KPN ICT consulting we helpen klanten het maximale uit IT te halen

13 september 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Niet alle organisaties beschikken over de kennis en vaardigheden om de digitale transformatie optimaal te omarmen. In dat geval is het inroepen van een specialist geen onverstandige zet. KPN ICT Consulting is zo’n specialist en beschikt over een breed personeelsbestand om klanten op het digitale vlak ondersteuning te bieden. Enkele professionals – zowel junior als senior – van de ICT-dienstverlener delen hun ervaringen.

Ondernemingen die op de lange termijn concurrerend willen blijven ontkomen er vandaag de dag niet meer aan mee te gaan in de digitaliseringsslag die gaande is in het bedrijfsleven. Moderne technologie maakt het onder meer mogelijk een betere klantervaring te bieden, waardevolle inzichten op te doen door middel van complexe en grootschalige data-analyse en arbeidsintensieve bedrijfsprocessen te automatiseren. De transformatie naar een digitale organisatie betreft echter een lastig proces. KPN ICT Consulting – de adviestak van het grote telecommunicatieconcern – is gespecialiseerd in digitale transformaties en biedt ondersteuning aan klanten die beter gebruik willen maken van de nieuwste technologie. 

“We zijn ondertussen gegroeid tot 1.000 medewerkers, waarvan er 300 vanuit een flexibele schil werken”, vertelt Maarten Emons, Lead Consultant bij KPN ICT Consulting. “Bij ons werken mensen met een verschillende achtergrond: van technisch specialisten tot verandermanagers en bedrijfskundigen. Wij zijn sterk in ICT en snappen hoe een organisatie werkt. KPN ICT Consulting brengt organisaties verder door mensen, doelen en drijfveren te verbinden met de mogelijkheden van ICT. Samen helpen we bedrijven, instellingen en overheden het maximale uit ICT te halen. Zo functioneren zij soepel, veilig en zeker en kunnen ze blijven vernieuwen.” In dit proces ziet Emons een belangrijke rol weggelegd voor de vaak jonge consultants van KPN’s adviestak: “Juist onze young professionals helpen organisaties de beweging naar de toekomst te maken. Zij zijn fris van geest, technisch vakbekwaam en acteren heel hands on.” 

KPN ICT Consulting: een kijkje in de keuken

Star of the Year

Thijs Franssen is een van deze young professionals. Onlangs viel hij in de prijzen naar aanleiding van een project waarmee hij persoonlijk in de prijzen viel: “Wij hebben de techniek ingebracht en de klant de inhoudelijke kennis”, legt Franssen uit. “In een multidisciplinair team is er samengewerkt. De klant heeft op de schouders van KPN ICT Consulting gestaan. En zo hebben we samen met de klant in circa drie maanden een omgeving neergezet waarin data science de hoofdrol heeft.” De Consultant werd recent benoemd tot ‘Star of the Year’, een interne titel van KPN ICT Consulting waarvan de winnaars worden aangedragen door zowel collega’s als klanten. 

Naast Franssen kreeg ook young professional Joris de Keijzer, ook Consultant bij KPN ICT Consulting, de interne prijs toegewezen. Hij legt uit dat de grote eigen verantwoordelijkheid waarop werknemers van het bedrijf kunnen rekenen heeft bijdragen aan het binnenslepen van de trofee: “Van tevoren is er zelfs aan ons gevraagd of het project ons interessant leek. Bij KPN ICT Consulting krijg je de vrijheid om zelf te bepalen welke weg je inslaat; om te doen en te leren wat jij wilt leren.”

Na enkele verkennende gesprekken, besloten Franssen en De Keijzer destijds de prijswinnende opdracht aan te nemen. Ze deelden het project op in verschillen fases en bepaalden gaandeweg voor elke fase waar de focus moest liggen, om op die manier maximale impact te kunnen maken. Daarbij is ook nagedacht over de lange termijn, want uiteindelijk moet de klant ook na hun vertrek de boel draaiende kunnen houden: “We hebben veel tijd gestoken in het overdragen van onze vaardigheden, zodat zij zelf ook goed met hun data om kunnen gaan. Intussen zijn onze rollen binnen het multidisciplinaire team alweer veranderd en verrichten we nu meer inhoudelijke taken. Ik hou me bezig met Data & Analytics”, legt De Keijzer uit. “En ik met Security”, vult Franssen zijn collega aan.

“We kunnen het allemaal wel heel ingewikkeld maken, maar klanten willen gewoon van een probleem af.”
– Bas Stapelbroek, Consultant Digital Workspace

Concrete oplossingen

Naast op Security en Data & Analytics, is KPN ICT Consulting ook actief op verschillende andere gebieden: “Voor het domein Cloud ondersteunen we organisaties onder meer bij het maken van de digitale transformatie met behulp van AWS en Microsoft Azure”, aldus Emons. “Voor het domein Digital Workspace beheren we bijvoorbeeld meer dan 100.000 werkplekken en helpen we organisaties de transitie te maken naar de moderne werkplek. Hier hoort ook maatwerk en adoptie bij.” 

Bas Stapelbroek, Consultant Digital Workspace bij KPN ICT Consulting, zegt dat hij heeft geleerd dat klanten met name op zoek zijn naar concrete oplossingen: “We kunnen het allemaal wel heel ingewikkeld maken, maar klanten willen gewoon van een probleem af. Ze willen helemaal niet geconfronteerd worden met allerlei consequenties van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen of met verandering van wet- en regelgeving. Wij regelen daarom voor hen dat de werkplekken het blijven doen en dat hun data veilig zijn.” 

Stapelbroek kan leunen op zo’n tien jaar aan relevante werkervaring. Inmiddels werkt hij meer dan negen jaar voor het adviesbureau. Hoewel technologieën elkaar blijven afwisselen, is de essentie van zijn werk volgens hem min of meer hetzelfde is gebleven: “Dingen moeten gewoon werken, punt. Er is wat dat betreft eigenlijk maar weinig veranderd, de basis van workspace-oplossingen verandert niet veel.” Net zoals bij zijn collega’s Franssen en De Keijzer, wordt Stapelbroeks aanpak gekenmerkt door intensieve samenwerking met de klant. “Zo wilde een accountantskantoor een oplossing voor hun AVG-compliance en informatiebeveiliging”, vertelt hij. “Nu weet ik niet altijd alles van die business, maar ik weet wel alles van techniek. Samen hebben we de puzzelstukjes op hun plaats gekregen, van de storage en manieren van labelen tot de interactie tussen de verschillende systemen. Mooi project was dat.”