Acht overnamespecialisten begeleiden management buy-out van Calco

12 februari 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen

De management buy-out van Calco’s die eerder deze maand werd voltooid, kwam tot stand dankzij de begeleiding van acht overnamespecialisten: BCMS, EY, Osborne Clarke, Quayle Munroe, PwC, Taylor Wessing, Van Doorne en CFF Communications.

Onlangs vond bij IT-detacheerder Calco Group een management buy-out (MBO) plaats. De overname werd op financieel gebied ondersteund door de Britse private equity-investeerder Inflexion Private Equity. Met de buy-out wil het management een groeiversnelling realiseren binnen het in 2004 opgerichte bedrijf, waar vandaag de dag ruim 475 professionals in dienst zijn: “We kennen de sector waarin Calco opereert zeer goed en Calco profiteert als marktleider met haar blue chip-klantenbasis van een groeiende markt. We verheugen ons erop om met onze marktkennis samen met dit sterke managementteam de ambitieuze groeistrategie van het bedrijf te ondersteunen”, stelt John Hartz, Managing Partner van Inflexion.

Aandeelhouders

De MBO werd mede mogelijk gemaakt door de begeleiding van acht bureaus met uitgebreide expertise in het adviseren over M&A-trajecten. De verkopende partij, bestaande uit de aandeelhouders van Calco, ontving M&A-advies van BCMS. Dit van oorsprong Britse bureau opereert wereldwijd vanuit 25 vestigingen in vijf continenten en is naar eigen zeggen marktleider binnen het expertisegebied waarin het opereert: het adviseren van aandeelhouders van private ondernemingen. In dit segment was BCMS in de laatste tien jaar betrokken bij meer dan 500 deals. Het Nederlandse kantoor van de overnamespecialist is gevestigd in Huizen, dat iets boven Hilversum ligt en door het Gooimeer wordt gescheiden van Almere.

Begeleiding aandeelhouders

Daarnaast kregen de aandeelhouders financiële transactieondersteuning van de overnameafdeling van Big Four-adviseur EY, dat onlangs Horizon Global adviseerde tijdens het aankooptraject waarmee de internationale producent van sleep- en aanhangermaterialen de Nederlandse trekhakenfabrikant Brink Group inlijfde. Op juridisch gebied werd de verkopende partij tot slot nog bijgestaan door een team van advocatenkantoor Osborne Clarke, bestaande uit partner Cristine Brinkman, senior associate Geoffrey Beurskens en de associates Guusje Cornelissen, Niels Dolk en Michelle Pagie.

Inflexion

Ook investeerder Inflexion Private Equity werd ondersteund door meerdere bureaus. Op het gebied van M&A-advies werd Quayle Munroe ingeschakeld. Dit in Londen gevestigde adviesbureau, dat werkt voor diverse grote klanten als Boeing en Virgin, maakt voor de overnameadviesdiensten die het levert veel gebruik van data-analytics. Begin dit jaar werd bekend dat het bureau zelf ook is overgenomen: sinds half januari maakt Quayle Munroe deel uit van investeringsbank Houlihan Lokey.

Begeleiding Inflexion

Verder maakte Inflexion bij de MBO nog gebruik van de diensten van PwC, dat verantwoordelijk was voor het financieel advies en belastingadvies. Zeer recentelijk werd de Nederlandse overnametak van de accountants- en adviesgigant nog uitgebreid met drie nieuwe professionals. Voor juridisch advies werd advocatenkantoor Taylor Wessing benaderd, dat een team afvaardigde bestaande uit onder meer partners James Goold en Edwin de Rooy en associate Willem Thijssen. Behalve dat Inflexion externe specialisten inhuurde, was ook een eigen team van de investeerder betrokken bij de deal: John Hartz, Matt McKinlay, Richard Swann en Malcolm Coffin verzorgden het private equity management.

Management

Ook het management dat verantwoordelijk was voor de buy-out ontving juridische ondersteuning tijdens de totstandkoming van de overeenkomst. Hiervoor werd advocatenbureau Van Doorne benaderd. Het bedrijf behoort tot de grootse Nederlandse advocatenkantoren en beschikt over vestigingen in Amsterdam en Londen. Van Doorne vaardigde voor de MBO een team af bestaande uit partner Onno Boerstra (partner corporate/M&A), Ellen de Kok (medewerker corporate/M&A), Steven Sterk (senior medewerker arbeidsrecht) en Sjoerd Stokmans (senior medewerker fiscaal).

Begeleiding management

Tot slot was ook nog CFF Communications betrokken bij de deal. Het bureau verzorgde middels Claire Verhagen en Aniek Zweers de financiële communicatie en gaf pr-advies. Verhagen maakte recentelijk ook deel uit van het CFF-team dat werd ingeschakeld tijdens de overname van drankproducent Refresco door een consortium bestaande uit de Franse private equity-investeerder PAI Partners en de Canadese pensioenbelegger bcIMC. CFF Communications bestaat ruim twintig jaar en bedient diverse soorten opdrachtgevers bij de uitvoering van hun communicatiebeleid op gebieden als media, de financiële wereld, medewerkers en andere stakeholder-groepen.

Gerelateerd: De beste interim managementbureaus en detacheerders van Nederland.