JBR Interim Executives wil markt voor tijdelijke topbestuurders openbreken

13 augustus 2018 Consultancy.nl 8 min. leestijd

Wanneer bestuurders zich in een positie bevinden waarin ze zelf niet langer in staat zijn hun bedrijf weer winstgevend te maken of noodzakelijke strategische veranderingen door te voeren, kan het inschakelen van een externe executive uitkomst bieden. Harm Tunteler, de Managing Director van JBR Interim Executives, is al jaren actief in het vak en een van de boegbeelden van de gespecialiseerde beroepsgroep van interim executives. Consultancy.nl sprak met Tunteler over de ontwikkelingen in de markt en de positie van zijn nieuwste werkgever. 

Wanneer interim executives worden ingeschakeld is dat vaak voor situaties die de krantenkoppen weten te halen, zoals de grootscheepse reorganisatie van Blokker, het faillissement van Imtech in 2015 of de poging tot redding van V&D, waarbij Tunteler zelf als restructuring officer actief was. Vandaag de dag geeft hij leiding aan de interim management-praktijk van JBR – genaamd JBR Interim Executives – die vooral ingezet wordt bij corporates, middelgrote bedrijven en familiebedrijven.

Bedrijven nemen de JBR-tak in de arm bij uiteenlopende ingrijpende kwesties. Tunteler: “Als het zittende management zelf niet in staat is de voor de continuïteit noodzakelijke veranderingen door te voeren, is het geïndiceerd dat wij aan boord komen in de rol van tijdelijk CEO, een tijdelijke kapitein om het schip weer op de juiste koers te brengen, door de storm te loodsen, naar rustiger vaarwater of een veilige haven. Dus wij treden op als vervangend CEO, of krijgen een rol direct naast de bestuurder als Chief Change Officer of Chief Restructuring Officer, een rol als loods met dezelfde soort doelstelling als hiervoor aangehaald bij de CEO.”

Begeleiden van verandering

Opdrachten die JBR Interim Executives aanneemt, zijn onder meer gericht op het begeleiden van noodzakelijke veranderingen. “Dus niet om het even waarnemen of op de winkel passen”, vertelt Tunteler. De ervaren interim bestuurder benadrukt dat er van dat soort strategische opdrachten per jaar slechts zo’n honderd zijn. Waar de media het doorgaans heeft over ‘interim-klussen’, hebben restructuring officers-opdrachten van dergelijke omvang, complexiteit en sensitiviteit niks te maken met het traditionele interim werk binnen de markt, stelt Tunteler.

JBR Interim Executives ondersteunt bedrijven bij hun strategische koers

Volgens data van het CBS zijn er meer dan 90.000 zelfstandige professionals actief in het adviesvak, waarvan een aanzienlijk deel zich richt op interim-werk. Terwijl de media het vaak hebben over één interim-markt, moet deze markt volgens Tunteler worden onderverdeeld in drie segmenten. “Ten eerste heb je de ‘eenpitters’, waarvan het aantal de laatste jaren is geëxplodeerd. Zij richten zich vooral op operationele en tactische opdrachten.” Dan zijn er de interimmers die zich bewegen op managementniveau. “Dit doen ze vaak vanuit bureaus, maar ook zij kunnen opereren als eenlingen”, legt Tunteler uit.

Topsegment van interim management

Ten slotte is er de absolute top, waarbinnen JBR Interim Executives actief is. Dit segment bestaat uit bureaus die voormalige topbestuurders aanbieden – CEO’s, DGA’s of andere raad van bestuur-leden – aan executives die advies of ondersteuning nodig hebben. “Nederland telt niet meer dan 100 à 120 goede interim-bestuurders die in de absolute top opereren. De rest mag de naam van interim executive naam eigenlijk niet dragen”, stelt Tunteler. 

Binnen dit segment concurreert JBR met bekende spelers in de markt als Custom Management, Boer & Croon Management en de executive search praktijken van verschillende top headhunters. Zelf is Tunteler al jarenlang actief in het veld voor interim-bestuurders. Voordat hij zich aansloot bij JBR Interim Executives was hij jarenlang managing partner van Custom Management. Met JBR, dat van origine een organisatieadvies- en M&A-specialist is, wil hij nu de markt openbreken met een meer toekomstbestendige benadering van de vraagstukken binnen dit hoogste segment. 

