EY en Oaklins begeleiden overname van Gardendreams

03 september 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Outdoor Living Group – onderdeel van private equity-partij AAC Captial – heeft het Duitse Gardendreams overgenomen. Met de overname breidt de investeringsmaatschappij haar activiteiten op het gebied van tuinkamers, serres en veranda’s verder uit. In 2017 nam AAC Capital al het Helmondse Verasol over. Professionals van EY en Oaklins waren bij de deal betrokken als adviseurs.

Het Amsterdamse investeringsbedrijf AAC Capital laat weten dat het door de overname van Gardendreams momenteel de grootste producent is van carports en buitenruimtes in Duitsland en in ons land. Met de aankoop verhoogt de Outdoor Living Group zijn omzet met zo’n 50% naar circa €50 miljoen, die wordt gegeneerd door iets minder dan tweehonderd medewerkers. Marc Staal, Managing Partner bij AAC Capital, reageert tegenover het FD verheugd op het nieuwe samenwerkingsverband: “We betalen een redelijke prijs, zeker als je doorrekent welke synergievoordelen te behalen zijn.”

Gardendreams zette vorig jaar een slordige €17 miljoen om en realiseerde een brutowinstmarge (EBITDA) van ruim 15%. Met die resultaten is het net wat winstgevender dan Verasol, dat een omzet haalde van €34 miljoen met een bijbehorende brutowinstmarge van 12,3%. Ondanks deze positieve cijfers, vindt de deal wel plaats op een moment dat de economie van Duitsland scheurtjes begint te vertonen. De CEO van Outdoor Living Group, Aart Roos, zegt in het FD dat hij zich hierover geen zorgen maakt: “Ook in de crisisjaren van 2010 tot 2015 is een mooie groei geboekt. Consumenten verhuizen dan minder snel, maar steken wel geld in een terrasoverkapping of een serre. Dat zien ze niet als consumeren, maar als een verbetering van hun woongenot die de waarde van hun huis ten goede komt.”

EY en Oaklins begeleiden overname van Gardendreams

Dealmakers

Over de omvang van de overnamesom zijn tot dusver geen details naar buiten gebracht. Wel is bekend dat de aankoop deels is gefinancierd vanuit de Outdoor Living Group en deels met behulp van een lening bij een bank, terwijl het resterende bedrag is opgehoest door private equity-partij AAC Capital. De aankoopsom moet worden terugverdiend door processen te standaardiseren en door gebruik te gaan maken van schaalvoordelen op het gebied van inkoop en innovatie, vertelt Staal in het FD.

Tijdens het overnametraject werden de koper en verkopers begeleid door diverse externe adviseurs. Vanuit Loyens & Loeff leverden Harmen Holtrop, Gianluca Kreuze, Amit Havenaar, Lisanne Bakker, Maxime Verheul, Ingrid Hijdra, Narda Kooij, Jaap Beens en Ruben den Hollander het juridische advies, terwijl Wouter Helder en Charlotte Groenhout dit deden vanuit Lexence. Coen Barendsen en Thijs Geven van AAC Capital waren bij de deal verantwoordelijk voor het private equity-managementadvies. Ariën Stuijt (Hill+Knowlton Strategies) was bij de overname betrokken als PR Consultant. 

Verder waren ook twee adviesbureaus  betrokken bij de totstandkoming van de deal. Zo verleenden vier experts van Big Four-kantoor EY – Maurice van den Hoek, Teun Breen, Carel van der Linden en Timon Ensink – de transactieondersteuning, terwijl drie andere EY-professionals – Sjoerd Hensen, Martijn Mulder, Timo Boon – de fiscale adviseringsdiensten voor hun rekening namen. Het M&A-advies werd op zijn beurt verzorgd door Gerbrand ter Brugge en Martijn de Win van Oaklins Netherlands.