Intermedius, KWD en Van Aetsveld betrokken bij de Projectmanagement Parade

12 april 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Op dinsdag 17 april vindt in congrescentrum 1931 te ‘s-Hertogenbosch de Projectmanagement Parade 2018 plaats. Tijdens het evenenement zullen verschillende experts van projectmanagementbureaus inhoudelijk bijdragen aan het programma. Dit jaar worden er onder meer sessies verzorgd door vertegenwoordigers van KWD Resultaatmanagement, Van Aetsveld en Intermedius.

De Projectmanagement Parade is het grootste congres voor de PM-community in Nederland. Dit initiatief van CKC Seminars en IPMA-NL, de branchevereniging voor projectmanagement in Nederland, behandelt jaarlijks een breed spectrum aan actuele ontwikkelingen, uitdagingen en best practices. Doelgroep van het evenement vormt het gehele projectmanagementspectrum, van project- programma- en portfoliomanagers, opdrachtgevers en adviseurs, tot onderzoekers, opleiders en trainers.

Voor de 2018-editie is gekozen voor het centrale thema: ‘Betere Projecten voor een Betere Wereld: Maak het verschil als organisatie!”. Tijdens de dag zijn er onder andere twee (internationale) top-sprekers en kunnen circa twintig tracksessies gevolgd worden, bestaande uit praktijkcases en expertsessies. Ook vindt er een sponsormarkt plaats, waar bezoekers kunnen netwerken met hun meer dan 250 vakgenoten.

Intermedius, KWD en Van Aetsveld betrokken bij Projectmanagement Parade 2018

Aan het inhoudelijke programma dragen zoals ieder jaar verschillende vertegenwoordigers van advies- en projectmanagementbureaus bij. Dit jaar maken onder meer sprekers van Intermedius, Van Aetsveld en KWD Resultaatmanagement hun opwachting.

Zo zullen om te beginnen Diane Dros, Managing Partner/Programmamanager bij Intermedius en Thijs Jonker, Consultant Portfoliomanagement bij het implementatieadviesbureau de workshop ‘Wat is de eenheid van toegevoegde waarde?’ verzorgen. Tijdens deze interactieve sessie zullen Dros en Jonker samen met alle deelnemers in spelvorm de discussie met elkaar aangaan. Daarbij zullen vragen centraal staan als: ‘Wat is de absolute waarheid?’ ‘Bestaat zoiets of is er meer een gedragen waarheid, die je gezamenlijk bepaalt?’ ‘En hoe bepaal je zoiets gezamenlijk?’ Dros: “Iedereen heeft namelijk verschillende manier van werken (projecten, scrum, kanban etc.) en andere belangen.” De deelnemers aan de workshop zullen praktische handvatten meekrijgen, waarmee ze binnen hun organisatie aan de slag kunnen.

Van Aetsveld, een projectmanagementspecialist uit Amersfoort levert dit jaar twee sprekers. Allereerst Gerrit Koch, Projects Director bij Van Aetsveld en erelid van de IPMA. Hij verzorgt de sessie ‘Projecten en programma’s in een agile wereld’, waarin hij zal ingaan op de toepassingen van Agile in het huidige projectmanagementlandschap. Koch: “Niet alles is nieuw in die agile wereld en niet alles uit de ‘oude wereld’ van projecten en programma’s is nu overbodig. We roep al jaren om gedreven product-owners die de leiding nemen in de vernieuwing. De kundige projectmanager zag je al veel eerder werken met hybride teams waarin de disciplines samen succes creëerden. De verschillende rollen waren erg gedifferentieerd; het is goed om dingen weer samen te brengen in de scrum. Het succes zal afhangen van de vraag of de opdrachtgevers mee gaan in deze wereld en niet blijven hangen in oud managementgedrag.”

De tweede spreker namens Van Aetsveld is Ron Schipper, werkzaam als Principal Management Consultant bij het bureau en in de rol van Manager Duurzaamheid. Samen met Fred Stortelers van FSM Consultants zal hij een open theater-sessie verzorgen getiteld ‘Is de platformeconomie als organisatievorm duurzaam?’ Daarin gaan ze onder andere in op nieuwe disruptieve diensten verpakt in apps zoals Uber en Airbnb, maar ook op de onbedoelde bijwerkingen die daarbij om de hoek komen kijken. Verder leggen ze uit hoe digitalisering de stuwende kracht is achter de platformeconomie, die appelleert aan duurzaamheid en het circulaire gedachtegoed. Schipper: “En dat is een dubbele helix: de organisatie als veroorzaker en gelijktijdig lijdend voorwerp van verandering. Wie of wat maakt nu het verschil? Waar liggen kansen en valse beloften?” Tijd voor een nadere blik, aldus Schippers en Storteler, die de bezoekers zullen meenemen in de wereld van de platformeconomie.

Sprekers Projectmanagement Parade 2018

Vanuit KWD resultaatmanagement, net als Van Aetsveld ook in eerdere edities betrokken bij het evenement, zal Senior Manager Mathijs Rauwenhoff een bijdrage rondom Best Value Project Management leveren met zijn sessie ‘Hoe zorg je ervoor dat je een werkende oplossing krijgt van je leverancier?’

Rauwenhoff: “Veel organisaties kopen delen van hun ICT in bij leveranciers. De relatie tussen opdrachtgever en ICT-leverancier die hieruit ontstaat, is vaak problematisch. Soms kan de opdrachtgever niet goed specificeren wat hij nodig heeft en de leverancier levert niet wat is gevraagd of levert te laat of tegen te hoge kosten.” Dan dienen zich volgens Rauwenhoff de volgende vragen aan: ‘Hoe maak je maximaal gebruik van de expertise in de markt en blijf je toch in control?’, ‘Hoe selecteer je de juiste leverancier of expert terwijl je zelf geen expert bent?’, ‘Hoe zorg je ervoor dat je een werkende oplossing krijgt?’. In de sessie zal Rauwenhoff stilstaan bij deze en andere vraagstellingen.

Andere adviseurs die tijdens de Projectmanagementparade een bijdrage zullen leveren, zijn onder meer: John van Rouwendaal, Voorzitter van stichting Projectmanagement in de Zorg en Senior Adviseur Portfoliomanagement bij Cratos Consulting; John Hermarij, Principal Consultant Project Management en Adaptief Leiderschap bij Dhirata; Richard Sweer, Projectmanager en zelfstandig adviseur; Richard Fransen, Principal Consultant bij KBenP; en Jeannette van den Beuken, Senior Adviseur bij Aranea.