Consultancybureau voor financiële sector Projective betreedt Franse markt

24 oktober 2017 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Projective heeft een kantoor geopend in Parijs. Het betreft het vijfde Europese filiaal van het adviesbureau dat zich richt op programma- en projectmanagement binnen de financiële dienstverleningssector. Eerder breidde Projective vanuit de oorspronkelijke vestiging in Brussel al uit naar Den Haag, Londen en Frankfurt.

Tot de klanten van het in 2006 in België opgerichte Projective behoren onder meer consumentenbanken, verzekeringsmaatschappijen, vermogensbeheerders, regelgevende instanties en FinTech-startups. Voortbouwend op zijn tot nu toe succesvolle groeistrategie en inspelend op de kansen die het in Frankrijk ziet liggen, heeft het kantoor zijn intrede gedaan in de Franse adviesmarkt, die naar schatting een totale waarde van bijna €6 miljard heeft.

Na drie jaar uitsluitend in België actief te zijn geweest, breidde Projective in 2009 uit naar Den Haag, gevolgd door Londen in 2010. In juni van dit jaar werd ook een filiaal in Frankfurt in gebruik genomen. Het idee voor een uitvalsbasis in Parijs is ontstaan vanuit de verwachting dat in de ‘post-Brexit’ financiële dienstverleningssector het belang van Parijs zal toenemen als spil binnen het Europese financiële systeem. Dit zorgt voor grote kansen voor stakeholders, waaronder adviesbureaus als Projective.

Terwijl de Brexit-deadline van 2019 alsmaar dichterbij komt, strijden de financiële hotspots op het Europese vasteland, zoals Amsterdam, Frankfurt en Parijs, om de gunst van de financiële instellingen die voornemens zijn Londen te verlaten. Eerder dit jaar voorspelde Oliver Wyman dat de Britse financiële sector tot wel 75.000 banen zou kunnen verliezen indien een ‘harde’ Brexit realiteit wordt. Zo’n 40.000 daarvan zijn investeringsbankiers. Volgens de analyse van het kantoor zal de zogenaamde ‘Brexodus’ van financiële bedrijven een sneeuwbaleffect veroorzaken binnen het bredere financiële ecosysteem, waaronder bij zakelijke dienstverleners. Ook dreigt de Britse economie ieder jaar £10 miljard belastingopbrengst mis te lopen als gevolg van de leegloop.

Consultancybureau voor financiële sector Projective betreedt Franse markt

Op een bankenconferentie in juli 2017 vertelde de Franse eerste minister Édouard Philippe dat de Franse regering zich “op alle manieren” zal inspannen om business aan te trekken en Parijs te helpen “na de Brexit Europa’s nieuwe vooraanstaande financieel centrum te worden”. Ondanks dit streven is het voorlopig de Duitse stad Frankfurt die als winnaar uit de bus komt in het gevecht om de duizenden banen die uit Londen verhuizen. De grootste niet-Franse bank die tot nu toe voor Parijs heeft gekozen is HSBC. Hoe de strijd tussen Frankfurt en Parijs echter ook afloopt, Projective lijkt erop voorbereid.

Projective-CEO Stefan Dierckx: “De Franse financiële dienstverleningssector zal de komende jaren ongetwijfeld aanzienlijk groeien en we zijn van plan te profiteren van deze instroom van business naar de markt.” Hier voegt hij aan toe dat hij ervan is overtuigd dat het kantoor goed is uitgerust om de naderende kansen te grijpen dankzij een benadering die zijn succes al heeft bewezen in bestaande markten: “. “We zijn bijzonder enthousiast om onze beproefde, door verandering aangestuurde, projectaanpak naar nóg een ander Europees financieel centrum te brengen.”

Markt van €1,9 miljard

Ook los van de Brexit zijn er volgens Dierckx echter veel kansen. De Franse markt voor advies binnen de financiële dienstverleningssector is naar schatting zo’n €1,9 miljard waard (oftewel ongeveer een derde van de totale Franse adviesbranche). Hoewel de financiële dienstverlening van oudsher dankbaar gebruikmaakt van de diensten van consultants, zijn deze ook tegenwoordig hard nodig om te ondersteunen bij de golf aan grote veranderingen die de sector treft. Financiële dienstverleners worden gedwongen hun strategie en businessmodellen te herdefiniëren doordat producten en diensten die jarenlang zorgden voor enorme marktaandelen het niet meer goed doen in de digitale wereld. 

Om te voorkomen dat ze worden ingehaald door nieuwe innovatieve concurrenten, moeten financiële instellingen de aanwezige infrastructuur vervangen, nieuwere en efficiëntere businessmodellen implementeren en gebruik gaan maken van meer geavanceerde technologieën. Regulering zoals PSD2 zorgt bovendien voor een verandering van de bedrijfsactiviteiten en breekt de branche open voor rivalen, waarbij de beschikbaarheid van talent en middelen het speelveld tot op zekere hoogte gelijk maakt.

Er zijn nog geen concrete targets naar buiten gebracht door en voor het Franse kantoor van Projective, maar het kantoor laat al wel weten in het veld te zijn begonnen aan haar eerste projecten. Op het moment telt het team van het Parijse filiaal zes adviseurs en wordt er omwille van verdere uitbreiding druk gezocht naar meer talent. Om te illustreren hoe snel het kan gaan met de groei, wijst Dierckx op de vestiging in Frankfurt. In het eerder dit jaar geopende kantoor werkt nu een team van vijftien projectmanagers en Dierckx denkt dat het kantoor eind 2018 €4 miljoen tot €5 miljoen aan omzet zal genereren. Voor het einde van het huidige jaar mikt Projective op een totale omzet van €21 miljoen, waarmee de groei voor het tweede opeenvolgende jaar rond de 20% zou uitkomen. Met een dergelijk groeitempo weet het kantoor de meeste concurrenten achter zich te laten. 

De adviespraktijken van KPMG, PwC, Accenture, McKinsey & Company en Strategy& groeiden het afgelopen jaar allen met minder dan 8%, terwijl ook andere vooraanstaande partijen als de Boston Consulting Group (12% groei), Booz Allen Hamilton, Deloitte Consulting en EY Advisory (alle drie 10% groei) het tempo van Projective niet konden bijbenen. Hoewel Projective een stuk kleiner is dan deze adviesgroepen, waardoor in theorie groei eenvoudiger te realiseren is, wijst de snelle groei binnen een zeer competitieve markt op het vermogen van het bureau om vertrouwen te wekken en marktaandeel af te snoepen van de grote gevestigde spelers.

Quote van Stefan Dierckx

Grote verandertrajecten

Projective is erin gespecialiseerd klanten door grootscheepse verandertrajecten te loodsen. Het kantoor hanteert een ‘senior resourcingsmodel’, waarin alle projectmanagers minimaal tien jaar ervaring moeten hebben voordat ze rechtstreeks bij de cliënten van Projective worden ingezet. Hoewel Projective in het bijzonder sterk is op het gebied van regulatieve verandering, operationele uitmuntendheid en digitale transformatie, houdt het bureau zich ook bezig met digitale innovatie, datamanagement, FinTech en verandermanagement. “Projective werkt samen met haar klanten om deze dreigingen tegen te gaan en financiële instellingen te helpen concurreren in het financiële landschap van vandaag”, stelt Dierckx.

De concurrentie in Parijs is echter heftig. Alle grote adviesbureaus, waaronder McKinsey, BCG, Bain, de Big Four, Oliver Wyman en Accenture, zijn vertegenwoordigd in de Franse markt. Ook kent het land een relatief sterke groep van uit Frankrijk afkomstige adviesbureaus met een sterke aanwezigheid in de regio, zoals Wavestone, Ayming en Kea & Partners. Daarnaast zijn er kleinere spelers als Advancy, Vertone, Estin & Co en Ares & Co, die gerespecteerde posities innemen binnen hun eigen marktsegment.

Zwitserland volgt

Met het oog op de toekomst heeft Projective, dat na de overname door het Duitse Wincor Nixdorf in maart 2016 ambitieuze doelen voor zichzelf heeft gesteld, zijn vizier gericht op Zwitserland. In 2018 wil het bureau een kantoor openen in Zürich. “Door de financiële slagkracht van Wincor Nixdorf (dat op zijn beurt weer is overgenomen door het Amerikaanse Diebold) zijn we in staat onze internationale groeistrategie sneller gestalte te geven”, stelt Dierckx. 

Projective is niet de enige adviseur binnen de financiële dienstverlening die aan het uitbreiden is. Capco, dat oorspronkelijk ook uit België afkomstig is, vestigde zich onlangs in Scandinavië, met de opening van een kantoor in Stockholm. Ook Synechron groeit wereldwijd sterk de laatste vijf jaar, daarbij ook geholpen door een M&A-groeistrategie, terwijl Strategy& de Belgische markt betrad, waarbij het zich in eerste instantie richt op de financiële sector bij onze zuiderburen. 

Gerelateerd: De 20 meest prestigieuze strategie bureaus in Frankrijk.