Oaklins adviseert bioplastics-producent Avantium bij aandelenemissie

20 april 2021 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Avantium, maker van grondstoffen voor bioplastic-flessen, heeft €28 miljoen aan kapitaal opgehaald door middel van een emissie van 5,2 miljoen aandelen. Oaklins trad op als financieel adviseur.

Met het hoofdkantoor gevestigd in Amsterdam, is Avantium een groot chemisch technologiebedrijf dat werkt aan efficiënte processen en duurzame producten op basis van biobased grondstoffen. Het bedrijf ontwikkelt moderne renewable chemistry-oplossingen, van uitvindingen tot commercieel inzetbare productieprocessen. Sinds 2017 is Avantium genoteerd aan de Amsterdamse Damrak.

Met het onlangs aangetrokken groeikapitaal zet Avantium de volgende stap in zijn ambitie om een nieuwe fabriek in Delfzijl op te tuigen. Hiervoor is naar verwachting €150 miljoen nodig. Inmiddels heeft het chemiebedrijf meer dan €100 miljoen opgehaald, en voor de laatste miljoenen wordt gekeken naar leningen bij banken.

Oaklins adviseert bioplastics producent Avantium bij aandelenemissie

In zijn nieuwe fabriek – die zijn deuren in 2023 moet openen – wil Avantium furaandicarbonzuur (FDCA), een belangrijke grondstof voor PEF-plastic, gaan produceren uit industriële suikers zoals bieten en mais. Bioplastic biedt een duurzamer alternatief voor het fossiele polyethyleentereftalaat (PET). De nieuwe fabriek zal jaarlijks vijf kiloton aan bioplastics produceren, waarmee onder meer plastic flesjes gemaakt kunnen worden.

Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium: “We zijn zeer verheugd met de succesvolle kapitaalinjectie, die een belangrijk onderdeel vormt voor de investering in de bouw van de FCDA fabriek.”

De aandelenemissie werd begeleid door ING, Rabobank, Kepler Cheuvreux, Degroof Petercam en ABN Amro. M&A-adviseurs van Oaklins traden op als financieel adviseur van Avantium.