Oaklins: Consolidatieslag in de zonne-energiesector zet door

25 februari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Aan de huidige consolidatieslag in de zonne-energiewereld komt voorlopig geen einde. Dat is de verwachting van Tom Snijckers, associate director van fusie- en overnamespecialist Oaklins.

In gesprek met Solar Magazine legt Snijckers uit hoe de zonne-energiebranche al meerdere jaren op rij een flinke stijging ziet van opschalingsdeals. “Met het volwassen worden van de markt voor hernieuwbare energie willen grote professionele partijen meer slagkracht genereren. Schaalvergroting en verbreding is daarbij de inzet. Dat leidt tot vele overnames.”

Zonne-energie neemt vlucht

De internationale, maar ook de Nederlandse markt voor zonne-energie is booming, getuigde de snel toenemende vraag naar zonnepanelen. Dit jaar zal de solar-markt naar verwachting recordhoogtes gaan bereiken. Volgens een actuele schatting (bron: PV Infolink) zal de Nederlandse zonne-energiesector komend jaar gemiddeld met 15% gaan groeien. Ter vergelijking: in China en Amerika zullen deze percentages met respectievelijk 20% en 30% nog een stuk hoger liggen.
Oaklins: Consolidatieslag in de zonne-energie sector zet doorDe toenemende vraag naar zonne-energie wordt deels voortgedreven door de klimaatplannen van het kabinet. Dit zet vanuit internationale afspraken de komende jaren fors in op duurzame energie. In het Klimaatakkoord staat onder meer dat in 2030 het aandeel duurzame stroom op gemiddeld 70% moet liggen.

Daar zijn we nog lang niet, dus zal het aandeel van hernieuwbare energie naar verwachting ieder jaar flink gaan toenemen. Het aandeel van hernieuwbare stroom in de elektriciteitsmix was afgelopen jaar ruim 26%, tegen 18,3% in 2019 (Bron: Energieopwek.nl).

Daarmee is inmiddels meer dan een kwart van de stroom in Nederland afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Een kwart van deze hernieuwbare energie (6,6% van alle opgewerkte elektriciteit) was afgelopen kalenderjaar afkomstig van zonnepanelen.

De bloeiende zonne-ernergiemarkt leidt ook tot nieuwe kansen, terwijl de consolidatie in de markt meer en meer doorzet. Oaklins begeleidt kopers en verkopers in de energiesector met het vinden van de juiste partners in de branche: “Wij hebben diverse partijen in ons portfolio die op zoek zijn naar geschikte kandidaten”, vertelt Snijckers.

Gefragmenteerde markt

De huidige markt wordt gekenmerkt door fragmentatie, oftewel er zijn nog altijd relatief veel kleinere spelers actief in de zonne-energiemarkt. Door hun krachten te bundelen met branchegenoten kunnen ze hun toegevoegde waarde voor klanten versterken, bijvoorbeeld op het gebied van hun dienstenaanbod, producten en kwaliteit.

Snijckers: “Mis je als kleine partij deze consolidatieslag, zit je stil en wacht je te lang af, dan ben je op een gegeven moment niet meer interessant voor de belangrijke spelers. Zo kun je uiteindelijk gereduceerd worden tot een prijsvechtertje, relevantie verliezen, of je gaat zelfs kopje onder.”

Voorbeelden van partijen die in 2020 zijn geconsolideerd zijn er in overvloed. Zo nam bijvoorbeeld Koolen Industries Solar in oktober vorig jaar een meerderheidsbelang in zonnepaneel-installatiebedrijf BeSolar, na eerder in het jaar al NovaVolt Solar in te lijven.

In diezelfde maand nam bedrijvengroep COFRA Sunrock Investments over, een grote projectontwikkelaar van zonnedaken. Ook was er in januari van dit jaar de overname van de zonne-energiedivisie van installatiebedrijf Guidion door Econic. Het bedrijf uit Amsterdam heeft de ambitie om in ons land de grootste installateur van zonnepanelen te worden.

Voor directeur-grootaandeelhouders en eigenaren van zonne-energiebedrijven heeft Snijckers tot slot een advies: “Het is een race naar de top die absoluut winnaars en verliezers gaat kennen. De toekomstige markt wordt nu al verdeeld en het is van groot belang je daar bewust van te zijn en ernaar te handelen.”