Handboek Teamcoaching van Martijn Vroemen is Ooa Boek van het Jaar

06 juni 2018 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De winnaar van de ‘Ooa Boek van het Jaar-verkiezing is bekend: Martijn Vroemen, met zijn boek ‘Handboek Teamcoaching’. Gisteren, tijdens het jaarlijkse Boek&Festival, kreeg de ervaren adviseur en coach de prijs uitgereikt.

Vroemen is partner bij Twynstra Gudde, waar hij al ruim zestien jaar werkt. Daarnaast is hij oprichter van Teamchange, een netwerk van ervaren teamcoaches en veranderkundigen. Zijn winnende boek, getiteld ‘Handboek Teamcoaching’, fungeert als een compact en compleet overzicht van alle onderwerpen die professionals tegenkomen bij het begeleiden van teams. In het boek, waarin Vroemen pleit voor een minder bemoeizuchtige benadering van team, komen zowel harde als zachte onderwerpen aan bod en is er zowel ruimte voor de theorie als de praktijk.

Professionalisering van het adviesvak

De jury over zijn boek: “In een tijdsgewricht waarin teams en het werken in teams steeds belangrijker worden, is het ‘Handboek Teamcoaching’ een welkom boek en het zal zeker bijdragen aan de professionalisering van ervaren en minder ervaren organisatieadviseurs.” Naast de eervolle titel ontving Vroemen onder luid applaus een beeldje en een cheque ter waarde van €500,00 uit handen van de voorzitter van de vakjury, Erna Scholtes*. in een reactie op de award liet Vroemen weten: “Ik heb dit boek niet geschreven om prijzen te winnen, het thema is ook niet nieuw, maar teamcoaching wordt steeds belangrijker in organisaties.”

Martijn Vroemen wint Ooa Boek van het Jaar verkiezing met ‘Handboek Teamcoaching’Begin mei had Vroemen samen met drie overige finalisten de laatste shortlist van vier boeken gehaald. De drie overige boektitels en auteurs waren: 'De Managementideeënfabriek’ (Stefan Heusinkveld), ‘Iedereen verandert, nu wij nog’ (Hans Vermaak) en ‘Voorbij de eeuw van bureaucratie’ (Jan Herman de Baas). Volgens de jury voldeden de vier boeken allemaal aan de gestelde criteria, die voorschreven dat een boek “maatschappelijk relevant, wetenschappelijk, toegankelijk en toepasbaar moest zijn in de praktijk van de organisatieadviseur”. Bovendien moest het hoofdaccent van het boek liggen op het ontwikkelen van inzichten op kritische toepassing”, aldus de jury.

Naast de bekendmaking van de winnaar van ‘Boek van het Jaar 2018’ was het Boek&Festival van de Ooa
, dat plaatsvond bij Fort Altena in Werkendam, ook een uitgelezen kans om kennis op te doen over het vakgebied organisatieadvies en management. Bezoekers konden deelnemen aan diverse lezingen en workshops, onder andere van de auteurs uit de boeken Top 10, praten met uitgevers en auteurs en informeel netwerken.

De ‘Ooa Boek van het Jaar’-verkiezing is een jaarlijkse terugkerend evenement, waarbij de beste boeken op het gebied van management- en organisatieadvies voor het voetlicht worden gebracht. Afgelopen jaar won Phillippe Bailleur met het boek 'Trauma in organisaties'.

* De jury van deze editie van ‘Boek van het Jaar’ bestaat uit Erna Scholtes (voorzitter), Martin Groenhuis, Martijn Jansen, Mark van Twist, Marijke Spanjersberg, Paul Vergeer en Gérard Brockhoff.