Sanne Houtappels over haar overstap naar First Consulting

25 mei 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Wat betekent het nou écht om consultant te zijn bij First Consulting? Wie zijn de mensen die het bedrijf zo succesvol maken? Wat maakt dat zij met plezier, ambitie en trots het bedrijf dagelijks naar een hoger niveau tillen? Sanne Houtappels, Senior Business Consultant bij First Consulting, vertelt over haar overstap.

Kun je een korte introductie van jezelf geven?

“Tijdens mijn studies in Leiden en Utrecht heb ik me gericht op Bestuurs- & Organisatiewetenschappen en Communicatie. Parallel aan mijn tweede master kwam de kans om naast mijn studie drie dagen per week als Junior Consultant in een ziekenhuis te werken aan het verbeteren van interne processen. Mijn interesse voor het adviesvak werd daardoor aangewakkerd.

Na mijn afstuderen ben ik bij een groot consultancybureau begonnen en heb me daar de eerste jaren vooral gericht op verandertrajecten in de overheid en zorgsector. Van een grote IT-implementatie tot een kostenbesparingstraject tot de inrichting van een nieuwe organisatie – alles is voorbijgekomen en heb hier een mooie bijdrage aan mogen leveren. Na zeven jaar consultancy in het publieke domein heb ik een uitstapje gemaakt naar de financiële sector, als interimmanager van een team dat businesswensen naar IT-oplossingen vertaalde. Omdat deze organisatie en ook mijn team, midden in een grote verandering zat, was dit een extra interessante uitdaging. Ik heb veel geleerd van dit jaar ‘aan de andere kant van de tafel’. En inmiddels ben ik een klein jaar bezig als Senior Business Implementatie Consultant bij First Consulting.”

Hoe en waarom ben je bij First Consulting terecht gekomen?

“Ik kende First Consulting al een aantal jaar, aan het begin van mijn carrière heb ik veel met Geert van den Goor (de topman van het bureau, red.) samengewerkt. Na mijn jaar als interimmanager wilde ik graag weer de consulting in, maar wel bij een compact en down to earth bedrijf. Dat was voor mij het moment om met Geert in gesprek te gaan om te kijken of er een match was. Ik was vooral benieuwd naar de variëteit van projecten bij First Consulting, omdat ik het beeld had dat het zwaartepunt vooral op het gebied van process excellence lag. Al snel kwam ik erachter achter dat First Consulting zich juíst ook richt op de operationele strategie van organisaties en de doorvertaling daarvan naar proces, technologie en mens.

Sanne Houtappels over haar overstap naar First Consulting

Ik werd erg enthousiast over het Business Implementation-domein, waarin ik mijn passie voor onder andere change management en organization design terug zag. Daarnaast herkende ik me – hoe cliché dit ook klinkt – erg in de kernwaarden van First Consulting: met name de no-nonsense instelling en aanpak en de focus op samen met de klant resultaten neerzetten, passen bij mijn visie op consultancy.”

Hoe bevalt de overstap naar First Consulting? Je werkt al een lange tijd in de consulting, wat is er nu anders aan First Consulting?

“Ik ben erg blij met mijn keuze voor First Consulting! Wat ik had verwacht klopt: het is een compacte en down to earth club, waar iedereen elkaar makkelijk weet en durft te vinden. Ik mag me omringen met zo’n 200 slimme en enthousiaste collega’s, waarvan ik veel kan leren, maar ook zeker zelf mijn ervaring en expertise kan inzetten om hen verder te helpen. Omdat het allemaal mensen zijn die bewust voor deze cultuur gekozen hebben, is de klik er snel met collega’s. Daarnaast kreeg ik bij mijn overstap naar First Consulting meteen de kans om een (voor mij) nieuwe sector te ontdekken: een groot veranderprogramma bij een organisatie in de infrastructuurindustrie.

Wat ik bijzonder vind aan dit traject – en voor First Consulting is zo’n samenwerking heel gebruikelijk – is dat we de verandering echt sámen met de klant vormgeven en ontdekken. De aanpak voor dit traject wordt door de klant bijvoorbeeld ook gebruikt om intern een ’toolkit’ te ontwikkelen, die ze bij volgende projecten zelf kunnen gebruiken. Een mooi voorbeeld van borging van projectresultaten.”

Wat is jouw rol in de ontwikkeling van First Consulting?

“Vanuit mijn ervaring met organisatieveranderingen, wil ik First Consulting graag (nog) verder helpen ontwikkelen in dit vakgebied. Dit doe ik door de rol van Senior Business Implementatie Delivery Lead op me te nemen en de opbouw, borging en deling van kennis te stimuleren en faciliteren. Daarnaast vind ik het erg leuk om jonge consultants te helpen groeien in hun vak en ben ik sinds korts mentor van een aantal collega’s.”

Tot slot, hoe zit je werkweek eruit?

“Ik werk 4,5 dag per week en ben eigenlijk altijd bij de klant te vinden, omdat we in gemixte teams werken. Op woensdagmiddag laat ik mijn werk altijd lekker even los en ben ik met mijn dochters Benthe (3) en Mare (bijna 2) naar peuterdansles, in de speeltuin of zandtaartjes aan het bakken. De work life balance bij First Consulting is fijn, hard werken hoort erbij, maar er wordt gerespecteerd dat mijn gezin op één staat. Op deze manier kan ik én ambitieus blijven én genieten van mijn opgroeiende dochters.”

Gerelateerd: First Consulting klaar voor de volgende stap in het realiseren van de ambitie.