M&A-adviseur Oaklins begeleidt overnames van Trust en Groku

24 mei 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

De afgelopen weken was het dealteam van Oaklins betrokken bij twee succesvolle overnames. Het bureau adviseerde de aandeelhouders van Trust tijdens de verkoop aan Egeria en begeleidde het Zwitserse HERITAGE B bij de aankoop van dochterbedrijf Groku door Anders Invest. 

De Nederlandse tak van M&A-bureau Oaklins geldt als een van de meest actieve dealmakers van ons land. Onlangs kon het Nederlandse filiaal, dat zijn kantoor heeft aan de bekende Zuidas in Amsterdam, weer twee acquisities toevoegen aan zijn uitgebreide palmares.

Trust

Ten eerste droeg de overnamespecialist bij aan de totstandkoming van de overname van 100% van de aandelen van computeraccessoire-producent Trust door investeringsmaatschappij Egeria. In toelichting op de aankoop geeft Mark Wetzels van Egeria aan dat Trust een sterke positie heeft in de markt, onder meer dankzij zijn klantgerichtheid, snelle productintroducties en ondernemende cultuur: “Trust heeft de afgelopen jaren laten zien over de juiste kwaliteiten te beschikken om zeer succesvol te opereren in de dynamische markt waarbinnen het actief is. Trust Gaming is bijvoorbeeld in korte tijd internationaal een household naam geworden onder gamers, deels vanwege de nauwe banden met verschillende e-sport teams en influencers.”

Hij voegt toe te verwachten dat de kennis, ervaring en het netwerk van Egeria bij zullen dragen aan het verwezenlijken van de verdere groeiambities van het technologiebedrijf. Ook Michel Perridon, die Trust oprichtte in 1983 en tot aan de deal nog altijd grootaandeelhouder was, verwacht dat de investeringsmaatschappij een sterke nieuwe partner vormt. Hij reageert dan ook verheugd op de deal: “Het was belangrijk voor mij dat de nieuwe eigenaar Trusts commerciële DNA zou delen en operational excellence zou blijven nastreven. Met Egeria is dit zeker het geval en ik heb er vertrouwen in dat er nauw met het management van Trust zal worden samengewerkt om Trusts commerciële visie en innovatieve karakter te blijven promoten.” 

Met 220 mensen boekte het Dordrechtse Trust in het boekjaar 2016/2017 een omzet van €99 miljoen en een nettowinst van €12 miljoen. Volgens Egeria komt de omzet dit jaar uit op €130 miljoen. Het bedrijf verkoopt zijn producten via speciaalzaken, retailers, elektronicaketens en webwinkels in meer dan 50 landen. Koper Egeria werd in 1997 opgericht en is deels in handen van de rijke Brenninkmeijer-familie. Het richt zich op middelgrote Nederlandse bedrijven met een waarde tussen de €50 en €350 miljoen. Vorig jaar voegde het onder meer Dutch Bakery en ilionx toe aan zijn portfolio, terwijl Royal Sanders juist van de hand werd gedaan.

Na de acquisitie van Trust – waarover geen financiële details naar buiten zijn gebracht – zal het huidige bestuur van Trust actief blijven, waaronder CEO Michel Hoekstra, die zegt uit te kijken naar de samenwerking met Egeria: “We hadden direct een klik met Egeria. Het wederzijds vertrouwen is alleen maar toegenomen naarmate het proces vorderde. Ik reken erop dat de gedeelde visie en ambities van de twee bedrijven een mooie toekomst garanderen voor Trust.” 

M&A-adviseur Oaklins begeleidt overnames van Trust en Groku

Groku

Daarnaast verleende Oaklins advies tijdens de overname van keukenproducent Groku Kampen door Anders Invest. Ook bij deze deal gaat het om de verkoop 100% van de aandelen. Groku wordt van de hand gedaan door Heritage B, een internationale industriële holding uit Duitsland met een omzet van ruim €1 miljard, waar onder meer de grote keukenfabrikant Teka deel van uitmaakt. Groku – dat met zo’n zestig medewerkers een omzet boekt van tussen de €5 en €10 miljoen – levert via projectinrichters roestvrijstalen keukens aan horecabedrijven, bedrijfskantines, zorginstellingen en overheden. 

Volgens nieuwe eigenaar Anders Invest – dat zich richt op bedrijven in de Nederlandse maakindustrie en waarvan Groku de elfde aankoop betreft – is Groku binnen de Benelux marktleider op het gebied van maatwerk grootkeukenmeubilair en uitgiftesystemen. “Groku beschikt over een compleet machinepark in Kampen met onder andere een geavanceerde laser-lasrobot. De onderneming heeft een lange en stabiele historie en door de hoge kwaliteit output levert zij aan het topsegment in haar branche”, aldus de investeerder, die niet bekend heeft gemaakt hoeveel geld er gemoeid gaat met de aankoop.

Anders Invest laat weten te verwachten dat Groku zijn leidende positie nog verder zal versterken: “Door blijvende aandacht voor innovatie, hygiëne en hoge eisen met betrekking tot kwaliteit en inrichting van professionele keukens, ziet de onderneming voldoende kansen om haar positie verder uit te breiden.” Hierbij zal de keukenfabrikant gebruik blijven maken van het huidige management, dat al meer dan tien jaar is verbonden aan het bedrijf. “Anders Invest heeft veel bewondering voor het vakmanschap dat wordt geleverd door de medewerkers en ziet uit naar een langdurige samenwerking”, geeft de nieuwe eigenaar tot besluit aan.

Dealmakers

Bij beide overnametrajecten verzorgde Oaklins het M&A-advies aan de verkopende partij. De aandeelhouders van Trust – volgens de meest recente gegevens had Michel Perridon 84% van de aandelen in handen terwijl zijn zoon Don ook een klein minderheidsbelang had – werden namens Oaklins bijgestaan door een team bestaande uit Marc van de Put, Wouter Ammeraal, Martijn de Win en Derk Verheul. Daarnaast was Michel Perridon zelf verantwoordelijk voor inhouse M&A, terwijl Egeria zich richtte op het private equity management. Juridische ondersteuning tijdens de deal was afkomstig van teams van Allen & Overy – bestaande uit Karine Kodde, Jasper de Jong, Marieke van der Holst, Marinus Winters, Jeroen Streefkerk en Gerrit Jan Kappelle – en Houthoff – bestaande uit Jan-Paul van der Hoek, Sylvia Dikmans, Philip van der Eijk, Fleur Tuinzing-Westerhuis, Margriet Kros en Paul Schouten.

In het geval van de Groku-deal bestond het M&A-team van Oaklins uit Fokko Poldervaart, Oscar van Leeuwen, Sander van ’t Spijker en Jens Rutten. Verder zorgden Stephan Reiter en Christian Haitz van Heritage B voor inhouse M&A, terwijl het juridisch advies afkomstig was van Vriman M&A Lawyers, dat werd vertegenwoordigd door een team bestaande uit Marius Ankum, Menno Verboom, Bas Mees, Jan Vriesendorp en Koos Tindemans.