De 10 grootste faillissementen in Nederlandse historie

24 augustus 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het recente faillissement van technische dienstverlener Imtech is het grootste faillissement uit de Nederlandse geschiedenis, blijkt uit data van het FD. Met circa 22.000 arbeidsplaatsen zijn bij het faillissement van Imtech ongeveer 2.500 meer werknemers betrokken dan bij het faillissement van bouw- en energieconcern Ogem in 1983. 

Op 13 augustus 2015 is Imtech, een grote Nederlandse speler in de (internationale) markt voor technische dienstverlening, failliet verklaard door de Rechtbank Rotterdam. Het faillissement volgde op een uitstel van betaling, dat twee dagen daarvoor werd aangekondigd. Gesprekken over een nieuwe lening van €75 miljoen waren op niets uitgelopen, waardoor Imtech niet langer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen.

Met zijn ongeveer 22.000 arbeidsplaatsen is Imtech het grootste faillissement in de recente Nederlandse historie, blijkt uit data verzameld door de research redactie van het FD. In de afgelopen 35 jaar is er in ons land qua aantal arbeidsplaatsen geen groter bedrijf kopje onder gegaan. In Nederland telt Imtech ongeveer 4.500 werknemers, de rest (17.500 arbeidsplaatsen) is werkzaam in het buitenland, onder andere in de andere Benelux landen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels zijn een aantal goedlopende Imtech business units overgenomen, waaronder Nordic (~5.045 werknemers) en Marine (~2.475 werknemers). De afwikkeling van het faillissement in Nederland wordt begeleid door PwC, het proces in Duitsland wordt gestuurd door EY.

10 grootste faillissementen in recente Nederlandse historie

Top 10
Voor Imtech was Ogem met 19.500 werknemers het grootste faillissement in de recente Nederlandse historie. In 1983 ging Ogem, een energiemaatschappij die was uitgegroeid tot een bouwconcern, failliet. De gezonde delen maakten vervolgens een doorstart onder de vlag van TBI Holding – een bouwbedrijf dat bijna twee derde van Ogem’s werknemers overnam – en handelsbedrijf Technische Unie. In datzelfde jaar ging ook toonaangevende Nederlandse scheepswerf RSV ten onder, een faillissement waar 18.000 arbeidsplaatsen mee gemoeid waren. Samen met het faillissement van branchegenoot NDSM in 1978 zorgde dit voor het ontslag van tienduizenden werknemers, die maar lastig konden worden opgevangen, omdat de scheepsbouw verplaatst werd naar lagelonenlanden.

De top 5 van grootste faillissementen wordt afgesloten door DAF en Fokker, respectievelijk in 1993 en 1996. Net zoals bij Imtech bevonden zich ook hier een (groot) deel van de arbeidsplaatsen in het buitenland. De rest van de top 10, die wordt afgesloten door Dirk Scheringa’s DSB, bestaat uit faillissementen die met alleen Nederlandse arbeidsplaatsen in de lijst staan. Na Imtech is #9 Estro – met circa 2.600 arbeidsplaatsen het grootste kinderdagverblijf van Nederland – de meest recente grote faillietverklaring. Het kinderopvangbedrijf ging afgelopen jaar failliet, vooral als gevolg van een dalende vraag, financieringsproblemen en hoge kosten aan adviseurs. Na het faillissement is in afgeslankte vorm een doorstart gemaakt onder de naam Smallsteps.

Met 17.000 betrokken medewerkers wereldwijd behoort LG Philips Displays, tot het faillissement begin 2006 nog een van de grootste producenten van TV's en gerelateerde hardware, ook tot de top 10 faillissementen van ons land. Doordat LG Philips Displays een joint venture was tussen LG Electronics en Philips is het bedrijf buiten de analyse gelaten. Het bedrijf had zo'n 3.200 werknemers in Europa, waaronder bijna 500 medewerkers in Nederland.