedt een breed pallet aan trainingen en ondersteuning aan op het gebied van Best Value Procurement, met onder andere Jeroen van de Rijt van Best Value Group als Program Director.

NEVI is een van de vier medeoprichters van het Best Value Nederland Collectief. Deze organisaties hebben volgens de oprichters allemaal Best Value "sterk verankerd in hun dienstverlening", bovendien vervullen ze “al meerdere jaren een sterke rol in de ontwikkeling van Best Value in Nederland." Hulsman: "Samen vinden zij dat samenwerking op het gebied van kwaliteit en ontwikkeling van Best Value noodzakelijk is." 

De overige partijen zijn Best Value Europe, TU Delft en Scenter, een adviesbureau uit Driebergen dat zich onder meer specialiseert in het onderwerp. De oprichter van Scenter, Sicco Santema, wordt beschouwd als een van ‘s lands belangrijkste experts in het veld. Hij heeft bijgedragen aan verschillende Best Value-projecten en is samen met Jeroen van de Rijt co-auteur van het in 2009 uitgebrachte boek PrestatieInkoop, dat sindsdien ook is geïntroduceerd in verschillende andere landen.

Het Best Value Nederland Collectief wordt ondersteund door diverse partijen die opereren in het landschap, waaronder Best Value Experts Academy en Mars Inkoopadvies