Oaklins adviseert VAF Instruments bij verkoop aan Aalberts Industries

07 augustus 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Aalberts Industrie heeft VAF Instruments – een fabrikant van hightech sensoren en meetsystemen – overgenomen. Ongeveer 85 werknemers van VAF Instruments zullen zich bij Aalberts Industries aansluiten en de vloeistofbeheeractiviteiten van het bedrijf versterken.

Met een omzet van meer dan €2,7 miljard is Aalberts Industries een van 's werelds grootste fabrikanten van bedrijfkritische systemen voor industriële groepen. Meer specifiek richt Aalberts zich op technologieën en software die de belangrijkste processen van bedrijven ondersteunen in onder meer de sectoren energie, olie & gas, industrie, vastgoed en automotive. 

De afgelopen tijd lijfde Aalberts Industries al verschillende andere organisaties in, zoals Ventrex Automotive, Eloxal-Werk-Burg, de Franse divisie van Thomson Genlis en Conbraco Industries. Met de aankoop van VAF Instruments voegt het bedrijf ongeveer €20 miljoen toe aan zijn omzet. VAF Instruments, opgericht in 1983 in Dordrecht, levert producten aan energiecentrales, de industrie en de maritieme sector. Met name in de laatstgenoemde sector heeft het bedrijf een sterk trackrecord. Binnen het productaanbod van VAF, is het bedrijf een toonaangevende speler. Zo levert het wereldwijd aan de honderd beste scheepswerven en aan de meeste scheepseigenaren. 

“Met de overname van VAF voegt Aalberts (extra) kennis op het gebied van hightech sensoren, meetsystemen en performance management software engineering toe aan het portfolio”, aldus een woordvoerder van Aalberts Industries, die daaraan toevoegt: “Het wereldwijde klantenbestand zal onze positie in de maritieme markt en die voor elektriciteitsopwekking sterk verbeteren.” Daarnaast verwacht de overnemende partij gebruik te maken van de technische expertise van VAF om haar impact in andere segmenten te vergroten: “Het portfolio van VAF kan waardevol zijn met het oog op andere toepassingen”, zegt de woordvoerder. 

Oaklins Nederland adviseert VAF Instruments bij verkoop aan Aalberts Industries

De twee partijen zijn bijeengebracht door een extern M&A-bureau. Na een evaluatie vorig jaar concludeerden de aandeelhouders van VAF Instruments dat het vinden van een strategische partner de groeiambities van het bedrijf ten goede zou komen. VAF huurde daartoe experts in bij de Nederlandse tak van Oaklins – een M&A-kantoor waarvoor wereldwijd ongeveer 700 professionals actief zijn – om het gehele proces te leiden. “We veronderstelden dat Oaklins het beste in staat zou zijn om ons bedrijf op de juiste manier bij de juiste groep internationale kopers onder de aandacht te brengen”, legt Leo Blankenstein, CEO van VAF Instruments, uit. 

Maanden later geeft Fokko Poldervaart – werkzaam als Partner bij Oaklins – te kennen trots te zijn dat hij de aandeelhouders van VAF Instruments heeft geadviseerd rondom de succesvolle deal: “In een markt die wordt gekenmerkt door toenemende niveaus van (milieu)regelgeving en door een sterke drive naar brandstofkostenefficiëntie en krappe budgetten, hebben we de uitzonderlijke positie en het potentieel van VAF Instruments duidelijk kunnen aantonen. Met positieve langetermijnvooruitzichten voor VAF Instruments, zowel in nieuwbouw als in retrofitcategorieën, zijn we ervan overtuigd dat deze bundeling van krachten positief zal uitpakken voor Aalberts Industries.” 

Blankenstein voegt daaraan toe: “Het team van Oaklins heeft voor ons gedurende het gehele proces zijn waarde bewezen. Ze hebben ons geholpen bij het identificeren en structureren van de juiste deal en brachten ons uiteindelijk in contact met de juiste strategische partner, waarmee alle vakjes van ons wensenlijstje zijn voorzien van een vinkje.”

Als onderdeel van het integratieproces zal het managementteam van VAF het bedrijf blijven leiden, terwijl het samenwerkt met Aalberts om synergiën te creëren in groei, activiteiten en innovatie. Over de deal zijn geen financiële details naar buiten gebracht. 

Lees ook: M&A-adviseur Oaklins begeleidt overnames van Trust en Groku.