Jochem Tolk is trots op ontwikkeling van studentenbureau SOLVE Consulting

31 januari 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Freelance journalist Sofie van Hamersveld maakt in samenwerking met Consultancy.nl maandelijks portretten over professionals die betrokken zijn bij SOLVE Consulting Amsterdam. Deze maand: Jochem Tolk, lid van de Raad van Toezicht van de studentenconsultancy.

Jochem Tolk is pas 24 jaar oud, maar kan zichzelf nu al een echte SOLVE Consulting veteraan noemen. Hij studeerde Bedrijfskunde & Psychologie aan de Vrije Universiteit (VU) en is nu bezig met het afronden van zijn master Business & Information aan de Erasmus Universiteit. Hij zette in 2015 zijn eerste stappen in de consultancywereld als bestuurslid van SOLVE Amsterdam, waar hij verantwoordelijk was voor de Finance & IT. Hij had na zijn bestuursjaar pas echt door hoe het zat en wilde deze kennis delen met de nieuwe bestuursleden. Nu is Jochem lid van de Raad van Toezicht waar hij voornamelijk het aanspreekpunt is voor SOLVE Amsterdam. 

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht is door SOLVE opgericht om de duurzaamheid van de organisatie op de lange termijn te waarborgen. Zo komt het regelmatig voor dat SOLVE bestuursleden aanstelt die nog niet eerder te maken hebben gehad met de organisatie. Het bestuur heeft een grote verantwoordelijkheid naar de klanten toe maar ook naar de consultants. Om te zorgen dat het bestuur leert van de ervaringen en inzichten van voorgaande boardmembers, stelt de Raad van Toezicht hen op de hoogte van hoe bepaalde situaties voorheen zijn verlopen zodat het zittende bestuur deze kennis kan meenemen in hun beslissingen. Maar, de raad heeft enkel een adviseren rol en houdt een oogje in het zeil – de besturen mogen altijd zelf beslissen wat zij uiteindelijk willen doen. 

Jochem Tolk. Lid van de Raad van Toezicht, SOLVE Consulting

Verschillen

Een belangrijke les die Jochem bij SOLVE heeft geleerd is het samenwerken met mensen die compleet anders zijn dan jezelf. “Bij je studie kies je vaak mensen om samen mee te werken die enigszins op je lijken, hier wordt je bij het bestuur gewoon bij elkaar gezet en moet je maar hopen dat het klikt. Het is niet altijd even makkelijk, maar je leert er wel onwijs veel van.” Er zijn volgens Jochem zelfs verschillen tussen de mensen uit de drie steden waar SOLVE actief is: Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. “Als student in je eigen stad ben je je daar toch minder bewust van, terwijl je bij SOLVE af en toe ook met elkaar moet samenwerken.” Zo is de sfeer elk jaar in iedere stad weer anders, maar dat zorgt ervoor dat de organisatie scherp blijft, legt Jochem uit.

Imago

Jochem ziet zichzelf later ook werken als consultant: “Als een organisatie aan de deur klopt met bepaalde problemen en om hen dan te kunnen helpen met mijn eigen kennis, dat lijkt me heel gaaf.” Om zo ver te komen, moet je natuurlijk wel zeker zijn van je eigen kunnen en dit over weten te brengen. Iets wat hij bij uitstek heeft geleerd bij SOLVE, want, zo zegt hij, het adviesbureau had een aantal jaar geleden niet altijd langdurige projecten had lopen. Daardoor moesten de nieuwbakken consultants elk studiejaar weer van voren af aan beginnen.

Nu SOLVE bekender is geworden in de markt komen er juist meer langlopende projecten bij, waar Jochem heel trots op is: “Het imago van SOLVE is zeker veranderd de afgelopen paar jaar, organisaties komen nu ook naar ons toe.” Of het studentenadviesbureau, die zich voornamelijk bezighoudt met non-profit organisaties en duurzame projecten, echt enkel interessant is voor ‘GroenLinks’ studenten? Zeker niet, besluit Jochem. “Juist bij deze organisaties is het interessant om de projecten zo goed mogelijk uit te voeren en tegelijkertijd ook impact te maken op de samenleving. Maar in de kern zijn de projecten hetzelfde als ieder ander project. Hierdoor is SOLVE interessant voor iedere student met interesse in consultancy.”

Bekijk ook de eerdere portretten van SOLVE relaties: Marloes Schreuder Goedheijt en Angelique Bakker-Pieper.