Tunteler: “Het interim executives-vak is ontstaan in de jaren zeventig. Terwijl het vandaag de dag in de kern nog steeds is wat het altijd was – een tijdelijke bestuurder die aandeelhouders, commissarissen en het bestuur van een bedrijf echt iets kan bieden, wat deze professionals zelf niet kunnen – is er veel veranderd binnen de omgeving. De levensduur van bedrijven is drastisch korter geworden, technologie zorgt voor disruptie van het landschap en de manier van leidinggeven heeft zich ontwikkeld, om maar enkele aspecten te noemen.” En zo verschuift het vak ook mee en is Tunteler ervan overtuigd dat hij zich bij JBR op de juiste plek bevindt om de benodigde ingrediënten toe te voegen.

Ervaren team

Aan het hart van de dienstverlening staat volgens Tunteler een team van professionals die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Sinds de praktijk voor Interim Executives vorig jaar september werd gestart, heeft hij zeven ervaren bestuurders toegevoegd aan het team. Angelique van der Lugt beschikt over een ruime commerciële achtergrond met een stevig trackrecord in change management, herpositioneringen en reorganisaties, onder meer opgedaan als Managing Director bij PowerSlim en Weight Watchers. Johan van Hees houdt zich veelal bezig met snelle, complexe veranderingen en kan leunen op nationale en internationale bestuurservaring in diverse bedrijven, zoals Free Record Shop en Siebel Juweliers.

Teamleden JBR Interim Executives

Heleen van Gulik – die voorheen onder meer werkte als CEO bij voedingsmiddelenbedrijven Lutèce en Enrico – is een specialist op het gebied van visie & strategie, organisatiestructurering, het bouwen van teams, managen van verandering, internationaal zakendoen, betreden van nieuwe markten en branding. Cosmas Hoefnagels heeft zijn wortels in de logistiek en procesverbetering – hij was Vice President bij CLX Logistics Europe en Managing Director bij Hays Logistics België en TNT Logistics België – en is onder andere gespecialiseerd in managerial en organisatorisch verandermanagement.

Bouwe van Wijk heeft veel financiële expertise, zo was hij CFO bij Inalfa Roof Systems en Bulbs and Flowers. Hij is bedreven in het samen met teams doelen formuleren en realiseren van doelen, bijvoorbeeld wanneer structuur en richting ontbreken, zoals in distressed omstandigheden. André de Goede, tot slot, zet zich in als general manager en deed door heel Europa en in de Verenigde Staten veel ervaring op in fusies en overnames, optimalisatieprojecten, integratieprojecten en het onderhandelen met banken. 

Onderscheidende aanpak

Wat JBR Interim Executives onderscheidt, naast dit team, zijn volgens Tunteler de wijze waarop het problemen benadert en de kracht die het kan putten uit het zijn van een full-service speler op het gebied van zowel consultancy als interim. “Wij zijn geen duur uitzendbureau of executive searcher voor tijdelijke managers. Voor de verbeter- en veranderingstrajecten die wij uitvoeren is ten eerste een goede en de juiste interim executive voor de klus nodig, maar daarnaast en daarbij expertise van een collega die steeds als sparringpartner meekijkt en -denkt – de schaduwmanager – en tot slot ook nog de expertise van JBR als bureau”, aldus Tunteler. 

Hij geeft aan dat dit niet wil zeggen dat het advieswerk dat JBR Corporate Finance gebruikelijk uitvoert er gratis bijkomt, maar wel dat de Interim Executives voor hun persoonlijke vraagstukken dilemma's met betrekking tot een opdracht altijd kunnen doornemen met directe collega’s of experts van een van de overige afdelingen van JBR: “Een bemiddelaar, eenpitter of een interim-bureau sec kan dit nooit beloven, laat staan waarmaken aan een opdrachtgever!”

Nu, bijna een jaar sinds de optuiging van de interim executives praktijk, toont Tunteler zich tevreden over de voortgang die geboekt is: “We zitten op een bezettingsgraad van tussen de 60% en 70%, wat inhoudt dat we reeds een aanzienlijk deel van de top van de markt bedienen!”. Tunteler besluit: “Onze kracht, dat we naast en na het oplossen van het aan ons gegeven vraagstuk de onderneming extra meerwaarde meegeven, werkt. Rise and shine, zogezegd!”