De populairste werkgevers voor fiscalisten en fiscale studenten

23 januari 2018 Consultancy.nl

Studenten die een loopbaan ambiëren in de fiscale wereld werken het liefst bij een belastingadvieskantoor. Big Four kantoren PwC, Deloitte en EY zijn hierbij de populairste werkgevers. Jonge fiscalisten die zich specialiseren in fiscaal recht en erop mikken bij een advocatenkantoor te werken, stromen het liefst in bij Loyens & Loeff.

Nederland telt ruim 12.000 geregistreerde fiscalisten. Deze deskundigen adviseren bedrijven en mensen over diverse thema’s omtrent belastingen en verzorgen in veel gevallen ook hun belastingaangiften. Indien nodig, kan zo’n belastingadviseur – die vaak in nauwe samenwerking opereert met accountants en/of advocaten – zijn of haar klanten ook bijstaan gedurende lopende procedures voor de belastingkamer van een rechtbank. Fiscalisten hebben in de meeste gevallen een fiscaal-juridische dan wel fiscaal-economische opleiding op wo-niveau afgerond. Er bestaat echter ook een hbo-opleiding die belastingdeskundigen aflevert, met name op het gebied van fiscaal recht en economie.

Pas afgestudeerden die aan de slag willen binnen de fiscale wereld hebben daarbij grofweg de keuze uit vier organisaties. Ze kunnen er ten eerste voor kiezen bij een belastingadvieskantoor te solliciteren, ten tweede is er de mogelijkheid een baan te zoeken in de juridische wereld, ten derde kunnen ze aankloppen bij de Belastingdienst en ten slotte is er de optie om als belastingdeskundige het bedrijfsleven in te gaan.

Belastingadviesbureau in trek

Uit onderzoek van adviesbureau Berenschot en uitgever Sdu – die studenten ondervroeg om erachter te komen waar hun voorkeur ligt – komt naar voren dat onder fiscale studenten van deze vier opties het belastingadvieskantoor het populairst is, met een enorme afstand op de rest. Maar liefst 69% van de studenten geeft aan het liefst bij een belastingadvieskantoor in dienst te treden. Hiermee is dit type werkgever bijna zes keer zo gewild als de nummer twee, het advocatenkantoor, dat op 12% uitkomt. De derde plek is met 7% voor de Belastingdienst, waarmee deze net eindigt boven het bedrijfsleven, dat door 6% van de studenten wordt gekozen. De overgebleven 5% kiest voor ‘anders’ (4%) of de rechterlijke macht (1%).

De populairste werkgevers voor fiscale studenten

Populairste werkgevers onder studenten

Gekeken naar de belastingadviesbureaus waar de fiscale studenten zichzelf het liefst zien werken, komt PwC met 35% uit de bus als de populairste werkgever. De tweede plek wordt gedeeld door advocatenkantoor Loyens & Loeff en Deloitte, die beide door 29% van de studenten worden genoemd. Daarachter komt EY op plek vier met 25%, gevolgd door BDO met 21% en Mazars met 18%. De zevende positie is met 12% voor KPMG Meijburg & Co, terwijl Baker Tilly Berk met 10% de achtste plek bezet en Pereira met 7% het laatste bureau is dat de lijst heeft weten te bereiken. 13% van de studenten koos voor een van de bureaus die te weinig stemmen kregen om de lijst te halen en 10% gaf aan geen voorkeur te hebben.

Wanneer studenten zich oriënteren op de arbeidsmarkt, blijken ze dit vooral te doen door middel van een stage (53%) of via hun studentenvereniging (51%). Ook maken ze vaak gebruik van hun studie (38%) en hun persoonlijk netwerk (35%). Daarnaast wordt het internet regelmatig ingezet in de zoektocht naar een geschikte werkgever. Zo maakt 29% gebruik van social media en bezoekt 28% van de studenten vacaturesites. Hiermee worden deze sites bijna twee keer zo vaak bezocht als de fysieke banenbeurs, waar 15% op inzet. Nog minder populair zijn (vak)tijdschriften (7%) en vrijwel niemand maakt gebruik van een ambassadeur (1%) of reviewsite over de werkgever (1%).

Populairste werkgevers onder ervaren fiscalisten

In het onderzoek is ook gekeken naar welke werkgever onder ervaren fiscalisten het meest geliefd is. Dit zorgt voor opvallende verschillen in vergelijking met de voorkeur van studenten. Terwijl adviesbureaus het erg goed doen onder studenten, geven ervaren professionals – al sinds het onderzoek in 2012 voor het eerst werd gehouden – de voorkeur aan de Belastingdienst. Bovendien neemt de populariteit van de overheidsdienst alleen maar toe, van 18% in 2012 tot 30% in de huidige editie van het onderzoek. Veelgenoemde redenen om voor de Belastingdienst te kiezen zijn de werk-privé balans, weinig werkdruk, flexibiliteit, ontwikkelingsmogelijkheden en maatschappelijke relevantie.

Ook de rechterlijke macht en het wetenschappelijk onderwijs staan sinds 2012 steevast in de top vijf. Deze keer staan ze zelfs op de tweede en derde plek, met respectievelijk 13% en 8%. Het enige belastingadvieskantoor dat altijd de top vijf weet te bereiken is BDO, dat deze editie door 7% van de ervaren fiscalisten wordt genoemd. Ook EY heeft dit keer een plek weten te bemachtigen: met 6% deelt het de vijfde positie met het hbo-onderwijs. Een aanzienlijk deel van de ervaren fiscalisten – 35% – geeft overigens aan geen voorkeur te hebben voor een bepaalde werkgever.

Arbeidsmobiliteit

Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat 21% van de ervaren fiscalisten vandaag de dag op zoek is naar een andere baan. Sinds 2012 is dit percentage niet zo hoog geweest. De 21% is opgebouwd uit 16% die een baan wil bij een andere werkgever en 5% die een andere functie ambieert bij zijn of haar huidige werkgever. Betere ontwikkelingsmogelijkheden worden het vaakst genoemd als motivatie voor het verlangen naar ander werk, gevolg door de hoogte van het salaris en de werksfeer. Lang niet alle fiscalisten blijken wat betreft hun behoefte aan een andere baan echter de daad bij het woord te voegen: niet meer dan 46% van de fiscalisten die zeggen op zoek te zijn naar een plek bij een andere werkgever, heeft het afgelopen jaar actief gesolliciteerd.

Zij die wel de overstap maken, blijken hiertoe in toenemende mate te worden aangezet door executive search-kantoren. Headhunters zijn vandaag de dag volop actief binnen de fiscale wereld: 52% van de respondenten zegt de afgelopen twaalf maanden te zijn benaderd door een headhunter. In 2016 was dit nog 36%. Wanneer ervaren fiscalisten echter wordt gevraagd naar de middelen die ze inzetten op jacht naar een nieuwe baan, blijken headhunters het nog altijd af te leggen tegen enkele andere kanalen. Zo scoort de vacature-/recruitmentsite met 73% veruit het hoogst. Ook wordt er veel gebruikgemaakt van het persoonlijk netwerk (52%) en social media (43%). Pas daarna volgen de headhunters met 28%, terwijl de ‘klassieke’ vacatures in bladen en/of kranten de top vijf completeren. Met niet meer dan 12% zijn deze twee opties vandaag de dag echter niet meer bijzonder in trek.

Gerelateerd: Fiscalisten verdienen meer maar moeten ook meer uren draaien.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup