Projective zet in op groei na deal met Wincor Nixdorf

17 maart 2016 Consultancy.nl

Wincor Nixdorf, een Duits technologiebedrijf gericht op de bankensector, heeft een meerderheidsbelang verworven in Projective. De kapitaalinjectie stelt het project managementbureau in staat om de implementatie van zijn “ambitieuze groeiplannen” te versnellen, aldus Projective CEO Stefan Dierckx. Die plannen zijn vooral gericht op uitbreiding in niet eerder aangeboorde Europese financiële hubs en de FinTech-sector. Projective zal zijn onafhankelijkheid en management structuur behouden.

Consultancybureau Projective werd in 2006 opgericht in België en specialiseert zich op project management en adviesdiensten voor opdrachtgevers binnen het financial services segment. Vanuit het hoofdkantoor in België breidde het bureau in 2009 zijn activiteiten uit naar Nederland (Den Haag) en in 2010 ook in het Verenigd Koninkrijk (Londen). De afgelopen vijf jaar boekte Projective een sterke groei, met een verdubbeling van zijn personeelsbestand naar ruim 100 consultants en project managers en een jaaromzet van rond de €20 miljoen.

Vorig jaar maakte Dierckx bekend dat het partnerteam van Projective de doelstelling had neergezet om in de komende jaren zijn personeelsbestand opnieuw te verdubbelen. Enerzijds door middel van organische groei in bestaande markten, anderzijds door het opzetten van operaties in niet eerder aangeboorde financiële hubs als Parijs, Frankfurt of Zürich. Aangezien de ambitieuze doelstellingen de bestaande capaciteit ver te boven gingen, werd besloten het traject te versnellen en een investeerder te zoeken voor de benodigde kapitaalinjectie.  Onlangs maakte Projective bekend die investeerder te hebben gevonden: Wincor Nixdorf.

Wincor Nixdorf, een van oorsprong Duits technologiebedrijf dat zich richt op de internationale bankensector, heeft een meerderheid (51%) van de aandelen van Projective overgenomen. Als onderdeel van de transactie zijn echter duidelijke afspraken gemaakt die ervoor zorgen dat de onafhankelijkheid van het consultancybureau behouden blijft, zegt Dierckx. “We behouden onze onafhankelijke positie, evenals ons merk en huidige management”, licht de CEO verder toe. Projective wordt een zelfstandig onderdeel binnen de zakelijke dienstverleningstak van Wincor Nixdorf.

“Ons belang in Projective is onderdeel van ons programma om de uitbreiding van onze zakelijke dienstverleningsactiviteiten te versnellen”, vertelt Olaf Heyden, bij Wincor Nixdorf als directielid verantwoordelijk voor de software en IT-dienstverlening van het bedrijf. “Met de expertise en onafhankelijke consultancydiensten van Projective, voegt Wincor Nixdorf opnieuw een belangrijk onderdeel toe aan onze IT-ontwerp en implementatiediensten voor klanten. Dit geldt in het bijzonder voor op maat gemaakte omnichannel concepten die banken en retailers helpen de uitdagingen van digitalisering het hoofd te bieden.” Heyden voegt toe dat Wincor Nixdorf “verheugd” is met de deal, en omschrijft Projective als “beste keuze voor de financiële dienstverleningssector in de Benelux en de UK”.

Voor Projective luidt de deal (die met terugwerkende kracht ingaat op 1 januari 2016) een “nieuw tijdperk” van zijn geschiedenis in. Volgens Dierckx zal – als alles volgens plan verloopt – deze nieuwe fase Projective versnelde groei en meer erkenning in de markt opleveren. De groeiplannen van het bureau berusten op drie belangrijke pijlers. Ten eerste zal Projective kunnen profiteren van het klantenbestand van Wincor Nixdorf. Het in 1952 opgerichte bedrijf levert hardware, software en IT-dienstverlening aan retailers en retail banken in meer dan honderd landen wereldwijd. “Door met klanten van Wincor Nixdorf te kunnen werken, kunnen wij onze diensten uitbreiden naar financiële sectoren in andere landen”, aldus Dierckx. Projective zal voornamelijk worden betrokken bij “grote en complexe” projecten, veelal met een IT-component. Andere focusgebieden zijn onder meer wet- en regelgeving (MIFID, EMIR of FATCA), roll-outs, integrations/carve-outs en verandertrajecten.

Verder zal de kapitaalinjectie worden gebruikt om te investeren in de organisatie, van branding en de ontwikkeling van nieuwe proposities tot recruitment en talentontwikkeling. De derde pijler is gericht op uitbreiding naar nieuwe markten, waaronder bijvoorbeeld het FinTech- en financiële innovatie domein. Deze onderwerpen staan bovenaan de agenda van bankiers, aangespoord door de strategische bedreigingen van digitalisering. Banken schroeven niet alleen hun innovatiebudgetten op, ook zijn ze actiever op de overname- en investeringsmarkt en halen ze hun relaties met FinTech-spelers aan – een markt die volgens KPMG inmiddels bijna $20 miljard waard is.

Dierckx stelt dat er in het FinTech-speelveld voor specialisten als Projective grote kansen voor het oprapen liggen, en noemt daarbij Eggsplore als voorbeeld. Eggsplore is een netwerk en coaching platform voor FinTech startups dat werd opgericht door Jurgen Ingels, de medeoprichter van Clear2Pay. Het platform werkt samen met enkele vooraanstaande banken en verzekeringsmaatschappijen, evenals met externe dienstverleners waaronder Projective.

Om de groei-ambities te kunnen bijbenen zal Projective in de komende maanden zijn wervingsactiviteiten opvoeren, vertelt Dierckx. “We verwachten dat onze nieuwe jobsite in combinatie met onze andere toenemende marketinginspanningen ons in staat zullen stellen om het beste talent in Europa aan te trekken.” In lijn met Projective’s recruitmentfocus op projectmanagement ervaring binnen de financiële sector, zullen de recruitmentinspanningen zich vooral richten op “het meest ervaren talent in de sector”, sluit Dierckx af.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup